Uføretrygd gir ofte et skadelig utenforskap!

Høyre tror på enkeltmenneskets evne og lyst til å stå på egne ben. Det er vår oppgave å sørge for at alle kan leve gode liv, uansett utgangspunkt.

Av  Arild Furuseth, kandidat til Moss kommunestyre for Høyre, Nordre Feste i Moss

Antallet personer utenfor arbeidslivet, temporært eller varig, er mange, altfor mange! SSB og forskere har beregnet antallet å være mellom 450 – 600 000, hvorav ca. 370 000 på uføretrygd. Det betyr at 10 % av samlet arbeidsstyrke er på uføretrygd, som er 30 % høyere enn i Sverige. Utviklingen i antallet unge uføre er særlig bekymringsfullt. Svært mange av de som av ulike grunner befinner seg utenfor arbeidslivet, har selvsagt en arbeidsevne som de gjerne skulle ha brukt. Samfunnet kunne også ha hatt stor nytte av deres arbeidsevne – og ugjorte oppgaver mangler ikke! Høyre tror på enkeltmenneskets evne og lyst til å stå på egne ben og det er samfunnets oppgave å legge til rette for at mennesker kan det. At så mange er utenfor arbeidslivet, er derfor en stor svikt fra samfunnet – som NAV må ta sin del av ansvaret for.

Begrepet utenforskap innebærer at en selv opplever å være utenfor, fordi en ikke inngår i et ønsket sosialt fellesskap. Alt utenforskap er skadelig fordi det reduserer vår evne til å utfolde oss, oppleve mestring og muligheten for samkvem og samhandling med andre uteblir. Mest skadelig er det for de unge som burde hatt et langt liv foran seg i et arbeidsliv hvor de hadde anledning til å utfolde seg og få ansvar og respekt. Gjennom å være del av et arbeidsfellesskap, opplever mange seg sett og respektert.

Sosialdemokratisk tenkning synes å ha utviklet en ideologi som fratar mange unge muligheten til å være del av arbeidslivet. Selvsagt er det bra at de som ikke kan delta i arbeidslivet fullt ut kan sikres økonomisk, men å motta en månedlig utbetaling fra NAV er ikke det samme som å være del av et arbeidsfellesskap. Vi skal heller ikke underslå betydningen for selvfølelsen det betyr å ha inntekt som resultat av egen innsats. Jeg har bl.a. sett hvor viktig et arbeidstilbud noen timer daglig har vært for personer med utviklingshemming, selv om lønnen er meget beskjeden.

Uføretrygdede er definitivt ingen snyltere, men jeg har møtt mange trygdede som føler seg unyttige og forkastet av samfunnet. Årsakene til en tidlig trygdetilværelse er mange, bl.a. har mange ikke mottatt tilbud om rehabilitering som har satt de istand til å delta i arbeidslivet. Jeg har i mange år arbeidet for å øke samfunnets evne til å tilby bedre og mer rehabilitering. Det å bli satt i stand til å nå og bevare sitt optimale fysiske, sansemessige, intellektuelle, psykiske og sosiale funksjonsnivå, er en menneskerett.

Høyres visjon er at alle som lever med kronisk sykdom og funksjonshemning eller som av annen grunn har behov for rehabilitering, skal få dette. Målet må være at alle skal kunne ha et meningsfullt liv hvor muligheten til livsutfoldelse ikke skal reduseres fordi de ikke får tilgang på habilitering/rehabilitering.

Derfor må samfunnet ta ansvar for å utvikle langt flere alternative arbeidstilbud for de som ikke får plass i det ordinære arbeidslivet, gjerne som alternativ til å innvilge uføretrygd eller i en kombinasjon med trygd. Jeg er sikker på at næringslivet er villig til å samarbeide om dette. Høyre tror på enkeltmenneskets evne og lyst til å stå på egne ben. Det er vår oppgave å sørge for at mennesker kan leve gode liv, uansett utgangspunkt.