Kommunen er en garantist for en åpen og trygg prosess

Helge Watndal hadde fredag et innlegg i avisen hvor vi på ett område ble utfordret vi til å komme med konkret svar. Det er på hans frykt for at utviklingen av det nye knutepunktet rundt de nye stasjonen skal skje med prosesser som ikke er åpne eller i strid med habilitetsreglene.

Watndal bidrar også til å skape en frykt for at Moss kommune løper en stor risiko ved å gå inn i selskapet Sjøsiden AS med en eierandel på 50%, ved at vi legger våre eiendommer inn i «potten». La oss ta det siste først. Sjøsiden AS eies av Moss kommune og Bane NOR/ROM eiendom med en halvpart hver. I knutepunktet som skal utvikles er det i dag Moss kommune, tidligere NSB, tidligere Jernbaneverket og ROM eiendom som sitter på brorparten av arealene. Men andre ord så er det ikke slik at Moss kommune alene legger sine eiendommer inn i prosjektet.

Gjennom et felles selskap kan kommunen bidra aktivt for å legge til rette for utviklingen av de nye områdene som åpner seg når den nye jernbanestasjonen er på plass. Dette vil også bidra til å åpne Moss mot sjøen. Og her kan vi på en god, miljømessig måte, legge til rette for utvikling av tiltrengte nærings- og boligarealer. Hele ideen er å utvikle partenes eiendommer i fellesskap slik at de beste helhetsløsningene kan oppnås.

ROM eiendom eier og utvikler eiendommer over store deler av landet. ROM eiendom engasjerer seg i en rekke norske kommuner, som har det til felles at de har et jernbaneknutepunkt. Eksempler på dette kan man finne i byer som Drammen og Trondheim, hvor partene også jobber sammen.

Selskapet Sjøsiden Moss AS er etablert for å være i stand til å møte byutviklingen rundt vår nye stasjon. ROM eiendom, det tidligere Jernbaneverket, Moss kommune, Statens vegvesen og Østfold fylkeskommune har samarbeidet om to parallelle oppdrag for å se på helheten i byplangrep for det nye kollektivknutepunktet. Dette kan gi grunnlag for videre samarbeid om utvikling av området.

Watndal er med på å etablere et nytt parti som ønsker å stille til valg i 2019. Læringskurven kommer nok til å både være spennende og bratt, men et område som det åpenbart må brukes tid på er offentlig forvaltning. Skulle ROM eiendom (eller andre utviklere) utvikle knutepunktet alene så ville det nok vært mye av prosessene vi lokalt ikke ville deltatt i eller hatt innsyn i. Når kommunen nå eier halve Sjøsiden AS så sikres jo nettopp lokal forankring, folkevalgt innflytelse og at vi må forholde oss til alle regler som stilles til en kommune. Det handler om innsyn, åpenhet, offentlighet og mye mer. Moss kommune er opptatt av dette og derfor har vi også meldt oss inn i Transparency Internationals. Derfor kan vi svare tydelig at den beste måten vi kan sikre den utviklingen av knutepunktet som bystyret ønsker, sikre medbestemmelse, sikre åpenhet i prosessene – gjøres gjennom at kommunen har gått inn som eier i Sjøsiden AS.

Som mange skjønner vil samarbeidet med ROM eiendom bidra til et løft rundt den nye stasjonen som Moss kommune ikke ville klart alene. Videre sikrer det oss at kommunen er med på å legge føringene for de planene som utvikles. Om Sjøsiden Moss AS skal gjøre mer enn å planlegge arealene er noe vi som eier etter hvert må ta stilling til. Strategiene med tanke på utvikling, bygging, salg eller utleie er noe selskapet – eller vi som eier – ikke har tatt stilling til i dag. I løpet av høsten vil selskapet derfor invitere bystyret til en work-shop der disse temaene settes på agendaen.

Mvh Tage Pettersen, ordfører og Hanne Tollerud, gruppeleder for AP