Leserinnlegg: Å hjelpe barn og ungdom som sliter er noe av det viktigste vi kan gjøre i Sandnes!
Av Guttorm Stangeland og Sanna Rana, aug. 2023
Vi må nå løfte psykisk helse hos barn og unge i Sandnes kommune. Vi lykkes ikke godt nok med å gi tilbud til de som sliter.
Norske undersøkelser viser at rundt 7 % av barn og ungdom sliter med psykiske problemer som i stor grad går utover livskvalitet og prestasjoner i skolen. Dette er et økende problem og økningen ser ut til å øke mest blant jenter. Barn- og unges kommunestyre (BUKS) og ulike elevråd i Sandnes, har gjennom flere år varslet at psykisk helse er en stor utfordring, og at lavterskeltilbudene til psykisk helse i kommunen ikke er god nok.
Rogaland revisjon kunne for ett års tid siden melde at Sandnes kommune ikke kunne gi et godt nok lavterskeltilbud til barn som sliter med psykiske problemer. En av årsakene er at Barne- og ungdomspsykiatrien (BUP) har store kapasitetsutfordringer. Ventetiden dersom du har moderate problemer har vært 12–16 uker. I tillegg har det over flere år vært store utfordringer med de som trenger hjelp i skolen gjennom PPT. Mange barn og ungdom kan fortelle at ventetiden for å få hjelp er svært vanskelig. Små og moderate problemer vokser seg store mens de venter.
Mange barn og unge opplever at det faller bakpå i skoleløpet. Ifølge Helsedirektoratet er manglende mestring i skolen blant de mest alvorlige risikofaktorene for ungdoms psykiske helse. Dette blir fort en ond sirkel som det er vanskelig å komme ut av. For mange barn og familiene er det tungt å håndtere dette. Vi må sikre at alle som trenger det skal få den hjelpen de trenger.
Dersom Høyre kommer i posisjon i Sandnes etter valget er dette et av de første områdene vi vil gripe tak i. Å bruke ressurser på å bygge opp kapasitet og kompetanse på psykisk helse gjennom Barne- og familieenheten, skolehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten er noe av det viktigste vi kan gjøre i for å sikre en god oppvekst for barn. Kapasiteten må opp, ventetiden ned.
Partileder Erna Solberg lanserte nylig følgende tiltak:
– Innføre Rask psykisk helsehjelp i alle kommuner
– Oppbygging av kapasiteten i døgnplasser og polikliniske plasser
– Utvide barne- og ungdomspsykologien til 25 år
– At det opprettes oppsøkende og helhetlige tjenester mellom DPS og kommuner
– Systematisk selvmordsforebyggende arbeid i skolene
Skal vi lykkes må vi satse. Å investere i barn og ungdom er en investering i fremtiden.