Høyres sametingsvalgprogram
Høyres program for sametingsperioden 2025–2029:
Vi bygger videre – for folk, språk og lokalsamfunn

Høyres samepolitikk – ansvar, gjennomføring og framtid
Høyres utgangspunkt er ansvarlighet i samepolitikken, derfor vil Høyre fortsette en politikk som legger til rette for fremtidens samiske samfunn. Høyre var en aktiv part ved opprettelsen av Sametinget. Høyre ser betydningen av at mennesker med tilhørighet til den samiske kulturen er best egnet til å bevare og utvikle samiske språk, samisk kultur og samisk samfunnsliv.
Vi var en sentral drivkraft bak både opprettelsen av Sametinget i 1989 og ratifiseringen av ILO-konvensjon 169 året etter, som anerkjente samene som urfolk. Under Høyres ledelse kom både Finnmarksloven og konsultasjonsavtalen med Sametinget på plass. Vi tok også initiativ til å hente fram Samerettsutvalgets arbeid som la grunnlaget for konsultasjonsloven som trådte i kraft i 2024.
Høyre har styrket sentrale samiske kultur- og utdanningsinstitusjoner, som Saemien Sijte og samlokaliseringen av Beaivváš og Samisk videregående skole og reindriftsskole. Vi har vært pådriver for samelovutredninger, samisk språkpolitikk og lokal forvaltning av statsgrunn i Troms og Nordland – med mål om at samiske kulturer og språk skal overleve, utvikles og brukes.
I perioden 2025-2029 vil Høyre igangsette konkrete tiltak som styrker et bærekraftig og levende samiske samfunn. Tradisjonelle og nye næringer får vokse gjennom nye tiltak for økt verdiskaping. Språk og kulturer gis rom og muligheter for å vokse i lokalsamfunn.
Høyre vil gjennom sin kunnskapbaserte politikk arbeide for utviklingen av et samfunn der det samiske er en naturlig og stolt del av helheten
Som et styringsparti med representasjon i kommuner, fylker, Sametinget og Stortinget, har Høyre en unik evne til å se helheten og sikre at politikk henger sammen fra idé til gjennomføring. Vi kobler rettigheter, faktagrunnlag og ambisjoner med realistiske løsninger – og bygger politikk nedenfra og opp, i nært samspill og dialog med lokalsamfunnene.
Høyre vil videre:
- Stimulere til vekst og arbeidsplasser i samiske områder, fordi levende lokalsamfunn forutsetter levende språk og kultur.
- Satse på innovasjon, entreprenørskap og forskning innen tradisjonelle næringer, kulturbaserte virksomheter og andre næringer.
- Tørre å tenke nytt om det tradisjonelle, for å bevare og fornye samiske språk, håndverk og kulturformer.
- Motvirke uønsket sentralisering ved å styrke desentralisert bosetting og næringsgrunnlag i samiske områder.
- Styrke samiske møteplasser og arenaer i byer og tettsteder, slik at språk og identitet synliggjøres også utenfor forvaltningskommunene.
- Styrke rekruttering og utdanning i samiske språk og profesjoner, for å møte behovet i barnehage, skole, helse og forvaltning.
- Satse på barn og unge som språk- og kulturbærere, gjennom økt støtte til samiske fritidsaktiviteter, kulturtilbud og opplæringstilbud utenfor skolen.
- Bruke kunstig intelligens og ny teknologi for å gjøre saksbehandling raskere og smartere, gjøre møtene i Sametinget bedre, og frigjøre tid til å jobbe mer med politikk og gode løsninger, både politisk og administrativt.
- Styrke de økonomiske rammebetingelsene for de samiske forvaltningskommunene og kommuner med stor andel samisk befolkning
- Arbeide for at vold og overgrep i nære relasjoner avdekkes og motvirkes
- Arbeide for nulltoleranse mot mobbing og diskriminering
Samiske språk og kultur
Levende språk og en sterk kultur trenger mer enn symboler – det krever aktivitet, arbeidsplasser og lokal forankring. Høyre vil prioritere tiltak som styrker samiske språk, gir eierskap til samisk kultur og gjør det mulig å leve, arbeide og skape i samiske samfunn.
