Eldre er en ressurs for fremtiden
Temaet for markeringen av årets Eldredag er eldre menneskers motstandsdyktighet i en verden i stadig endring. Det gir rom for refleksjoner.
av Margrethe Motzfeldt, gruppeleder Høyre / utvalgsleder Velferd og folkehelse
I dag, den 1. oktober, markeres en viktig dag – en dag som minner oss om at alderdom ikke er slutten på noe, men en verdifull del av livet. Temaet for årets markering av FNs internasjonale Eldredag er eldre menneskers motstandsdyktighet i en verden i stadig endring. Det gir rom for refleksjoner, både over den tiden vi lever i, men også over den erfaringen dagens eldre bærer med seg. Dette er generasjoner som har levd gjennom store skift i samfunn, teknologi og kultur, og nettopp derfor har de en unik evne til å håndtere endringer med både klokskap og ro.
Samfunnet, både her i Sarpsborg og nasjonalt, har et stort ansvar for å legge til rette for at eldre kan leve hele, aktive og meningsfulle liv. Vi ser mange flotte eksempler rundt oss i dag på eldre som viser at pensjonsalderen ikke betyr å trekke seg tilbake – tvert imot, det kan være en tid for å blomstre. Med større frihet og tid til å velge hvordan man vil tilbringe dagene, er livet etter yrkeskarrieren alt annet enn tomt eller stille.
For mange representerer pensjonisttilværelsen muligheten til endelig å gjøre de tingene man har drømt om – enten det er å reise, lære noe nytt, eller tilbringe mer tid med familie og venner. Det handler om å gripe livet med begge hender, uten at kalenderen og arbeidsdagen dikterer hva som skal skje.
Når vi ser tilbake på alderdommens historie, er det tydelig hvor langt vi har kommet. Fra en tid hvor 40 år var en moden alder, til i dag, hvor 90 er det nye 70. Alderdommen har utviklet seg fra å være et sjeldent fenomen til å bli en naturlig og verdsatt del av livet for stadig flere. I dag kan vi med glede se frem til alderdommen, ikke bare fordi vi lever lenger, men fordi vi også kan fortsette å bidra på måter som aldri før har vært mulig.
Denne dagen handler om å hedre de som har gått foran oss, de som har bygget veier og samfunn som vi nå nyter godt av. Vi står på skuldrene til generasjoner som har skapt et samfunn hvor både unge og eldre kan trives og leve gode liv. I Danmark har de nå begynt å definere seniortilværelsen i to faser: den tredje alder, som er de aktive seniorene som klarer seg godt selv, og den fjerde alder, hvor det er behov for mer helsehjelp og støtte. Her må vi tenke nytt, slik at de som befinner seg i den tredje alder får leve et rikt, selvstendig liv så lenge de kan.
Vi må også avlive myten om at alder automatisk betyr svakhet. Våre eldre er en ressurs med erfaring, innsikt og tid – tid til å bidra i familier, i lokalsamfunn, og som bærere av kultur og tradisjoner. Mange av dem gir frivillig innsats, de er viktige støttespillere for sine nærmeste, og de minner oss på verdien av samhold. Men samtidig må vi huske på at de som trenger støtte, også har rett til å motta den tryggheten som et godt samfunn skal gi.
Her i Sarpsborg arbeider vi med å utvikle vår tilnærming til eldreomsorgen. Vår jobb er ikke å ta over styringen av livene til eldre, men å tilrettelegge slik at de kan fortsette å leve slik de selv ønsker. For mange er det viktig å ha en god kontakt med helsetjenestene, men for enda flere handler det om å få støtte til å kunne fortsette å være aktive, selvstendige mennesker som er en del av fellesskapet.
Så la oss i dag, på Eldredagen, feire alle de som har formet samfunnet vi lever i. De har lagt grunnlaget, de har delt deres livserfaringer og verdier med oss, og de er en kilde til inspirasjon. Alder er ikke noe man bare skal «komme seg gjennom» – det er en fase i livet som fortjener å leves og nytes fullt ut.
Vi må aldri glemme at våre eldre ikke bare representerer fortiden – de er en viktig del av vår fremtid.