Ryk og reis til formueskatten
– Poenget er at vi i sum skal sitte igjen med mer penger til velferd og kommende generasjoner, skriver Linda Johnstone Sørensen.
Det er mulig å sykle med kjepper i hjulene, men det er ikke spesielt gunstig. Det er heller ikke formueskatten for norsk næringsliv. Om vi vil få fart på næringslivet vårt, bør formueskatten reduseres og – på sikt – fjernes.
Nylig vedtok formannskapet at det skal legges frem et kunnskapsgrunnlag om de inntekts- og næringsmessige konsekvensene av å redusere formueskatten på Nesodden, hvilket både MDG og SV har reagert på i Amta.
Jeg vil begynne med det jeg tror vi alle er enige om, nemlig at nivået for formueskatt i utgangspunktet bør reguleres av staten. Når vår nabokommune Asker nå imidlertid vurderer å redusere skatten, mener vi det er naturlig at Nesodden gjør det samme, da vi vil kunne bli påvirket av deres beslutning.
Det er også viktig for meg å presisere at Høyre ikke vil redusere den lokale formueskatten for enhver pris. Skal vi gjøre det, må fordelene være klart større enn ulempene. Poenget med å redusere skatten er å gjøre kommunen mer attraktiv for skattesterke innbyggere, slik at vi i sum sitter igjen med mer penger – som vi kan bruke på velferd og spare til fremtidige generasjoner. Eksperimentet i Bø viser nettopp et slikt resultat.
Det betyr selvsagt ikke at Høyre kun ønsker innbyggere med høy inntekt til Nesodden. Alle skal være velkomne til kommunen vår. Derfor jobber vi iherdig med å skape et mer inkluderende boligmarked på Nesodden, blant annet ved å bidra til rask realisering av Skjønhaug-prosjektet.
SV skriver i sitt innlegg at formueskatten først og fremst er en skatt på privat formue. Det stemmer ikke. Formueskatten på næringskapital utgjør om lag to tredjedeler av all formueskatt, og betales av langt flere enn de aller rikeste. Den er spesielt problematisk for eiere av små og mellomstore bedrifter, som vi har mange av på Nesodden. Å redusere skatten kan derfor være et godt tiltak for å støtte vårt lokale næringsliv.
Videre skriver SV at flere offentlige utvalg har konkludert med at formueskatten ikke er så skadelig. Så vidt jeg kan se, har ingen nyere utvalg landet på det standpunktet. Kapitaltilgangsutvalget fra 2017, Skatteutvalget fra 2022 og senest nye uttalelser fra professor Ragnar Torvik, som leder Finanspolitikkutvalget, påpeker alle at formueskatten har skadelige virkninger.
Siden regjeringsskiftet har formueskatten på næringskapital mer enn doblet seg, og ført til flere utflyttinger. Vi håper på og skal jobbe for et regjeringsskifte i 2025, slik at vi kan si «ryk og reis» til formueskatten.