Diskrimineres yrkesaktive fra politikken i Sarpsborg?

For meg er politikken en fritidsaktivitet. Det er en fritidsaktivitet som utfordrer meg og gir meg perspektiver som jeg tar med inn i mitt yrke. Samtidig mener jeg at jeg via mitt yrke har kompetanse, erfaring og perspektiver som gjør meg til en bedre politiker. Et godt sammensatt bystyre representerer det fulle mangfoldet av befolkningen og et bredt utvalg erfaring fra yrkeslivet og samfunnet i øvrig.

Jeg vil at det fortsatt skal være mulig å være politiker på fritiden. Politikken trenger folk med erfaring fra yrkeslivet utenfor heltidspolitikken, skriver Magnus Arnesen i dette innlegget.

I bystyret, formannskapet og politiske utvalg er det en trend med møter som starter tidligere og tidligere på dagen. Bystyremøtet 3.mars starter så tidlig som kl 09:00. For meg og veldig mange andre yrkesaktive så blir det da problematisk å utøve et politisk virke, politikken er jo en faktisk en fritidsaktivitet! Ja, man får møtegodtgjørelse. Og ja, man har ved lov rett på fri for å utøve et politisk verv som representant i bystyret. Men dette er i teorien, og i det praktiske liv er det ikke like rett frem å ta fri fra jobb for å delta på politiske møter.


Mange yrker er ofte knyttet opp mot et ansvar, og ved fravær finnes det ingen andre som gjør jobben når man er borte. Med møter konsekvent avholdt på dagtid, så vil man etter hvert vanskelig kunne argumentere overfor arbeidsgiver og seg selv at et politisk verv lar seg kombinere med den jobben man har.


Jeg vil at det fortsatt skal være mulig å være politiker på fritiden. Politikken trenger folk med erfaring fra yrkeslivet utenfor heltidspolitikken. Med møter konsekvent avholdt i arbeidstiden mener jeg at vi kan gå så langt som å si at yrkesaktive diskrimineres fra politikken! Ja, i teorien har man med loven i hånd rett på fri for å utøve sitt politiske verv.

Samtidig sier teorien, §8 i Likestilling- og disktrimineringsloven, at indirekte forskjellsbehandling er situasjoner hvor en tilsynelatende nøytral regel eller praksis faktisk virker slik at noen grupper stilles dårligere enn andre. Nå skal jeg ikke dra ordføreren for domstolen, men håper i det lengste at han tar til fornuft og gjør det mulig for meg og mange andre mulig å utøve fritidsaktiviteten vår på nettopp fritiden. På den måten sikrer vi et bredt utvalg av erfaring og kompetanse i politikken, til det beste for demokratiet og byen.

Magnus Arnesen, leder Sarpsborg Høyre og vara til bystyret og planutvalget.