«Rullering av kommuneplanens arealdel» – hva betyr dette for deg?
Høres dette kjedelig ut? Det bør det absolutt ikke gjøre! En viktig sak om hvordan fremtidens Moss skal være.
Av HERMINE HANSTEEN, Kommunestyremedlem Høyre, Moss
En kommuneplan er noe som alle kommuner i Norge har, og den har en såkalt arealdel som er en langtidsplan og et handlingsprogram for kommunens arealer og utviklingen i kommunen. I Moss kommune skal arealdelen nå rulleres, eller fornyes som man sier på vanlig norsk. Høres dette kjedelig ut? For mange er nok svaret ja. Men svaret burde være nei, fordi dette er rammevilkårene for by- og tettstedsutvikling i kommunen, og det angår oss alle.
Det er viktig med satsing på sosial boligpolitikk, sånn at alle i kommunen får et godt sted å bo. En arealplan legger viktige rammer for den sosiale boligpolitikken. Det er et ønske hos det politiske flertallet i Moss om å tillate at det bygges tett og høyt i sentrum, og legge til rette for et attraktivt bysentrum med flere boliger, gode byrom, møteplasser og handels- og kulturtilbud.
Det er også enighet om at Halmstad og Kambo skal videreutvikles som gode lokalsentrum. Det er viktig med gode lokalmiljøer, og det skal jobbes for å sikre tilgang på varierte boliger ved å godkjenne fortetting og bygging av eneboliger i større deler av kommunen. Dette er viktig blant annet for å ivareta nærskolene og nærmiljøer i hele Moss kommune. Arealplanen handler ikke bare om boliger: Den må også sikre tilstrekkelig næringsareal i kommunen. Da sikrer vi eksisterende arbeidsplasser og tiltrekker oss nye.
I Moss Høyres program er det lagt til grunn at byutviklingen må bygge på FNs bærekraftmål. Når det gjelder byutvikling, så innebærer FNs bærekraftsmål at det bør legges til rette for at mange fler enn i dag bor i bysentrum. Dette bidrar til at det blir mindre behov for bilkjøring, og det blir lettere å tilby god kollektivtransport. Det er god miljøpolitikk.
Moss Høyre mener at god byutvikling bør både gjenspeile vår tid, fremtidige behov og vise respekt for eksisterende strøkskarakter. Men alt kan ikke være som det alltid har vært, og forandringer vil skje. Moss kommune gjennomgår omfattende endring og utvikling, og inngår i stadig større grad som en del av Oslo-regionen. Kommunen står overfor store og uløste samferdselsutfordringer. Dette er viktig at arealplanen tar tilstrekkelig høyde for.
Selv om det må legges til rette for fortetning i sentrumsområdene, så er det også viktig at det finnes muligheter for dem som ønsker å bygge seg eneboliger. For de eneboligene som finnes i kommunen dekker ikke behovet, og det er dumt hvis folk som ønsker å bygge seg hus må flytte til en av nabokommunene. Det er viktig at kommunen setter rammevilkår for utbygging som gjør det mulig å realisere gode prosjekter. Hvis vi fastsetter for strenge rammer så er det få som vil satse på gode boligprosjekter i Moss.
En del av byutviklingen det skal legges rammer for gjelder handelsområder i kommunen. Da er det viktig å ta høyde for at både Moss og alle andre kommuner kommer til å oppleve helt nye handelsmønstre i årene som kommer fordi det blir stadig mer netthandel og økt digitalisering. Drømmen om å få tilbake sentrumshandel lik den man hadde på 1960- og 70-tallet er ikke realistisk. Det forstår de som er unge og aktive netthandlere. Da er det viktig at man klarer å fylle opp sentrum og lokalsentra med annen aktivitet som tiltrekker seg folk.
Når det gjelder byutvikling er det viktig å tenke langsiktig, for byutvikling tar lang tid. Også utvikling av nye boligområder utenfor sentrumsområdene tar lang tid fra planer blir lagt til siste bolig er innflytningsklar. Byggingen på Verket er nok ikke ferdig før om 15-20 år. Den nye jernbanestasjonen som kommer i Moss med utvikling i området vil bli et nytt knutepunkt i Moss som skape aktivitet på et nytt område i sentrum. Dette vil sikkert ta enda lenger tid før det er ferdig.
I samarbeidsavtalen mellom Høyre, Fremskrittspartiet, Ny Kurs og Venstre er det enighet om å etablere en politisk kultur som har fokus på samarbeid, tydeligere politisk styring, bedre prosesser og med fokus på innbyggerinvolvering. Moss skal være en innbyggervennlig JA-kommune som dekker innbyggernes behov. Moss kommune skal gjøre sin del av jobben og sikre at innbyggerne kan bli involvert i dette arbeidet. For at dette skal gi resultater er det nødvendig at innbyggere faktisk gidder å engasjere seg. Og det er god grunn til å engasjere seg, for dette angår i stor grad alle kommunens innbyggere.
Fordi byutvikling tar lang tid er det viktig at de unge blir involvert og hørt i prosessen, for det er vi unge som skal bli brukerne når de store prosjektene en gang blir ferdige. Det holder imidlertid ikke at bare de unge engasjerer seg, så når høsten kommer er det et håp at mange gidder å bry seg om denne prosessen – selv om det kan høres ut som noe vanskelig, tørt og kjedelig.