Leserinnlegg: Botiltak for kvinner med rusavhengighet

Sandnes Høyre og Fremskrittspartiet i Sandnes ønsker nå å ta et viktig skritt mot å bedre situasjonen for gruppen av bostedsløse som sliter med alvorlig rusavhengighet.

Av: Solgull Klette, nestleder Utvalg for Helse – og sosialtjenester.

I den forbindelse kan det være nyttig å jobbe for et eget botiltak for kvinner med alvorlig rusavhengighet. Dette er en gruppe kvinner som ofte faller utenfor det tradisjonelle hjelpeapparatet, da mange krisesentre avviser rusavhengige. Dette er en uholdbar situasjon som må endres, og flertallspartiene i Sandnes ønsker nå å få dette med i det videre arbeidet med Boligsosial Handlingsplan. Det som gjør kvinner i rusmiljøet ekstra sårbare er at de ofte har en dobbel avhengighet. De er ikke bare avhengige av rusmidler, men de er også i et forhold til voldsutøvere som forsyner dem med rusmidlene de er avhengige av. Dette skaper en farlig sirkel hvor vold og rus går hånd i hånd, og hvor kvinnene befinner seg i en svært vanskelig situasjon, I tillegg er vold normalisert i rusmiljøet, og mange kvinner ser ikke på seg selv som voldsutsatte. Grov vold er en del av hverdagen, og dette kan gjøre det vanskeligere for dem å søke hjelp.

Vi ønsker derfor å se nærmere på muligheten for at det opprettes et eget botiltak for kvinner med rusavhengighet, hvor de kan få den hjelpen og støtten de trenger. Dette botiltaket bør være spesialtilpasset for denne gruppen kvinner, med tilbud om både rusbehandling og hjelp til å komme seg ut av voldssituasjonen de befinner seg i. Det er viktig at det legges til rette for et trygt og sikkert miljø hvor kvinnene kan få den hjelpen de trenger, uten å måtte frykte for sin egen sikkerhet.

I møte i Utvalg for Helse – og Sosialtjenester 29. mai. 2024, fikk vi fremlagt den etterspurte oversikten over alle botiltak, ventelister, tomter, pågående prosjekter etc som hører til under Boligsosial Handlingsplan. Vi ba administrasjonen i Helse velferd i Sandnes om å utrede en sak om behovet for egne botiltak for kvinner med rusutfordringer. Gjerne i samarbeid med nabokommuner.

Høyre og FRP i Sandnes viser med dette initiativet at de tar kvinners sikkerhet på alvor, og at de ønsker å gjøre en innsats for å bedresituasjonen for kvinner med rusavhengighet. Å splitte opp boligtiltakene med egne tilbud for kvinner kan være med på å rette opp noe av det som har vært forsømt og som ble slått fast i NOU 2023:5

«Den store forskjellen – Om kvinners helse og betydningen av kjønn for helse».

Det er viktig at andre kommuner følger etter og tar lignende initiativ for å sikre at denne sårbare gruppen kvinner får den hjelpen de så sårt trenger.

Det er på tide å bryte den farlige sirkelen av vold og rus, og sørge for at kvinner med rusavhengighet får den hjelpen de fortjener. Det er på tide å handle.