Er det bra nok som det er..?

Etter et halvt år som ordførerkandidat for Høyre i Sarpsborg har jeg hatt gleden av å møte mange sarpinger med et brennende engasjement for å få til en positiv utvikling i byen vår. Allikevel har én kommentar festet seg ved minnet; «Det er vel bra nok som det er vel?». Jeg ble en smule provosert, men mest av alt motivert. For samtidig som Sarpsborg er et godt sted å vokse opp og leve i for veldig mange, er det også altfor mange som står utenfor arbeidslivet og barn som vokser opp i fattigdom. Så selv om det «alltid» har vært sånn, er det virkelig bra nok som det er?

Magnus Arnesen, Sarpsborg Høyres ordførerkandidat

Sarpsborg har ambisjon om å bli kåret til Norges mest attraktive by innen 2027, en ambisjon som Høyre så absolutt stiller seg bak. Vi skal våge å sette oss høye mål. Samtidig betyr en slik tittel lite om vi ikke løser vårt samfunns store utfordring, det faktum at flere sarpinger må få en sjanse i arbeidslivet. Det er Høyres og min hovedprioritet når vi snart går inn i en ny politisk periode. 

Sarpsborg kan stolt kalle seg en «gammel industriby». Det er mye inspirasjon for fremtiden å hente i vår lange industrihistorie med flaggskipet Borregaard i spissen som stadig fornyer seg. Mindre stolt kan vi være av stempelet som «lavinntektskommune». Ofte ser vi at «gammel industriby» brukes som en forklaring på hvorfor vi betegnes som nettopp «lavinntektskommune». «Gammel industriby» fungerer i dag like mye som en brems for utvikling som en katalysator for vekst. 

«Gammel industriby» har blitt selve overskriften til statistikkene over arbeidsledighet, antall uføre, lave skatteinntekter, barnefattigdom og utflating i arbeidsplassvekst. La 2023 bli året hvor «gammel industriby» blir katalysatoren for vekst og hvor vi henter inspirasjon til nye ideer. For Høyre er 2023 året hvor vi sammen med et borgerlig flertall håper å stake ut en ny kurs for Sarpsborg. 

For å sette kommunen vår i stand til å møte fremtidens utfordringer må vi raskt få kontroll på kommunens økonomi. Forholdet mellom inntekter og kostnader må tilbake til et positivt fortegn. Enda viktigere blir det å stanse det galopperende merforbruket. Det er ikke bærekraftig å bruke mer penger enn man planlegger i budsjettet. I 2022 har et altfor høyt overforbruk ført til at varmen ble skrudd av av i gågata og nyttårsfesten på torget ble avlyst, noe som ble omtalt av SA som en fattigslig avslutning på 2022. 

Samtidig som vi rydder opp i økonomien må vi ikke glemme vår aller viktigste oppgave, nemlig at flere sarpinger må i jobb og det må fylles på i begge ender. I den ene enden må de som står i kø for å komme inn i arbeidslivet gis en sjanse. Det er en sammensatt oppgave, og Høyre vil styrke satsningen på utdanning og språkundervisning slik at flere blir rustet til arbeidslivet. Dersom Sarpsborg hadde hatt samme arbeidsledighet som resten av landet, ville over 600 flere sarpinger vært i arbeid. Potensialet er enormt selv med lave ambisjoner! 

I den andre enden må det skapes flere arbeidsplasser. En Høyre-styrt kommune er en JA-kommune, en kommune som sier ja når den kan, og nei kun når den må. Det betyr at vi skal legge til rette for raske areal-reguleringer når det er nødvendig, samt sørge for at vår langsiktige arealplan har tilstrekkelig rom for vekst og nyetableringer. Det er positivt at Sarpsborg har hatt en vekst i antall arbeidsplasser de siste ti årene, men det er bekymringsverdig at økningen i private arbeidsplasser bortimot er fraværende. Vi trenger flere arbeidsplasser som bidrar til kommuneøkonomien, og ikke er en del av den. 

En god og trygg oppvekst skal forhindre at unge mennesker starter på voksenlivet i utenforskap. Forskning viser at det er klare sammenhenger mellom ikke fullført videregående utdanning og sannsynligheten for å havne utenfor arbeidslivet og samfunnet ellers. Det bekymrer meg at så mye som én av fire unge i Sarpsborg ikke fullførte videregående utdanning i 2021. Kommunen er avhengige av å snu denne trenden. Høyre i regjering gjennomførte tidenes satsing på videreutdanning av lærere, og den satsingen vil vi også følge opp lokalt i Sarpsborg i årene som kommer. I tillegg må det legges til rette for at lærerne får mer til tid til å være nettopp lærere. 

Alle som vokser opp i Sarpsborg skal ha mulighet til å delta i en organisert fritidsaktivitet, noe dessverre ikke alle har i dag. Kun 60 % av barn i ungdomsskolealder svarte at de deltar i en organisert fritidsaktivitet i 2021. Dette er en sammensatt problemstilling med årsaker som spenner seg fra økonomi og andre praktiske årsaker, til det mer familiære og kulturelle. Høyre tror at løsningen ligger i et enda tettere samarbeid mellom skole og frivilligheten. Skolen og frivilligheten organiserer i sum barnas hverdag fra de starter på skolen om morgenen til man er ferdig med siste fritidsaktivitet på kvelden. Ved å utnytte timene mellom skoleslutt og kveldsaktiviteter bedre kan vi få med oss flere og samtidig skape en hverdag som bidrar til mer læring. 

Med en befolkning som øker i alder vil det i fremtiden bli ekstra utfordrende å skape et aldersvennlig Sarpsborg. Vi må løse flere oppgaver med de samme ressursene og med færre hender tilgjengelig. Høyre tror at vi løser denne oppgaven best i samarbeid med ideelle og private aktører og vi vil derfor etablere driftsavtaler med private og ideelle som ønsker å etablere dagsenter, sykehjemsplasser og eldre- og omsorgsboliger. På den måten oppnår vi større fleksibilitet i tilbudet, samt valgfrihet for de eldre. Erfaring fra andre kommuner viser også til bedre kvalitet i tjenesten. 

Frem mot valget til høsten vil jeg gjøre mer av det jeg liker aller best med å være ordførerkandidat, nemlig å møte sarpinger som har et brennende engasjement for å skape en positiv utvikling i kommunen vår. Jeg mener ikke, og vil heller aldri mene, at det er «bra nok som det er». Høyre ønsker i 2023 å stå i front for en ny retning for Sarpsborg. Jeg oppfordrer alle sarpinger å stille seg følgende spørsmål på valgdagen:  «Er det bra nok som det er?». Frem til den tid, håper vi prekæs!