Vedtatt: SvømSandnes

Pilotprosjektet for å gi bedre svømmeundervisning til skoleelever.

I pilotprosjektet vil elevene få ca. 45 minutter i bassenget hver uke fra uke 35/36 og frem til vinterferien, samme skoleår. Dette gir om lag 22 undervisningstimer, med jevn frekvens, noe som regnes som en god forutsetning for å lære å svømme. Etter vinterferien vil elevene på 2. trinn på de samme skolene overta undervisningstiden fram til sommeren, slik at elevene blir i stand til å nå kompetansemålene i vanntilvenning på 2. trinn. Første uke etter sommerferien og etter vinterferien vil skolens personale bli invitert til informasjonsmøte der opplegget og organiseringen i prosjektet blir gjennomgått og forventninger og praktisk forhold avklart. Lærere og tilsynspersoner som trenger å livredningsprøve vil få anledning til det. Fra pilot til fullt prosjekt Det første året vil bli brukt til å etablere driften av SvømSandnes i liten skala. Pilotprosjektet skal brukes til å bygge opp en administrativ og faglig ledelse av prosjektet, etablere samarbeidet med svømmeklubbene lokalt, tilpasse systemet og modellen til lokale forhold, høste erfaringer og bygge opp organisasjon og kompetanse.

Erfaringer fra Stavanger kommune / NSF er at Sandnes kommune bør starte et pilotprosjekt i én svømmehall før prosjektet utvides til flere haller og skoler. Målet er å utvide prosjektet fra og med skoleåret 2026-2027, og at det fra skoleåret 20272028 omfatter alle elever på 4. trinn og de fleste store svømmehallene og basseng i Sandnes kommune. En mer detaljert skisse til tidsbruk følger sakens dokumenter.

Skissen til pilotprosjekt er utarbeidet i samarbeid med Norsk Svømmeforbund og prosjektleder i SvømStavanger. De lokale svømmeklubbene Sandnes Svømme- og Livredningsklubb og Riska Svømmeklubb har deltatt på et dialogmøte og befaring i Stavanger kommune, og er positive til å starte samarbeidet SvømSandnes.