Tid for omstilling i eldreomsorgen

Eldreomsorgen må tilpasses de behovene vi ser i dag og de vi vet vil komme i fremtiden.

I det siste har det vært fokus på ventelister for heldøgns omsorgsplasser i Sarpsborg. Det er helt riktig som blir påpekt i mediene – kommunen står overfor både ventelister og utfordringer knyttet til utskrivningsklare pasienter som venter på langtidsplass. Denne situasjonen er sammensatt og påvirkes av flere faktorer, men vi må erkjenne at nedleggelsen av Tingvoll har hatt en påvirkning på dette, og det er jeg ydmyk for.

Per i dag venter 19 personer på plass på sykehjem. Av disse bor 9 hjemme og mottar oppfølging fra hjemmetjenesten, hvorav fire har ventet i mer enn fire måneder. På Helsehuset er det 10 personer som har fått innvilget langtidsplass, der 1 person også har ventet i fire måneder, og jeg er fullt forpliktet til å jobbe for å redusere ventelistene. Det er likevel viktig å understreke at Sarpsborg også før nedleggelsen av Tingvoll har hatt lignende utfordringer med ventelister. Å utelukkende legge skylden på denne nedleggelsen gir derfor et forenklet bilde av situasjonen.

Men når jeg dykker dypere inn i eldreomsorgen her i kommunen, blir det tydelig at tidligere politiske prioriteringer har vært veldig uheldige. Eksempelvis ser vi at hele 22 personer under 67 år bor på sykehjem. Disse menneskene har riktignok behov for heldøgns pleie, men ikke nødvendigvis på et sykehjem. Mangelen på politisk vilje til å vurdere alternative bo- og pleieløsninger for denne brukergruppen har skapt et vakuum i eldreomsorgen, som nå begynner å få alvorlige konsekvenser.

I tillegg er det 13 personer under 35 år som bor i bofellesskap for eldre. Selv om en viss blanding av aldersgrupper kan være mulig, er dette en svært uheldig kombinasjon. Yngre beboere har andre behov og interesser enn eldre, og denne typen løsninger gjør sosialiseringen og samhandlingen mindre effektiv. Når beboerne lever så vidt forskjellige liv, blir det vanskelig å skape et godt miljø for noen av gruppene. Dette gagner ingen, verken de yngre eller de eldre.

Det er åpenbart at Sarpsborg trenger en ny måte å tenke eldreomsorg på. For å møte framtidens behov må vi tilby et bredt spekter av tilrettelagte plasser. Sykehjem vil fortsatt være en viktig del av tilbudet, og vi jobber på spreng for å realisere Haugvoll så raskt som mulig. Samtidig må vi sikre trygge og gode bofellesskap for både eldre og yngre med spesielle behov, og legge til rette for at folk kan skaffe seg tilrettelagte boliger – enten på egenhånd eller i samarbeid med kommunen. Disse boligene må være tilpasset til den tiden hvor både alderen og bistandsbehovet øker.

Eldreomsorgen må tilpasses de behovene vi ser i dag og de vi vet vil komme i fremtiden. Det viktigste vi må innse er at vi ikke kan fortsette som før og tro at problemene vil løse seg selv – for det vil de ikke.

Margrethe Motzfeldt
utvalgsleder, velferd og folkehelse
gruppeleder, Høyre