Trenger flere psykologer med offentlig avtale

Sarpsborg Høyre mener det er viktig å etablere flere avtaler med psykologer (avtalespesialister), slik at flere av kommunens innbyggere som har behov for det, får hjelp til å håndtere psykisk sykdom og vanskelige tanker og følelser.

Samarbeid mellom offentlige og private aktører må bedres innenfor psykisk helsetjeneste, skriver Høyre-politiker og fastlege Elin Ileby Nakstad i dette innlegget.

Ifølge oversikt over avtalespesialister for Helse Sør-Øst Viken så finner jeg bare fire psykologer med hjemmel i Sarpsborg. Dette skal dekke psykologisk hjelp for kommunens totale innbyggere, cirka 60.000 innbyggere. Utover dette har vi Distriktpsykiatrisk senter, DPS, som er avdeling som hører inn under Sykehuset Østfold.

Per nå er det 6–12 måneders ventetid for å få avtale hos psykolog i Sarpsborg, og mange blir avvist med begrunnelse «at det er for lang ventetid». Å få hjelp på DPS er etter hva jeg erfarer svært vanskelig, man må ofte være så syk at man er suicidal, psykotisk, er ny-syk og ikke «svingdørspasient», du kan ikke samtidig bruke rusmidler (som jo mange gjør).

Jeg skjønner at DPS har lite ressurser, og at dette må styres fra statlig hold, men jeg vil uansett nevne det her at dette bidrar til at folk blir sykemeldte lenger og er unødvendig lenge syke.

Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling, BUP, som også ligger under sykehuset, har også for knappe ressurser i forhold til hva som er behov, og ventelistene er lange.

Hos fastlegen tar omtrent hver fjerde pasient opp psykisk sykdom, psykiske belastninger og/eller bekymringer. Dette kan være livskriser som skilsmisse, vold og/eller rus i hjemmet, mobbing, utroskap, skam og tap i livet, angst og depresjon – i alle grader fra mild, moderat og alvorlig grad.

Fastleger bør være interessert i psykiatri da dette er en stor del av arbeidshverdagen. Jeg har selv tatt toårig videreutdanning i kognitiv terapi og er dermed også kognitiv terapeut. Dette gir meg et bredere grunnlag for å gi mine pasienter et godt tilbud i en hverdag og et samfunn hvor psykisk uhelse ser ut til å bli mer utbredt.

Det er nødvendig med god relasjon mellom terapeut og pasient for at man skal våge å åpne seg. Om ikke denne er til stede, og man i praksis heller ikke har reelle valgmuligheter til å velge verken psykolog eller fastlege på grunn av fulle lister, så kan dette også være en begrensende faktor med tanke på å løse den psykiske utfordringen.

En annen grunn til at det er fint å snakke med psykolog istedenfor fastlegen er at man kan bære på skam eller fortvilelse som man ikke vil at fastlegen skal vite – da fastlegen ofte kjenner hele familien og har kjent personen i flere år.

Avslutningsvis vil jeg berømme Kompetansesenter rus og psykisk helse, KORP, i Sarpsborg. Dette er et lavterskel tilbud som man kan ta direkte kontakt med, men som jeg likevel ofte henviser til slik at de får bakgrunnsinformasjon, og som jeg samarbeider godt med. De tar som regel kontakt med pasienten i løpet av et par uker, og har oftest samtaler over fem møter.

Sarpsborg Høyre mener at flere psykologer med offentlig avtale vil gjøre at det blir mindre skille mellom fattig og rik. Slik det er nå så må de med dårlig råd vente for å få hjelp, mens de med god råd kjøper seg tjenester hos private aktører.

Samarbeid mellom offentlige og private aktører må bedres innenfor psykisk helsetjeneste.