Språk som beriker
Fornorskningspolitikken har ført til at mange samer har vokst opp uten mulighet til å lære sitt eget språk. Høyre mener at alle samer– uavhengig av alder og bosted – skal ha reell mulighet til å lære seg samisk. Språket er en bærende del av vår kulturarv og identitet, og både de som behersker språket fullt ut og de som kan litt, er viktige kulturbærere. Derfor ønsker vi at samisk språk skal bevares og videreutvikles gjennom rettigheter og muligheter til økt anvendelse.
Høyre vil:
- Følge opp NOU 2016: 18 Hjertespråket og fremme utredninger og tiltak for samiske språk.
- At alle fornorskede samer som ønsker det, skal ha reell mulighet til å lære og bruke samisk språk.
- Arbeide for at samisk høyskole, UiT og andre utdanningsinstitusjoner skal gi opplæring i og på samisk enten ved institusjon eller digitalt. Dette for å sikre at folk får en reell mulighet til å lære seg språket.
- At Sametinget prioriterer midler som fører til kvalitativ opplæring i samisk.
- Arbeide for bedre samordning av samiskopplæring og læremiddelutvikling.
- Legge til rette for flere distriktsarbeidsplasser med samisk språk som bærebjelke, f.eks. i språksentre, kulturformidling og fjernundervisning.
- Styrke samiske språkarbeidere og gi språksentrene ressurser til å tilby både språkkurs, tolketjenester og oversettelsesarbeid.
- Sørge for at viktig offentlig informasjon er tilgjengelig på alle samiske språk.
- Styrke samiske medier og støtte utviklingen av nye digitale språk- og medieplattformer.
- Øke synligheten og bruken av samiske språk i det offentlige rom, også utenfor forvaltningskommunene.
- Arbeide for å gi elever med samisk tilknytning mulighet til å velge samisk i stedet for nynorsk, blant annet gjennom å styrke mulighetene for digital undervisning.
- Legge til rette for trygg og strukturert deling av samisk språkdata, slik at samiske språk kan tas i bruk i moderne teknologi som KI-verktøy, apper og digitale tjenester.
Kultur som beriker
Samisk kultur og tradisjon er en del av Norges felles kulturarv. Den gir folk identitet og tilhørighet, og er samtidig en ressurs for utvikling, næringsliv, bosetting og beredskap.
Barn og unge skal møte sin kultur og lære sine røtter å kjenne, mens voksne og eldre skal gis rom til å videreføre samisk kunnskap. Vi vil kombinere tradisjon og innovasjon, og gjøre samisk kultur synlig, relevant og tilgjengelig i hele landet.
- Bruke kultur, språk og naturbruk som strategiske verktøy for bosetting, næringsutvikling og samfunnsbygging i samiske samfunn.
- Legge til rette for arbeidsplasser og lokal verdiskaping med utgangspunkt i samisk språk, kultur og tradisjonell kunnskap.
- Styrke samiske kulturnæringer som fremmer entreprenørskap, vekst og nye arbeidsplasser.
- Sikre at samisk kulturarv er en del av opplæringen for samiske barn, uavhengig av bosted.
- Ta i bruk teknologi og digitale plattformer i formidling og opplæring i samisk kultur og historie.
- Styrke Duodji-instituttet som nasjonalt kompetansesenter og støtte etablering av veilederstillinger i duodji.
- Utarbeide en utviklingsplan for samiske museer og kulturinstitusjoner med mål om økt formidling, besøk og økonomisk bærekraft.
- Forbedre rammevilkårene for samiske festivaler og mindre kulturarrangementer.
- Bruke og verne samiske kulturminner på måter som styrker identitet, eierskap og historisk bevissthet.
- Støtte frivillige samiske idretts- og kulturorganisasjoner, også de som samarbeider på tvers av landegrenser.
- Anerkjenne levende samiske lokalsamfunn som en ressurs for både kulturell styrke og nasjonal sikkerhet.
- Arbeide for en internasjonal utvikling og eksportstrategi for samisk film.
