Det skal lønne seg å skape

Det skal lønne seg å skape i næringslivet, skattene må ned, skriver Elin Nakstad

Av: Elin Ileby Nakstad

Det bør være enkelt å starte opp bedrifter i Norge. Det er bedriftene som holder hjulene i gang og skaper arbeidsplasser og velferd. Gründere har ofte personlige egenskaper som motivasjon, lidenskap, de har en risikovilje hvor man må kunne håndtere usikkerhet, samt ha selvdisiplin og lærevillighet. Noe av begrensningen ved å drive et firma er skatten på arbeidende kapital.

Arbeidende kapital er betegnelsen på den delen av en privatpersons formue som er knyttet til investeringer og bedriftseierskap. Det er spesielt næringseiendom som lager, kontorbygg, næringslokaler, utleieleiligheter, fjøs, fabrikklokaler, det kan også være aksjeselskaper på børsen og unoterte aksjeselskap som ofte er familiebedrifter. Selskaper betaler 22 prosent skatt på arbeidende kapital.

Norge er det eneste landet i OECD som har skatt på arbeidende kapital, så det er altså mindre bekymringer for utenlandske bedrifter å etablere seg i Norge enn norske selskaper. Norske eiere må betale formueskatt uavhengig av om bedriften går med overskudd eller underskudd, noe som oppleves som belastende og urettferdig.

Arbeidende kapital er viktig for å sikre en stabil drift og for å kunne håndtere svingninger i kontantstrømmen. Høyre vil fjerne formueskatten på arbeidende kapital for å skape flere jobber i privat sektor. Beskatningen av norske bedrifter skal være konkurransedyktig med sammenlignbare land.

Det jeg reagerer på i vårt samfunn er Janteloven. Veldig mange ser resultatet av hva du gjør dersom det går bra, og da kommer ofte misunnelse inn i bildet, men man har ikke sett prosessen og veien til suksess. Prosessen innebærer ikke sjelden søvnløse netter, lån som har blitt for høyt, bekymringer for om firmaet ikke klarer seg og ansatte som muligens må permitteres eller miste jobben, ektefelle som er i dårlig humør fordi du må jobbe hele tiden samtidig som du ikke tjener særlig penger i førsten.

Jeg har møtt mange som jobber døgnet rundt for drømmen sin og noen har måttet gi tapt etter å ha betalt ut lønn til ansatte og på grunn av uoversiktlige strømregninger og andre uforutsette utgifter.

Nå som rentene er økt har man fått høyere utgifter til boliglån og lån til investeringer. Spesielt har dette gått hardt utover mindre bedrifter, og særlig byggebransjen er utsatt.

Jeg møtte en som hadde merket skatt på arbeidende kapital på kroppen, nemlig Jon Fosby ved Fosby AS i Sarpsborg. Fosby har et selskap som tilbyr tjenester innen anlegg, kran, lift og stillas med mer. Han fortalte om at spesielt 2024 har bydd på utfordringer. Fosby AS har hatt virksomhet i 90 år og har over 100 ansatte. Selskapet har merket tydelig at det er mindre oppdrag i 2024.

Folk har fått dårligere råd under Støre-regjeringen med høyere rente og økte priser på bolig og andre levekostnader. Generelt har det private næringslivet i hele byggebransjen slitt med høyere renter, økte kostnader, strengere krav og et marked som er i konstant endring.

I Østfold er det mange unge som er arbeidsledige og heller ikke i utdanning, og Sarpsborg har den høyeste andelen under 30 år. For å stimulere til vekst og utvikling så er det essensielt at man må legge til rette for næringslivet.

Formueskatten tapper norske bedrifter for kapital slik at de har mindre igjen til å investere i norske arbeidsplasser. Dette er uheldig for norske selskaper og gir konkurransefortrinn for utenlandske bedrifter.

Det skal lønne seg å skape i næringslivet, skattene må ned og forutsigbarheten opp.