Kostnadene ved nitrogenrensing
Det blir feil at kun kommuner som grenser til Oslofjorden som må ta kostnadene for å redde fjorden! Dette må være et nasjonalt anliggende.
Av Bjørn Mikarlsen, Kommunestyrerepresentant Moss Høyre, Larkollen
Foto: Ingeborg Thorsland
Moss kommune står foran store investeringer i forbindelse med oppgradering av dagens kommunale ledningsnett, noe som også kommer til å gi betydelig økte gebyrer for innbyggere og bedrifter i kommunen. Dette kommer i tillegg til kravet om nitrogenrensing av Oslofjorden, hvor Mosseregionen gjennom investeringer hos MOVAR, samlet sett vil gjøre voldsomme utslag på gebyrene på vann- og avløp for deg som innbygger.
Nytt renseanlegg er beregnet til en kostnad på ca. 2,2 milliarder kroner! Dette blir et meget komplisert anlegg. Vi vet av erfaring at det er få offentlige anlegg som kommer i mål på kostnadsrammer. Det vil ikke overraske noen om kostnadene vil komme opp i 3 milliarder, og kanskje mer.
Ansvaret for nitrogenrensing av Oslofjorden burde være et overordnet statlig ansvar, fordi det i nær framtid vil komme nye EU-krav til håndtering av avløpsvann.
Hva kreves det blant annet av nye areal for nye bygg, utover det som kreves til nitrogenrensing? Dette må vi ha tid til å utrede nå, før vi starter på det videre prosjektarbeidet. Vi vet det vil det komme nye og enda større behov for nye investeringer på avløpssektoren, som også vil øke gebyrene ytterligere.
Vi i Moss Høyre innser at dette kan bli veldig kostbart for kommunens innbyggere! Etter min mening er det ikke riktig at det kun er de kommunene som grenser til Oslofjorden som skal ha ansvaret for kostnadene for å redde fjorden! Dette bør være et nasjonalt anliggende.
Den norske stat har natur og miljø og det grønne skiftet høyt på agendaen. De bruker milliarder i støtte til El-biler, vindmølleparker og batterifabrikker. Det burde derfor være like naturlig for staten å bidra med friske penger for å redde Oslofjorden! Det må da være vel investerte penger å ta noe fra oljefondet (Statens pensjonsfond Utland) som nå har kommet opp i 15 tusen milliarder kroner!? Ingen andre land kan skilte med større pengesekk!
Det er noen ordførere i kommuner rundt Oslofjorden som har tatt kontakt med staten for å prøve å få til en form for bidrag/støtte til disse investeringene. Men jeg synes dette blir for spedt. Vi må stå sammen, alle kommunene fra Skien/Porsgrunn/Larvik i sørvest til Fredrikstad/Halden i øst. Moss Høyre går gjerne i bresjen for et slik initiativ, dersom vi kommer i posisjon etter høstens kommunevalg. Men som en start er det meget viktig at man nå påvirker egne partier på Stortinget i denne saken.
For nitrogenrensing av Oslofjorden blir et meget kostbart prosjekt. Bare investeringen på kr. 2,2 milliarder vil utgjøre en økning på 4.000,- til 5.000,- kroner pr. år for en husstand/bo-enhet i snitt. Men i dag betaler vi ikke gebyrer på vann og kloakk pr. bo-enhet, men etter antall kubikkmeters forbruk. En enebolig bruker flere kubikkmeter enn en leilighet på 50 – 60 kvm. Derfor bør Movar legge frem differensierte kostnader for bo-enheter som bruker henholdsvis 50 , 150 og 250 m3 vann for å få fram hva som kan bli den reelle kostnader for den enkelte bolig. Det gir også en stor kostnadsøkning for de bedrifter som bruker mye vann.
Jeg hevder at dette prosjektet er så stort for lokalsamfunnet, at vi må kunne bruke den tiden det trengs for å vite hva de framtidig krav fra EU vil bli vedrørende ytterlige areal og bygninger.
Det viktigste spørsmålet er imidlertid er Fuglevik som ligger i et naturvernområde, og hvor all transport til og fra renseanlegget vil gå gjennom et landskapsvernområde, langs to naturreservater og gjennom et biotopvernområde, riktig plassering for fremtiden? Vi har også et ansvar for å følge opp FNs og regjeringens natursatsing.
Jeg har inntrykk av at inntil vi får mer informasjon fra EUs avløpsdirektiv må Movars fremlagte prosjekt for Båthavnveien 50, stilles i bero.
Videre bør vi få sentrale politikere i kommunene rundt hele Oslofjorden til å jobbe sammen mot regjering og Storting for at dette ikke er noe kun de kommunene som ligger rundt Oslofjorden skal ha ansvaret for, og dette vil Moss Høyre jobbe videre med.