- Fremme muligheter for privat investering og tilhørende insentiver for å skape flere samiske filmer/serier.
- Sette krav om samisk representasjon i film og spillproduksjoner finansiert av NFI.
En oppvekst som gir muligheter for alle
Barnehagen og skolen er viktige arenaer for utvikling, læring, sosialisering, inkludering, integrering og for å lære og praktisere språk. Høyre mener at alle samiske barn skal ha kvalitativ god opplæring i samisk.
Riksrevisjonens rapport, Riksrevisjonens undersøkelse av samiske elevers rett til opplæring i og på samisk (Dok. 3:5, 2019–2020), viser store svakheter i dagens opplæringstilbud. Sametinget må ta ansvar for å følge opp funnene og iverksette nødvendige tiltak.
Blant utfordringene er:
- Manglende kjennskap til rettigheter utenfor kjerneområdene
- For få og mangelfulle samiske læremidler
- Ulik kvalitet i fjernundervisningstilbudet
- Vedvarende mangel på samisklærere
- Spredte og lite samordnede virkemidler
Høyre vil ha en kunnskapsskole som gir muligheter for alle, uavhengig av bosted, bakgrunn eller foreldrenes ressurser. Skolen skal være en arena for læring, mestring og inkludering – og bidra til å bekjempe sosial ulikhet og utenforskap.
Høyre mener utdanning må ta utgangspunkt i at samene er et urfolk, og at samiske språk og kultur skal være en naturlig del av barnehage og skole.
Høyre vil:
- Følge opp og iverksette tiltak basert på Riksrevisjonens funn.
- Sikre reell mulighet for opplæring i samisk for alle som ønsker det.
- Arbeide for en lovfestet rett til samiskspråklig barnehagetilbud, der grunnlaget for slik lovgiving utredes.
- Styrke språkarbeidet i samiskspråklige barnehager med en bedre pedagognorm.
- Rekruttere flere samiskspråklige pedagoger med målrettede tiltak. Vi ønsker å få 50 nye pedagoger i gang med utdanning i løpet av perioden. Det er noe av det mest treffsikre vi kan gjøre for å styrke samiske språk.
- Satse på etter- og videreutdanning for ansatte i samiske barnehager.
- Sikre klare mål og gode planer for barnehagenes språkarbeid.
- Videreføre og styrke kompetanseløftet for lærere.
- Evaluere læremiddelordningen og sikre nok digitale og fysiske læremidler på samisk.
- Arbeide for samordning av læreplaner, opplæring og læremidler på tvers av landegrenser.
- Sikre at også lulesamiske grunn- og videregående skoler får statlig finansiering, på linje med sør- og nordsamiske skoler.
- Utvikle Samisk høgskole til et internasjonalt samisk universitet.
- Etablere en informasjonsportal om samiske språk, kultur og samfunn – gjerne som et nordisk samarbeid.
- Stimulere samiske forskningsmiljøer til forskning som bidrar til innovasjon og utvikling i de samiske samfunnene.
- Samle tradisjonell samisk kunnskap i en nasjonal informasjonsbase.
- Realisere en lulesamisk profilskole.
- Gi elever med samisk bakgrunn inntil ti dagers permisjon for opplæring i tradisjonell kunnskap.
- Fortsatt sikre og utvikle gode stipendordninger for elver i videregående skole.
- Forebygge frafall og sikre at flere fullfører og består videregående opplæring.
- Styrke digitale ferdigheter hos samiske elever for mer fleksibel og tilpasset undervisning.
- Belønne elever som velger samisk språk med tilleggspoeng.
- Opprette et samisk lederutviklingsprogram etter modell av Solstrandaprogrammet og Forsvarets Sjefskurs.
- Øke antall lærere i samiskspråklige fag.
Helsetjenester som forstår og ivaretar samiske behov
Høyre vil ha en pasientorientert helsetjeneste der ingen beslutninger tas om deg – uten deg. Det betyr høy kvalitet, kort ventetid og likeverdige tjenester – også for samiske pasienter, uansett hvor i landet de bor.
