Hvorfor Sandnes Høyre valgte å ikke støtte OPS?
Sandnes kommune vurderte nylig bruk av offentlig-privat samarbeid (OPS) som en gjennomførings modell for flere store prosjekter. OPS-modellen innebærer at private aktører finansierer, bygger og drifter offentlige bygg over en avtalt periode, før eiendommen eventuelt overføres tilbake til kommunen.

Til tross for mulige fordeler som forutsigbare kostnader og kvalitetssikre bygg, valgte Sandnes Høyre å ikke stemme for OPS. Beslutningen var basert på flere nøye vurderte faktorer, hvor økonomiske betraktninger spilte en sentral rolle. Høyre har alltid vært opptatt av effektiv bruk av offentlige midler, langsiktig økonomisk styring og kvalitet i tjenestene vi leverer til innbyggerne.
Vi må tenke på fremtiden
Når vi ba kommunedirektøren vurdere å OPS for å bygge omsorgsboliger var det med en spesifikk hensikt; dette skulle være en rimeligere løsning eller bedre kvalitet. Et OPS skal kunne være med på å løse flere av fremtidens utfordringer:
- En stadig eldre befolkning
- Boligmarkedet
- Mangel på fagfolk innen helse- og omsorgssektor
- Ensomhet
Vi vet at vi trenger flere boliger for eldre, samtidig som vi vet at dagens eldre har større krav til kvalitet. De vil ikke spise middag kl. 12.00, de vil være sosiale, de vil ha høy bokvalitet og de vil bestemme selv. Vi vet at mange eldre i dag sitter på eneboliger med hage som er attraktivt for småbarnsfamilier, de boligene trenger vi i markedet. Ved å bygge seniorboliger av høy kvalitet kan vi gjøre det attraktivt for eldre å flytte. Når vi bygger seniorboliger med sosial utforming kan vi bekjempe ensomhet, noe vi vet gjør folk sykere. Det gjør det også mulig å ha en base for helsepersonell som ikke vil bekjempe mangelen på fagfolk, det kan også gjøre det mulig å gi tjenester på en effektiv og trygg måte når flere er samlet på et sted.
Økonomiske ulemper
Erfaringer fra andre kommuner viser at OPS sjeldent er den mest kostnadseffektive løsningen. Kommunen har som regel lavere lånekostnader enn private investorer, noe som gjør det billigere å finansiere og eie bygg selv. I tillegg kan OPS-prosjekter innebære høye transaksjonskostnader – i enkelte tilfeller opp mot 10 % av den totale entreprisekostnaden – på grunn av komplekse kontrakter og langvarige forhandlinger.
Vi i Høyre er i utgangspunktet positive til OPS og tenker at OPS kan være en god modell for infrastrukturprosjekter der private tar en større risiko, men innen omsorgssektoren er utfordringene større enn fordelene. OPS innebærer at private aktører bygger og eier bygget, mens kommunen binder seg til en langsiktig leieavtale – ofte over 20-30 år. Dette kan på sikt føre til unødvendige utgifter og mindre fleksibilitet. Kommunen må fortsatt balanseføre OPS-prosjekter som gjeld i sine regnskaper, noe som betyr at det ikke gir noen økonomisk fordel i form av lavere gjeldsgrad.
Manglende fleksibilitet og stor risiko
En annen utfordring med OPS er den begrensede fleksibiliteten. Når kommunen inngår en langvarig avtale med en privat aktør, kan det bli krevende og dyrt å gjøre nødvendige tilpasninger underveis. OPS-kontrakter kan også medføre ekstrautgifter, for eksempel vedlikeholdskostnader som overstiger kommunens egne standarder.
I tillegg krever OPS betydelig juridisk og økonomisk kompetanse, noe Sandnes kommune i dag ikke besitter i tilstrekkelig grad. Dette ville nødvendiggjort eksterne konsulenttjenester, som igjen ville økt prosjektkostnadene.
Alternativer til OPS
I stedet for OPS ønsker Sandnes kommune å utforske andre gjennomføringsmodeller som sikrer tidlig involvering av næringslivet, samtidig som kostnadene holdes nede. Blant alternativene er totalentrepriser, samspillsentrepriser og innovative anskaffelser, som kan gi både fleksibilitet og mulighet for kvalitetskontroll uten de samme økonomiske forpliktelsene som OPS innebærer.
Høyre har alltid vært for gode samarbeid der det skaper verdi for fellesskapet. Men vi er også opptatt av at vi må eie de tjenestene som utgjør kjernen i vårt velferdstilbud, slik at vi kan sikre best mulig kvalitet og langsiktig bærekraft. Sandnes Høyre ønsker en forvaltning av offentlige midler som gir mest mulig kvalitet for hver krone, samtidig som vi sikrer fleksibilitet og ansvarlig økonomistyring i velferdstjenestene.
Konklusjon
Selv om OPS kan ha enkelte fordeler, vurderte Sandnes Høyre at de økonomiske og praktiske ulempene veide tyngre. Derfor valgte vi å ikke stemme for OPS, men heller satse på andre kontraktsstrategier som gir bedre økonomisk kontroll og fleksibilitet for kommunen.
Vi må løse fremtidens utfordringer på en fornuftig måte, vi kan ikke gå for en løsning bare fordi den kan kalles «blå». Vi skal levere en ansvarlig og god Høyre politikk som våre velgere kjenner seg igjen i!
Kine Myhre
Gruppeleder Sandnes Høyre