Tage Jensens innlegg under budsjettdebatten 15.12

Her kan du lese innlegget Tage Jensen holdt under budsjettdebatten 15.12.

Tage S. Jensen, kommunestyrerepresentant for Nesodden Høyre.

Ordfører,

På vegne av Høyre, ønsker jeg si noe om endringene vi har lagt inn i vårt budsjettforslag på skole- og oppvekstområdet, i tillegg til verbalforslagene.

Høyre er opptatt av at vi skal ha gode barnehager og skoler på Nesodden. Ikke fordi det ser bra ut på statistikken til Kommunal Rapport, men fordi gode barnehager og skoler gir muligheter for alle. Derfor har vi i Høyre høye ambisjoner for Nesoddskolen.   

Barn og unge er blant dem som har blitt hardest rammet gjennom disse to årene med pandemi og restriksjoner. Min nevø begynte i 1. klasse i 2019, og har enda til gode å oppleve et normalt skoleår der skolegården ikke er inndelt i lekesoner, han uhindret kan spille fotball etter skoletid og leke med hvem han vil i friminuttene. For ham er en normal skole en koronaskole.

Selv om min nevø har klart seg relativt bra og lærere i barnehagen og skolen har gjort sitt ypperste under svært krevende forhold, vet vi at mange barn og unge har slitt og vil slite som følge av denne tunge tiden. Derfor mener vi at det i år er spesielt viktig å satse på barn og unge, og det gjør vi i vårt forslag til budsjett.

Vi legger til rette for flere pedagoger i barnehagene, tilbakefører administrasjonens kutt i Uteskolen og bevarer en miljøveilederstilling. Dette er tiltak som bidrar til at barn i barnehagen kan lære mer, at elever som sliter fremdeles skal få et tilpasset tilbud og at flere kan trives på skolen.

Også i våre verbalforslag styrker vi innsatsen mot barn og unge. Høyres mål er at flere skal oppleve mestring og trives på skolen, fordi dette er helt avgjørende for den enkeltes motivasjon og læring.

Ifølge oversikten til Dysleksi Norge, er det kun Tangenåsen som har sertifikat som dysleksivennlig skole på Nesodden. Det synes ikke vi er godt nok. Hvilken skole du går på, skal ikke avgjøre om du får den tilretteleggingen du trenger for å lykkes. Vi foreslår derfor at flere skoler skal jobbe for å få sertifikat som dysleksivennlige.

Vi foreslår også at det settes i gang et arbeid med å gjøre skolehelsetjenesten mer tilgjengelig på digitale flater, for eksempel gjennom en egen chattjeneste som de har i Agder. Vi må gjøre terskelen for å be om hjelp lavere for barn og unge som sliter, og vi mener at dette vil være et effektivt tiltak.

Til slutt foreslår vi en forsøksordning med spesialiserte linjer på ungdomsskolen, for eksempel innen realfag, entreprenørskap og samfunnsfag. Vi mener at dette vil øke elevenes motivasjon, læring og trivsel, og gjøre dem bedre rustet til å begynne på videregående og videre arbeidsliv.

Når denne lange budsjettdebatten er over, vet jeg at det må et mirakel til for at vårt forslag skal få flertall. Det er synd, fordi jeg mener at vårt forslag er det som tydeligst prioriterer barn og unge. Jeg er allikevel takknemlig for den tverrpolitiske enigheten om å tilbakeføre kuttet i Uteskolen, og glad for at det har blitt tatt initiativ til dialog på tvers av partilinjer. Også håper jeg at et flertall i kommunestyret vil gi tilslutning i hvert fall til noen av våre verbalforslag.

Takk.