Den samiske befolkningen skal ha tilgang til helse- og omsorgstjenester av høy kvalitet, tilpasset språk, kultur og tradisjoner. Vi vil bygge ut et likeverdig og tilgjengelig helsetilbud gjennom bedre samhandling, målrettet rekruttering og bruk av ny teknologi. Samiske behov og erfaringer skal tas med når vi planlegger for god folkehelse, eldreomsorg og psykisk helse.
Pasientens helsetjeneste
Høyre vil:
- Styrke og fremme (SANKS) Samisk nasjonal kompetansetjenestes arbeid for den samiske befolkningen.
- Arbeide for å fremme god kvinnehelse.
- Sikre tilgang til primær- og spesialisthelsetjenester av høy kvalitet.
- Styrke samarbeidet mellom kommuner, sykehus og private aktører for bedre tilgjengelighet og kortere ventetid.
- Videreutvikle og styrke Sámi Klinihkka i Karasjok og det sørsamiske helseteamet.
- Ta i bruk e-helseverktøy og digitale konsultasjoner for å sikre tilgjengelige og likeverdige helsetjenester i samiske områder, særlig der avstand og språk er en barriere.
- Sørge for samisk språk- og kulturkompetanse i alle deler av helse- og omsorgssektoren.
Psykisk helse og rus
Høyre vil:
- Rulle ut «Rask psykisk helsehjelp» i samiske områder med lavere terskel og raskere hjelp.
- Tilby lavterskel psykisk helsehjelp med samisk kulturforståelse og fokus på mestringsstrategier.
- Styrke ettervern, rusomsorg og oppfølging i samarbeid med private, ideelle og lokale aktører.
- Legge til rette for egne tiltak for samiske barn, unge og eldre med psykiske helseutfordringer.
- Ha nullvisjon for selvmord i samiske miljøer med målrettede forebyggingsprogrammer.
- Ingen skal oppleve å bli en kasteball i systemet – samiske pasienter skal få hjelp når de trenger det, med respekt for deres språk og bakgrunn.
Eldreomsorg og demens
Høyre vil:
- Øke bruken av samiskspråklig velferdsteknologi for at eldre samer kan bo hjemme lenger.
- Bidra til bruk av samiske mattradisjoner i helse- og omsorgsinstitusjoner i samiske områder.
- Sikre en trygg kunnskapsbasert demensomsorg, vektlegge prinsipper som en helhetlig og personsentrert omsorg.
Folkehelse og forebygging
Høyre vil:
- Inkludere samiske perspektiver i utformingen av nasjonal og lokal folkehelsepolitikk.
- Styrke kunnskapen om helse og levekår i samiske samfunn, både gjennom forskning og rapportering.
- Fremme bruk av tradisjonell, sunn samisk mat i helseinstitusjoner og forebyggende arbeid.
- Gjøre det enklere for samiske innbyggere å ta gode helsevalg.
- Styrke helsestasjoner og skolehelsetjenesten som lavterskeltiltak for hele familien.
- Satse på rehabilitering og habilitering med tilpasset språk- og kulturforståelse.
- Legge til rette for mer fysisk aktivitet, kostholdstiltak og helsefremmende arbeid – også gjennom digitale løsninger.
Kompetanse og rekruttering
Høyre vil:
- Styrke og videreutvikle samisk sykepleierutdanning.
- Øke rekruttering av samiskspråklige til helse- og omsorgsyrker gjennom målrettede tiltak og stipendordninger.
- Tilby etter- og videreutdanning med samisk språk- og kulturinnhold til ansatte i hele helse- og omsorgskjeden.
- Sikre stabilitet og faglig utvikling i tjenestene gjennom gode rekrutterings- og insentivordninger.
- Styrke forskning på samisk helse, tjenestekvalitet og tilpasning av behandlingstilbud.
- Sørge for bruk av teknologi og kunstig intelligens for å støtte helsepersonell og forbedre tjenestekvaliteten.
- Etablere en tilskudds- eller stipendordning for helsepersonell som tar samiskopplæring.
