Klart Sarpsborg kan!
Jeg sitter her ved kjøkkenbordet på Greåker, kalenderen viser 1.januar 2025. Årets første dag er for meg som for alle andre en dag for å se fremover, en dag hvor man håpefullt setter seg noen mål for det nye året.
Jeg skal som mange andre trene mer, fordi det gir meg energi i hverdagen. Så skal jeg fortsette å prioritere tid til å møte andre mennesker, fordi det også gir meg energi i hverdagen. 2024 var proppfull av inspirerende møter med andre, møter som jeg tar med meg når 2025 skal skrives.
Ett av de møtene jeg fikk være med på var diplomutdelingen til Bydelsmødrene i østre bydel. Bydelsmødre er frivillige kvinner, primært med etnisk minoritetsbakgrunn, som har gått gjennom et opplæringsprogram om temaer knyttet til familie, helse og samfunn. Etter fullført opplæring går de ut som synlige og trygge brobyggere mellom det offentlige og sine lokalsamfunn. Det var rørende å få være med når 19 kvinner rekker opp hånda og vil bidra i sitt lokalsamfunn som tydelige, omsorgsfulle og trygge rollemodeller. Det ga meg håp og fremtidstro.
På tampen av 2024 vedtok vi et budsjett for 2025, og handlingsplanen for de neste fire årene. Her har vi satt de økonomiske rammene for det neste året, og samtidig staket ut en kurs med de prosjekter som vi ønsker å prioritere. Det er ingen tvil om at det blir stramme økonomiske rammer også neste år. Derfor har vi prioritert å legge et budsjett med nøktern pengebruk og lav risiko. Byens innbyggere, næringsliv, foreningsliv, og kommunens ansatte fortjener alle at vi kommer ut av det vi kan beskrive som en økonomisk unntakstilstand. En sterkere kommuneøkonomi er en oppgave vi tar på det største alvor. Samtidig er vi optimistisk på vegne av Sarpsborg – vi skal lykkes for å sikre trygghet og kvalitet i tjenestene til innbyggerne.
Det forutsetter at vi fortsetter en helt nødvendig omstilling i kommunen. Som følge av at vi blir flere eldre over 80 år, må kommunes tjenestevolum innen eldreomsorg dreies i årene som kommer, samtidig som vi har tilstrekkelig kapasitet på sykehjemsplasser. Vi sørger for en styrking av hjemmesykepleien, satsning på velferdsteknologi, avlastning for pårørende og gode møteplasser som dagsenter.
Innenfor trange rammer, satses det på forebygging generelt og barn og unge spesielt. Barnehagen og skolen er med på å legge grunnlaget for at barn og unge skal bli robuste og trygge voksne. Sarpsborg er et godt sted å vokse opp, men noen barn og unge trenger ekstra hjelp. Utagerende atferd, vold og trusler øker i omfang. Vi vil styrke laget rundt læreren, og har i 2024 opprettet et ressursteam som skal styrke innsatsen mot vold og trusler i skolen, og i de neste årene fortsetter vi styrkingen med ansettelse av flere miljøveiledere.
Vi vil med nye ideer og mobilisering av Sarpsborgsamfunnet skape et større mulighetsrom. Kommunens visjon «Sammen skaper vi Sarpsborg» legger premisser på hvordan vi i Sarpsborg gir omsorg til de som trenger det mest, hvordan vi skal danne og gi opplæring til våre barn og unge, og setter retning for utvikling av samfunnet vårt. Derfor styrker vi samarbeidet med nabokommuner, næringsliv og frivillighet.
«Sammen» og «vi» understreker viktigheten av deltakelse og fellesskap. Vi er ydmyke over og ærlige på at kommunen ikke kan realisere våre målsetninger alene, men at innbyggere, næringsliv, frivilligheten og kommunen må samarbeide.
«Skaper» framhever at vi må jobbe aktivt for at vi skal få det samfunnet vi ønsker oss.
Det betyr at er vi gode på «sammen», og er vi gode på «skaper vi», så får vi akkurat det Sarpsborg som vi ønsker oss. I vår visjon ligger vårt uforløste potensiale og mulighetsrom. Hvis vi alle rekker opp hånda, finner sammen og aktivt jobber for det samfunnet vi ønsker oss; Ja, da får vi det lokalsamfunnet vi ønsker oss.
Akkurat som Bydelsmødrene i østre bydel, alle frivillige i lag og foreninger, næringsdrivende og ideelle organisasjoner, og akkurat som Hans Majestet Kong Harald sa i sin tale nyttårsaften;
«Hver eneste dag samles folk over hele landet vårt rundt aktiviteter som gir glede og mening. Hver dag får mennesker nytt håp gjennom samtaler som blir tatt, forsonende klemmer, hjelpende hender og oppmuntrende ord.
Hver eneste dag står vi overfor valg der vi kan gjøre noe positivt for andre mennesker, og dermed også for oss selv og fellesskapet vårt.»
Derfor er det en prioritet for oss å styrke og rendyrke kommunens rolle som en aktiv tilrettelegger. Sammenlignet med andre kommuner har Sarpsborg mindre penger tilgjengelig for å løse oppgavene våre. Men samtidig har vi en visjon som legger et tydelig premiss for hvordan vi skal løse fellesskapets oppgaver og hvordan vi skal skape oss den fremtiden som vi drømmer om.
Dersom enda flere rekker opp hånda så får vi enda mer det Sarpsborg som vi ønsker oss. For én ting er helt sikkert, klart Sarpsborg kan!