En rusreform uten reelle løsninger
Fredag 25. oktober la regjeringen frem sin rusreform – Trygghet, fellesskap og verdighet. Sarpsborg Høyre mener at Regjeringens forebyggings- og behandlingsnorm har lite konkrete endringer og reelt sett ikke vil bidra til verken endring eller bedring av behandlingen av personer med rusmiddelproblemer. Vi etterlyser en reell rusreform.
Gode ord, lite handling
«Likebehandling, likeverdige og tilgjengelige tjenestetilbud er grunnleggende i norsk helsepolitikk,» står det i den nye rusreformen. Det er gode ord, men vil denne reformen faktisk bidra til bedre behandlingstilbud og til å redde flere liv? Det er for oss vanskelig å få øye på sammenhengen mellom navnet på reformen og det regjeringen skal gjennomføre i praksis.
Rusomsorg i Sarpsborg
I Sarpsborg har vi et Kompetansesenter for Rus og Psykisk Helse som hver dag gjør en viktig innsats for mennesker med rusmiddelproblemer. SarpsborgModellen som er særlig tilpasset for gravide og foreldre med små barn, viser hvordan rusomsorg kan gi håp og muligheter for sårbare grupper. I tillegg har vi PIP-klubben, som gir støtte til barn som pårørende og bidrar til å bryte den vanskelige sirkelen av generasjonsoverføring. Et målrettet og helhetlig fokus på verdighet er avgjørende for at mennesker kan bygge et rusfritt liv – og det er dette en rusreform burde støtte opp under.
Konkrete tiltak fremfor symbolsk ordbruk
Når regjeringen endrer begreper, som å bytte fra «rusmisbruker» til «person med rusmiddelproblemer» og «ettervern» til «integrert ettervern», bidrar det isolert sett lite til å fjerne stigmatisering eller gi bedre tjenester. Stigma fjernes ikke med ord alene; det fjernes ved å sikre likeverdige helsetjenester som reduserer risikoen for tidlig død og øker sjansen for varig bedring. Den systematiske nedbyggingen av døgnplasser, som har hjulpet mange til et rusfritt liv, går direkte imot det regjeringen angivelig ønsker å oppnå.
Behandlingstilbud og verdighet
Det har de siste årene blitt lagt ned over 400 døgnplasser som tidligere bidro til at mange ble rusfrie. Hvor skal behandlingen foregå, og hva gjør det med ventetiden for dem som desperat trenger hjelp?
I tillegg mener man at personer med rusproblemer nå skal bli rusfrie langt raskere enn tidligere, uten at Sarpsborg Høyre kan se hvordan dette skal gjennomføres. Regjeringen sier den vil fjerne stigma, men hva gjør de egentlig når viktige tilbud forsvinner og reduseres?
Behovet for en reform som redder liv
Vi etterlyser en rusreform som faktisk redder liv, og sikrer verdighet og lik tilgang på helsehjelp. Høyre har alltid vært opptatt av at rusavhengige skal få riktig hjelp til rett tid, og vi ønsker en reform som har nettopp det som formål – ikke en reform som i realiteten ikke bidrar til noen endring innen rusfeltet. Det er selvsagt positivt at frivillige og ideelle aktører anerkjennes, men regjeringen har samtidig svekket private tilbud som over flere tiår har bygget spesialkompetanse og reddet mange liv – til samfunnets beste.
Styrke kommunenes verktøy
For å kunne møte mennesker i sårbare situasjoner må kommunene få bedre verktøy. Et forsøk på dette er forslaget om å stimulere til samarbeid mellom psykisk helse, rustjenesten og NAV – en god intensjon, men reformen mangler konkrete løsninger for hvordan stimulering skal skje. Ei heller er det foreslått noen styrkning av de økonomiske rammene for å følge opp tiltakene.
I Sarpsborg og i Høyre ønsker vi en rusreform som ikke bare legger vekt på hva som skal «utarbeides» og «vurderes», men som også tilbyr konkrete tiltak og handlinger. Dette handler om å skifte fokus fra straff til helsehjelp og å bygge opp et helhetlig tilbud som setter mennesker i sentrum.
Videre steg for en verdig rusomsorg
Rusomsorg handler om mer enn ord og symboler. Det handler om å sikre reell, verdig hjelp til dem som trenger det mest – og da må reformen være forankret i handling, ikke bare i ord.