Skape mer og inkludere flere – utvikling av samiske samfunn
For å sikre levende samiske lokalsamfunn, må det skapes aktivitet, arbeidsplasser og vekst i hele Sápmi. Arbeid gir mennesker frihet, trygghet og mulighet til å bygge liv lokalt. Høyre vil legge til rette for næringsutvikling, entreprenørskap og verdiskaping med utgangspunkt i lokale ressurser og samisk tradisjon, og samtidig sikre en grønn og bærekraftig omstilling
Den samiske befolkningen er mangfoldig – vi har samer som driver reindrift på vidda, samer som fisker ved kysten, samer som jobber som lærere, leger og ingeniører i byer, og samer som kombinerer tradisjonelle og moderne livsstiler. Alle disse måtene å være same på er verdifulle og viktige for vår felles framtid. I stedet for å skape motsetninger mellom «tradisjonelle» og «moderne» samer, vil Høyre bygge en politikk der alle utfyller hverandre. Vi ønsker også å gjøre det mulig for samer å kombinere moderne utdanning og tradisjonell kunnskap, det vil styrke samholdet, inkludering, vekst og utvikling.
Høyre vil:
- Videreføre og forsterke satsingen på infrastruktur, samferdsel og digitalisering i samiske områder.
- Redusere grensehindre og støtte samisk samarbeid og regelverksforenkling på tvers av grenser.
- Satse på samisk reiseliv i samspill med tradisjonelle næringer og lokale matressurser.
- Fremme lokal eierskap og ny næringsutvikling gjennom målrettede ordninger og innovasjonsstøtte.
- Styrke forskning, entreprenørskap og utvikling i småsamfunn – med særlig fokus på ungdom og kvinner.
- Stimulere næringer som bygger på samisk tradisjon og naturbruk – som utmarksnæringer, duodji og foredling.
- Legge til rette for kombinasjonsnæringer som gir stabile årsverk i mindre samfunn Som for eksempel kombinere reiseliv og reindrift, havbruk og tradisjonelt fiske, teknologi og duodji.
- Legge til rette for deltidsstillinger i offentlig sektor som gjør det mulig å kombinere med sesongarbeid i tradisjonelle næringer.
- Sikre at også samiske områder tar del i det grønne skiftet – med investeringer i nye teknologier og fornybar energi.
- Bruke Sametinget som en pådriver for utvikling, gjennom målrettede virkemidler og partnerskap med kommuner og næringsliv.
- Legge til rette for regionale utviklingsplaner som fokuserer på samarbeid mellom lokalmiljøer.
- Legge til rette for flere samiske næringshager som bidrar til nettverk, innovasjon og utvikling.
- Ha et investeringsfond for innovasjon av samiske tradisjonelle næringer.
Reindrift – kulturbærer og næring
Reindriften er en sentral del av samisk kultur og identitet, og en viktig næring i mange lokalsamfunn. Høyre vil styrke reindriftens verdiskaping, sikre bedre rammevilkår og legge til rette for bærekraftig drift i takt med ressursgrunnlaget og naturens tåleevne.
Vi vil forene tradisjonell fagkunnskap og moderne forvaltning for å styrke reindriftens verdikjede, øke lønnsomheten og sikre at naturen overlates i minst like god stand til neste generasjon. Et styrket reindriftsfaglig miljø i forvaltningen og tydelig reindriftspolitisk handlingsrom vil være sentralt i dette arbeidet.
1. Øke verdiskapingen i reindriften
- Legge til rette for økt lokal verdiskaping og foredling av produkter fra rein.
- Styrke markedsføring, omsetning og merkevarebygging av reinkjøtt, også med tanke på eksport.
- Tillate salg av privatslakt på linje med jaktvilt som elg.
- Fjerne unødvendige reguleringer i reinkjøttmarkedet.
- Styrke kapasiteten i reinslakteriene og sikre lokal slakting for å skape arbeidsplasser.
- Forenkle regelverket for bearbeiding av reinkjøtt og andre produkter av rein i samiske bedrifter, etter inspirasjon fra Finland og EU.
- Satse på bruk av lokale, samiske mattradisjoner som ressurs i næringsutvikling og turisme.
2. Bedre rammevilkårene for næringen
- Reindriften skal utvikles som en økonomisk, økologisk og kulturelt bærekraftig næring.
