Når kassa er tom, biter politikerne
Mossepolitikerne må slutte med den ørkesløse debatten om skyld og isteden bidra til hvordan vi skal løse krisen.
Av Jørn Roald Wille, kommunestyrerepresentant, Moss Høyre
Foto: Eva Fretheim
Moss kommune er i en svært krevende økonomisk situasjon, med stort underskudd. Det er ingen trøst at mange andre kommuner også sliter. Nesten halvparten av kommunene hadde netto negativt driftsresultat i 2023. Regjeringen øker nå inntektene til kommunene, men det er ikke nok til å sikre en god kommuneøkonomi. Mange kommuner må derfor, som Moss, gjennomføre store kostnadskutt.
Økonomisk utvikling
I 2022 hadde Moss kommune et driftsresultat på 205 millioner kroner, I 2023 falt resultatet til minus 147 millioner, og i år seiler kommunen inn mot et underskudd på ufattelige 270 millioner. Viktigste grunnen til denne dramatiske utviklingen, er ekstraordinær høy skatteinngangen i 2022, hovedsakelig som følge av utbyttebeskatningen. Og at behovene og kostnadene innen helse og omsorg har økt kraftig. Det handler altså ikke om god styring i 2022, og dårlig styring i påfølgende år. Kostnadene for å drive Moss kommune har i årevis vært for høye, dette har vi i Høyre pekt på ved flere anledninger.
I kommunestyremøte i juni, vedtok vi å kutte 250 millioner i perioden 2025 til 2027. Dessverre må vi kutte mer for å få en kommuneøkonomi i balanse. Neste runde med nedskjæringer skal behandles i kommunestyremøte i desember.
Opposisjon og posisjon
Opposisjonen viser liten forståelse for den økonomiske situasjonen. Det ene avisinnlegget etter det andre handler kun om ansvarsfraskrivelse og beskyldninger.
Nå håper jeg at Mossepolitikerne slutter med den ørkesløse debatten, og isteden bidrar til hvordan vi skal løse krisen. Innbyggerne forventer det av oss. Jeg vil derfor utfordre Arbeiderpartiet, som vel er et ansvarlig styringsparti, til å komme med konkrete forsalg til kostnadskutt, for å få balanse i økonomien.
Det er vanskelig å føre en god debatt om prioriteringer, når vi ikke opplever at opposisjonen ser alvoret i situasjonen.
Tiltak
Posisjonens (H, Frp, NK, V) vedtatte kutt i kommuneøkonomien, baseres på kommunedirektørens forslag og den politiske samarbeidsplattform.
Det er vedtatt kostnadskutt innen kommunalområdene «Helse og Mestring» og «Kultur oppvekt og aktivitet», men for å komme i balanse må vi redusere kostandene ytterligere. De to kommunalområdene har 3000 ansatte og budsjetter på over 3 milliarder kroner. Helse og mestring har et sykefravær på hele 13,1%. Vi skal levere gode tjenester, men vi mener at det er mulig å effektivisere den store organisasjon og redusere sykefraværet. For å få en god og systematisk gjennomgang av organisasjonen, har vi besluttet å gjennomføre en ekstern tjenestegjennomgang, som skal gi oss faktagrunnlag i effektiviseringsprosessen. Resultatet av tjenestegjennomgangen foreligger i løpet av høsten.
Finansiering av flere ikke lovpålagte oppgaver må dessverre reduseres eller kuttes. Noen av de aktivitetene kommunen er med å finansiere kan klare seg med redusert støtte, mens andre aktiviteter forsvinner helt hvis vi kutter støtten. I prioriteringen om hva vi mener bør støttes av kommunen, har vi blant annet valgt å opprettholde støtte til Fontenehuset, Generasjon M, I Jobb, House of Foundation og Velferdssentralen, uten støtte er vi redd for at disse forsvinner for godt. Vi har også prioritert å beholde to kreftkoordinatorer og de viktige elevlosene, som skal jobbe for at alle får en god skolegang.
Når vi nå skal finansiere færre aktiviteter enn før, må det vurderes om andre enn kommunen kan stille med finansiering. For eksempel bør det være enkelt å finne sponsorer til Christian Fredrik løpet. Vi i posisjonen har valgt å ikke prioritere «Fellesskapet for mat». Dette er et godt tiltak, men vi mener at kommunen og staten har ordninger som tilgodeser de som har aller minst og sliter med økonomien. Når frivilligheten vil bidra med mer, så er det selvsagt bra, men det er ikke åpenbart at kommunen skal være med å finansiere. Her må det være mulig å hente nødvendig finansiering fra andre enn kommunen.
Moss kommune har i flere år hatt landets høyeste eiendomsskatt, vi har redusert eiendomsskatten og er stolt av det. I en tid der nesten alle kostnader og avgifter går kraftig opp, går eiendomsskatten i Moss ned.
Veien videre
Det blir en tøff høst, der vi skal ta mange beslutninger som til sammen skal bedre kommuneøkonomien og til slutt gi oss det handlingsrommet vi trenger for å bygge en enda bedre kommune.
Til slutt vil jeg oppfordre opposisjonspolitikerne til å komme på banen og bidra til en god prosess, dere kan gjerne kritisere våre valg, men da bør dere ha et alternativ som får oss ut av krisa.