Kan kommunene redusere et utenforskap som skyldes for tidlig trygding?

Kan Moss kommune bidra til et tilbud hvor trygdede kan gis arbeidspraksis?

Av  Arild Furuseth, Medlem i Moss Høyre, Moss

Antallet personer i yrkesaktiv alder i landet som til enhver tid, temporært eller varig, er utenfor arbeidslivet, er av SSB o.a. forskere beregnet å være mellom 450 – 600 000 på landsbasis. Derfor «lyver» arbeidsledighetsstatistikken når den opererer med 3-4 % arbeidsledighet; i juni 2024 var 124 000 eller 4.1 % registrert som arbeidsledig og trenden er dessverre stigende. Om vi i ledighetstallet inkluderer de som er i alderen 20-66 og som står uten arbeid og utdanning, er tallet 685 000 som allerede referert av Moss Avis. Den reelle arbeidsledigheten er derfor betydelig høyere enn hva den offentlige statistikk sier.

De som står utenfor arbeidslivet i yrkesaktiv alder, opplever to ting; de mottar en eller annen form for utbetaling fra det offentlige og er ikke del av et arbeidsfellesskap. NAVs statistikk forteller oss at Moss har ca. 6100 personer i yrkesaktiv alder som mottar enten uføretrygd eller AAP, mer enn 10 % av kommunens befolkning. Begrepet utenforskap kan ha ulikt innhold, men innebærer oftest at man på en eller annen måte ikke er del av et sosialt fellesskap. Utenforskap er skadelig om det ikke gir anledning til et fellesskap med andre. Mest skadelig er det for unge som burde ha hatt et liv foran seg i et arbeidsliv hvor de hadde anledning til å utfolde seg og få ansvar og respekt. Gjennom å være del av et arbeidsfellesskap, opplever mange seg sett og respektert. Kostnadene ved et utenforskap, er både økonomiske og sosiale.

Som Høyrepolitiker tror jeg på enkeltmenneskets evne og lyst til å stå på egne ben. Det er samfunnets ansvar å bidra til at mennesker kan leve gode liv, uansett utgangspunkt. Etter nå å ha arbeidet for å få en uføretrygdet person ut i arbeid i vel ett år, har jeg møtt mange hindringer, både i det offentlige byråkratiet hos NAV, men også hos arbeidsgivere. Det er derfor lett å forstå at mange gir opp underveis.

En problemstilling som oftere og oftere blir reist som spørsmål til politikere, er hvordan man i fremtiden skal skaffe folk til arbeid bl.a. i helsesektoren? Det er beregnet at vi allerede i 2040, om vel 15 år, vil ha behov for 80 000 flere årsverk i helse og omsorgssektoren. Moss kommune er en stor arbeidsgiver, den viktigste i kommunen. Spørsmålet er om Moss kommune kan være mer aktiv i å bidra til å utvikle tilbud hvor trygdede kan gis arbeidspraksis?Om f.eks. alle avdelinger i kommunen fikk ansvar for å utvikle og definere prosjektstillinger hvor personer som mottar en eller annen form for trygd gis anledning til å få arbeidspraksis. Dette kunne være tidsbegrensede og ekstraordinære stillinger hvor målet er å gi arbeidserfaring og kanskje ny kompetanse. En arbeidspraksis kan gi den enkelte en bedre CV og økt mulighet til å komme inn på det ordinære arbeidsmarkedet og Moss kommune kan i beste fall rekruttere nye arbeidstakere. De som tilbys denne form for sysselsetting, bør gis en «gulrot» i form av en ekstra godtgjøring i tillegg til den trygd de mottar.