- Likebehandle bønder og reineiere i avgifter, blant annet på drivstoff.
- Vurdere endringer i reindriftsavtalen som styrker næringens handlingsrom og forenkler tilskuddsberegningene.
- Arbeide for at reintallet justeres til et økologisk bærekraftig nivå som gir god produktivitet.
- Harmonere regelverk for avfallshåndtering med vilt- og EU-regelverk.
- Bidra til at reindriften får utviklingsmuligheter på linje med øvrig landbruk.
- Staten skal bidra med midler til konfliktdempende tiltak der hvor det er reindrift i bynære områder.
- Sikre en tydelig og ansvarlig rovviltpolitikk – vi skal følge opp rovviltforliket fra 2011.
- Fremme den samiske reindriften som beiteprioritert område, og styrke en tydelig soneforvaltning med klare skiller mellom beiteprioriterte områder og forvaltningsområder for rovvilt.
- Utvide perioden for betinget skadefellingskvote, til også å gjelde under kalvingsperioden for tamrein.
- Ha klare tiltak mot tap av reinkalver til ørn.
- Jobbe for å motvirke konsekvensene av klimaendringene.
- Høyre vil jobbe for at transport av levende rein unntas fra regelverk om hviletid på linje med fiskeslog.
- Lage en langsiktig og helhetlig klimaplan for å sikre reindriftens fremtid.
3. Fremme kunnskap, eierskap og forvaltning
- Styrke reindriftskompetansen i ansvarlig departement.
- Anerkjenne og bruke reindriftssamenes tradisjonelle kunnskap i politikkutforming.
- Bidra til mer selvstyre og intern regulering i næringen, i tråd med lovverket.
- Videreføre reindriftsavtalen og vurdere justering av forhandlingsmodellen for større politisk innflytelse.
- Vurdere en offentlig NOU om reindriftens rammer og framtid i Norge.
- Sørge for at søknader om reinmerker kommer ajour.
- Utarbeide og implementere målstyring av bærekraftig reindrift i samarbeid med reindriften, herunder økologisk, økonomisk og kulturell bærekraft.
4. Satse på rekruttering og fornyelse
- Styrke lærlingeordninger i reindriften og sikre smidig generasjonsovergang.
- Legge til rette for økt rekruttering av unge reineiere.
- Styrke kvinners posisjon i reindriftsnæringen og sikre videreføring av tradisjonell kunnskap.
- Jobbe for forutsigbare og rettferdige ordninger for rovviltskader og tap.
- Fremme reindriften som kulturbærer og framtidsnæring i samiske samfunn.
- Høyre vil jobbe for å styrke den tradisjonelle siidabaserte reindriften.
Arktisk landbruk – grunnlag for bosetting og lokal matproduksjon
Landbruket i de arktiske områdene er viktig for bosetting, matproduksjon, kulturlandskap og beredskap. Høyre vil styrke det arktiske landbruket som næring, med fokus på bærekraft, verdiskaping og lokale ressursfortrinn.
Høyre vil:
- Styrke bondens råderett og gi bedre rammevilkår for innovasjon og videreutvikling.
- Satse på kombinasjon av landbruk og reiseliv, som kan gi helårige inntekter og arbeidsplasser.
- Utvikle logistikkløsninger som gir lavere kostnader og mer effektiv matproduksjon i nord.
- Fremme forskning på klima- og miljøvennlige produksjonsmetoder og robuste dyrehold.
- Legge til rette for lokal foredling og bruk av kortreist og tradisjonell mat som ressurs i reiseliv og helse.
Fiskeri og havbruk – med utgangspunkt i sjøsamiske tradisjoner
Fiskeri og havbruk gir store muligheter for verdiskaping i kystsamfunn og sjøsamiske områder. Høyre vil legge til rette for bærekraftig bruk av havressursene og stimulere til lokal foredling og videreutvikling av nye marine næringer.
Høyre vil:
- Sikre sjøsamiske interesser i fiskeriforvaltningen og styrke lokal verdiskaping i fjordområdene.
