Lindas innlegg i kommunestyret 22. juni

Her kan du lese innlegget Linda Johnstone Sørensen holdt i kommunestyret 22. juni om ny barneskole på Fagerstrand.

Linda Johnstone Sørensen. Foto: Privat

For ett år siden gikk Høyre inn for å prioritere ny barneskole på Fagerstrand og kjempet hardt for et flertall for å tilsidesette 250 millioner fra de 750 millioner Nesodden kommune tar opp i lån til formålsbygg. Heldigvis lykkes vi i å sikre de midlene til ny barneskole på Fagerstrand.

Høyre var først og fremst bekymret for at barneskolen på Fagerstrand nok en gang skulle ignoreres, etter mange år med løftebrudd og vedlikeholdsetterslep.

Vi ble av posisjonen og administrasjonen lovet konkret handling som skal sikre fremdrift av prosjektet i 2022, men først skulle Europan-konkurransen avsluttes. Den ble avsluttet uten at vi ble noe klokere, og uten at det resulterte i handling. Så fikk vi politikere beskjed om at vi måtte vente på sentrumsplanen – som ikke er klar til å bli vedtatt enda.

Høyres bekymring for at tiden går deles heldigvis av andre partier. Et tverrpolitisk samarbeid blant lokalpolitikere på Fagerstrand konstaterte at den største utfordringen for fremdrift synes å være plassering av barneskolen. For først når vi vet hvor vi skal bygge, kan vi begynne på reguleringsplanen. Derfor ønsker Høyre, sammen med politikerkolleger, å fjerne tvil om plassering av barneskolen. Slik får administrasjonen avklart plassering og kan bruke tiden fremover konstruktivt på aktivitet som gir ny skole raskest.  

Vi hører at Myklerud må igjennom en reguleringsplan og at dette kan ta lang tid. En sentrumsplassering må også igjennom reguleringsplaner, og man kan vel argumentere for at en eksisterende lokalisasjon vil ta kortere tid å regulere enn en ny?

En sentrumsplassering må dessuten sikre tomtearealet som skolen skal benytte.

Tre av sentrumsalternativene innebærer adkomst via Skogåsveien. Det vil føre til økt trafikk gjennom Skogåsveien, som vil måtte dele veien sin med enda flere biler som kjører inn om morgenen og ettermiddagen for å levere på barneskole, ungdomsskole og i barnehagen. Og skal Dalsveien bli adkomst må veien opparbeides.

Tilsvarende innsigelser vil være noe rart om kommer for Myklerud. For vi må jo ikke glemme at det rent faktisk ligger en barneskole på Myklerud tomten i dag. Det er snodig å forskuttere innsigelser fra høringsinstanser dersom vi opprettholder dagens plassering.

Høyre gikk inn i debatten i 2021 med en preferanse for plassering på Bakkeløkka, for vi og kan se at det er noen gode argumenter i sambruk.

Men etter dialog med både rektor på Myklerud barneskole og Bakkeløkka ungdomskole, de tillitsvalgte, FAU og andre engasjerte beboere, har vi valgt å lytte til befolkningen.

Vi har fått to tydelige budskap. For det første, at en ny barneskole på Fagerstrand er helt essensielt etter ett vedlikeholdsetterslep som gjør at skolen lenge ikke har kunnet tilby verken barna eller lærerne ett godt arbeidsmiljø. Og for det andre, at plasseringen av barneskolen fortsatt skal være på Myklerud.

Dette klare budskapet ser vi igjen når vi ser på spørreundersøkelsen administrasjonen gjennomførte.

Om vi dykker litt ned i svarene så ser vi at det er flertall for Myklerud i alle grunnkretsene. Det er dermed ikke slik at de som bor nærmest sentrum ønsker en sentrum plassering og de nærmest Myklerud ønsker eksisterende lokalisasjon, flertallet ønsker Myklerud uansett om det betyr litt lenger skolevei fra deres hjem.  

Høyre mener også at argumentene for plasseringen i sentrum ikke er godt nok understøttet.

For Bakkeløkka Øst-alternativet får vi ikke opplyst hva det vil koste å kjøpe tomtene hvor det i dag står fire eiendommer som ikke er i kommunalt eie. Er eierne villige til å selge? Eller kan det bli snakk om å enten ekspropriere eller gå tilbake til tegnebrettet og med det tapt tid?

Bakkeløkka Vest innebærer å bygge på et skogområde som er del av en landbrukseiendom og som i dag foredles. Er bonden villig til å avstå skog?

Malerfabrikk-alternativet innebærer fjerning av forurensning i grunnen som også er en ukjent økonomisk variabel. I tillegg er også denne tomten i privat eie. Er denne eieren villig til å selge? Eller risikerer vi også her ekspropriasjon eller at tid går tapt? I tillegg må man regne med en kostnad for å opparbeide ett vei kryss.

Barnehage-alternativet er det eneste alternativet som er i kommunalt eie, men denne tomten ligger utenfor sentrum og vil innebære at all trafikk til barneskolen går forbi barnehagen og ungdomsskolen. Dersom man ikke bekoster å lage ny adkomst da?

Høyre ønsker ikke et lokalsamfunn der kommunen eksproprierer eiendom når det finnes gode alternativer.

Det vil være utfordringer knyttet til byggingen av ny barneskole når den fortsatt er i drift. Allikevel er det ikke slik at ingen ville bli påvirket av bygging av en ny barneskole på tomtene i Bakkeløkka området. Det går jo barn på ungdomskolen også, og i barnehagen.

Vi mener også det fint går an å tenke sambruk også med Myklerud som plassering og at svømmehallen må prioriteres inn i ny skole. Den er også i bruk i dag, til tross for vedlikeholdsetterslepet.

Høyre har lyttet til alle interessenter i saken og støtter derfor plasseringen av ny barneskole på Fagerstrand på Myklerud. For Høyre har det vært viktigst at det kommer ny barneskole men skolen må bygges med befolkningen og for befolkningen. Og da må de bli hørt.

Helt til sist vil Høyre benytte anledningen til å rette en takk til alle politikerne på Fagerstrand fra ulike partier som har kommet sammen til det beste for befolkningen. Vi håper det tverrpolitiske samarbeidet vil fortsette for det er viktig at vi jobber konstruktivt sammen, også med administrasjonen, for å skape en flott ny skole på Myklerud. Vi vil også takke en svært engasjert lokalbefolkning – sammen skaper vi det gode liv!