SV og Regnbuealliansens økonomiske fiasko og veien videre

Det er nesten fantastisk å hevde at det nye flertallet kjørte kommuneøkonomien i grøfta på et par uker etter at «alt var glimrende i seks år».

Av  JØRN ROALD WILLE, Kommunestyrerepresentant, Moss Høyre

Barham Azadi, har et leserinnlegg i Moss Avis som han har kalt «Høyresidens økonomiske fiasko i Moss: Hva gikk galt?». Men det er ikke nå det har gått galt, det var under Regnbuealliansens (herunder SV) styre at det gikk galt, et styre som nå fremstår som en økonomisk fiasko.

Først og fremst så glemmer Azadi at vi (Høyre, FrP, Ny Kurs og Venstre) overtok en kommune som har flere hundre millioner i underskudd. I år er det varslet at kommunens underskudd blir 270 millioner kroner. Det hjelper ikke å skryte av at det er penger på bok (disposisjonsfond) når kostnadene er skyhøye og ikke på noen måte står i stil med inntektene. Den samme Azadi glemmer også at det er Regnbuealliansen, med SV på laget, som har hatt ansvar for økonomistyringen de siste 6 årene. Hvis han mener noe med å ta ansvar, så bør han innrømme at SV er medskyldig i den kritiske situasjonen vi nå står i. En situasjon som vi i Høyre og samarbeidspartnere, nå må rydde opp i. Det som er helt sikkert er at det trengs en helt annen politikk enn det vi har sett de siste seks årene, for å få balanse i Moss.

I kommunestyre i juni, reviderte vi årets budsjett og la fram økonomiplan for de neste tre årene. Vi i posisjonen la fram en plan med store kutt i hele perioden, vi la oss på samme kostnadsnivå som kommunedirektøren anbefalte. Men SV stemte for et forslag som mangler 80 millioner kroner i kutt for å komme på nivå med kommunedirektøren. Er det ansvarlig politikk? Forstår SV den økonomiske situasjonen? Med SV’s forslag er kommunekassa tom i 2026. Når det ikke vises forståelse eller vilje til å bidra til å rydde opp i den situasjonen SV har plassert kommune i, er det vanskelig å ta Azadis kritikk på alvor.

Azadi skrive også at «Det var hyggelig å se at FrP innrømmet at de arvet en stor pott og en sunn kommuneøkonomi fra regnbuealliansen». Tenker økonomene i SV at en kommune som har flere hundremillioner i underskudd, har en sunn kommuneøkonomi – i så fall er det ganske alarmerende.

Moss kommune havnet dessverre på ROBEK-listen, i 2024. Det betyr at investeringer og langsiktige kontrakter må godkjennes av Statsforvalteren. Vi har fått antydet at vi vil være ut av listen i løpet av første halvår 2025. Grunnen til at økonomiplanen ble underkjent var at kostnadskuttene ikke var spesifisert, vi må nå i større grad vise hvor innsparingstiltakene skal gjennomføres. Statsforvalteren forlanger ikke en annen innretning på økonomiplanen, kun en spesifisering av kostnadskuttene. Kommunen har hatt uspesifiserte kutt tidligere, da Regnbuealliansen og SV styrte kommunen i 2021 og 2022, uten at det ble kommentert av Statsforvalteren.

Økonomiplanen som ble underkjent, fulgte kommunedirektørens anbefaling og inneholdt uspesifiserte kutt. Den samme anbefalingen fulgte alle de politiske partiene i sine forslag til økonomiplan. Det gjorde også SV, noe Azadi tydeligvis har glemt. Med andre ord, SVs forslag til økonomiplan, brøt det samme objektive vilkåret som den økonomiplanen som ble underkjent, og ville derfor også blitt underkjent av Statsforvalteren. At SV fremstiller det som en seier for deres poltikk at vi er på Robek, er vel litt spesielt, særlig siden de også, i flere år, har hatt uspesifiserte kutt i økonomiplanen.

Det er en stor og smertefull utfordring å få kontroll på økonomien i Moss kommune. Men vi i posisjon er klare til å ta den utfordringen, og vi mener at vi nå har lagt et grunnlag som kan få kommunen i balanse. Vårt forslag har litt annen innretning enn kommunedirektørens, og viser retningen på vårt politiske prosjekt. Vi ønsker ikke å kutte til «Fontenehuset», «Generasjon M», «I Jobb» og «Velferdssentralen Seniorsenter». Dette er veldrevne frivillige organisasjoner med viktige bidrag til Mossesamfunnet.

Vi ønsker også å beholde elevlosene. De er en del av tiltakspakke for å sikre at alle skolens elever fullfører ungdomsskolen med best mulig resultater. I tillegg beholder vi en kreftkoordinator. Kanskje vi også får mulighet til å reversere noen av de andre kuttene, særlig kommer vi til å jobbe med andre alternativer til nedleggelse av Melløs sykehjem. Det er gjort store kutt, men vi må dessverre gjennomføre enda flere kutt før kommunen er i balanse. Kommunedirektøren gjennomfører nå en tjenestegjennomgang som vil gi oss grunnlag for ytterligere kostnadskutt, i kommunestyremøte i desember vil den endelige nedtrekksplanen vedtas. Vårt mål å gjennomføre den gode samarbeidsavtalen vi baserer vår politikk på, det skylder vi alle som har stemt på oss.