- Forvalte selbestanden slik at fiskebestandene i fjordene kan gjenoppbygges, og selskinn utnyttes.
- Legge til rette for kombinasjonsnæringer, inkludert tradisjonelt fiske og nye marineprodukter.
- Fremme utvikling av innlandsfiske, tang og tare, kråkeboller og andre nye vekstnæringer.
- Sørge for bærekraftig oppdrett på land og sjø, med vekt på teknologi som forhindrer rømming og lakselus.
- Bidra til lokal foredling av hvitfisk og utvikle verdikjeder for sjømat i nord.
- Sikre bærekraftig forvaltning av villaks som en ressurs for lokalsamfunn.
- Vurdere utvidet kvotefiske på kongekrabbe vestover, tilpasset biologisk utvikling.
- Foreta en gjennomgang av forvaltningen av kongekrabbe, med sikte på å vurdere å utvide grensen for kvotefiske etter kongekrabbe vestover som følge av at kongekrabben sprer seg.
- Stimulere til næringsutvikling knyttet til pukkellaks i nord, slik at denne arten kan bli en ressurs framfor en trussel.
Areal og miljø – lokal kunnskap og bærekraftig bruk av naturressurser
Arealbruk i samiske områder må bygge på respekt for naturens tålegrenser, lokal kunnskap og bærekraftige næringer. Høyre vil sikre samiske interesser i arealforvaltningen og forene næringsutvikling med hensyn til natur og klima. Vi vil legge til rette for dialog og samarbeid mellom samiske grupper og lokalsamfunn, for å finne felles løsninger for arealbruk, næringsutvikling og kulturvern – både moderne og tradisjonell. Anerkjenne både samisk kulturarv og konsekvensene av fornorskning, og sikre at samer får reell innflytelse på utviklingen i sine områder.
Høyre vil:
- Anerkjenne tradisjonell utmarksbruk og høsting som viktig del av samisk levemåte og kulturbasert næring.
- Innføre lokal forvaltning av statsgrunn i Troms og Nordland.
- Sikre at etablering av vind-, vann- og mineralprosjekter skjer i samspill med samiske interesser.
- Utarbeide strategi for utmarksnæringer i samiske områder i samarbeid med Sametinget og kommuner.
- Styrke kommunenes kompetanse på naturkartlegging og lokal arealplanlegging.
- Sørge for at naturinngrep kompenseres med restaurering og bevaring av verdifulle områder.
- At vernevedtak ikke skal gjøres uten støtte fra lokalbefolkningen.
- Prioritere oppgradering av eksisterende kraftanlegg før nye etableringer.
- Gjennomføre nye kartlegginger knyttet til økologisk tilstand på arealer med størst omfang av tamreindrift.
- Kommunen bør gis anledning til å utvide sesongen for snøskuterkjøring dersom forholdene tilsier at dette er forsvarlig.
- Gi kommunene økt selvstyre til å regulere motorferdsel lokalt.
Nordområdene – vekst, beredskap og lokalt handlingsrom
Nordområdene er Norges viktigste sikkerhetspolitiske og strategiske region. Samtidig har regionen store muligheter for grønn vekst og verdiskaping basert på lokale ressurser. Høyre vil forene forsvar,beredskap, næring, utvikling og bosetting – gjennom involvering av samiske rettighetshavere i planprosesser, sikre juridisk rådgivning ved arealkonflikter, og etablere faste samråd mellom sikkerhetsmyndigheter og samiske interesser.
Høyre vil:
- Satse på samferdsel, kraftutbygging og digital infrastruktur i nord.
- Sikre tidlig involvering av samiske rettighetshavere i alle sikkerhetspolitiske tiltak og infrastrukturprosjekter i nordområdene, etablere faste samråd mellom forsvarsmyndigheter og samiske interesser, og gi tilgang til uavhengig juridisk rådgivning ved arealkonflikter som oppstår i forbindelse med forsvarsutbygging.
- Vurdere nye tiltak i tiltakssonen i Nord-Troms og Finnmark for bedre effekt på bosetting og verdiskaping.
- Styrke lokal forvaltning og eierskap til ressurser – inkludert reindrift, fiskeri og utmarksnæringer.
- Bygge nye næringer på naturgitte fortrinn som romindustri, reiseliv, energi og mineraler.
- Bidra til flere arbeidsplasser i kraftintensiv industri og lokal verdiskaping.
- Legge til rette for samarbeid mellom stat, kommune, Sameting og næringsliv etter modell fra Nord-Sverige.
- Forske mer på klimaendringer i arktiske strøk og konsekvensene for urfolk.
- Sikre at næringsutvikling skjer i tråd med Norges klima- og naturforpliktelser.
- Legge til rette for samisk kultur- og næringsutvikling som del av nordområdepolitikken.
- Satse på høyere utdanning og kompetansemiljøer for og i nord, med samisk forankring.
Samisk tilstedeværelse i byene – språk, fellesskap og synlighet
Folk har alltid flyttet, og mange samer bor i dag i byer og tettsteder. Høyre vil bidra til at samisk språk, kultur og identitet også har en framtid i urbane miljøer.Vi ønsker å styrke samisk tilstedeværelse gjennom satsing på møteplasser, språktilbud og synlighet.
Høyre vil:
- Etablere og støtte samiske møteplasser og kulturarenaer i større byer.
- Arbeide for at samiske arrangementer og høytider som Samisk nasjonaldag får synlig plass i bybildet.
- Sikre tilgang til samisk barnehagetilbud og opplæringstilbud i byområder.
- Sørge for at bykommuner i forvaltningsområdet for samisk språk får rammevilkår som muliggjør rekruttering av samisktalende fagpersonell.
- Legge til rette for samisk språk og kultur i fritidstilbud, kulturskoler og det frivillige kulturlivet.
- Inkludere samiske perspektiver i kommunal planlegging, folkehelse og kulturstrategier.
- Styrke urbane samiske miljøer gjennom samarbeid mellom kommune, Sameting og frivillige organisasjoner.
- Synliggjøre samisk historie og kulturarv i bybildet og det offentlige rom.
- Støtte prosjekter som fremmer samisk kunst og design i offentlige rom og bygg.
- Arbeide for at samisk ungdom i byene får bedre tilgang til samiske fritidstilbud og språkarenaer.
- Sikre likeverdig tilgang til offentlige tjenester på samisk språk også i byene.
- Fremme samisk identitet som en naturlig og verdsatt del av det norske mangfoldssamfunnet.
- Etablere samisk museum i hovedstaden.
Digitalisering og kulturnæring – samisk kultur i ny tid
Digital utvikling gir store muligheter for samisk språk, kunst og kultur. Høyre vil legge til rette for at samiske kulturutøvere, entreprenører og miljøer får tilgang til teknologiske verktøy og digitale plattformer for å nå et bredere publikum – både i og utenfor Sápmi. Vi ønsker å styrke kulturnæringene som en framtidsrettet del av samisk samfunnsutvikling og skape nye arbeidsplasser i skjæringspunktet mellom kultur og teknologi.
Høyre vil:
- Etablere en digital samisk kulturstrategi i samarbeid med Sametinget, kulturnæringen og utdanningsmiljøer.
- Satse på samisk innhold i digitale medier, spill, film, musikk og VR/AR, og gi støtte til utvikling, lokalisering og distribusjon.
- Opprette et innovasjonsfond for samiske kulturnæringer med vekt på digital produksjon og internasjonal formidling.
- Styrke språkteknologi og AI-ressurser for samisk, som talesyntese, oversettelse og læringsverktøy.
- Bidra til digital kompetanseheving blant samiske kunstnere, små- og mellomstore foretak og organisasjoner.
- Stimulere til samarbeid mellom kulturaktører, teknologimiljøer og utdanningsinstitusjoner.
- Arbeide for å fremme samiske digitale kulturprosjekter i nasjonale innovasjons- og kulturprogrammer.
- Sørge for at samisk digital kultur blir tilgjengelig og synlig også for unge og urbane samer i hele Norge.
- Det samiske KI-arbeidet blir inkludert i Forskningsrådets satsing på forskningssentre for kunstig intelligens (KI-sentre).