Ungdomshelse nedprioriteres i Sarpsborg
– «Min erfaring er at ungdom, unge voksne, og deres helse nedprioriteres i kommunen», skriver Fredrik Bøe i denne artikkelen.
Den siste tiden har det vært flere saker i mediene, og i lokalavisa, som angår ungdom, unge voksne, og befolkningen generelt. Felles for disse sakene er at de også angår din helse. Jeg tar selv utdannelse innen helse og ser at helsetilbudet i Norge er ganske stort og komplisert.
Min erfaring er også at ungdom, unge voksne, og deres helse nedprioriteres i kommunen. Jeg har lest og hørt at dere er lei av å ikke bli tatt på alvor. Jeg skjønner dere godt!
For en stund tilbake kom det noe som heter folkehelseprofilen. Dette er et dokument fra folkehelsedirektoratet som blant annet gir kommunene oversikt over helsetilstanden i befolkningen. Jeg fikk sjokk da jeg så tallene som gjaldt oss unge i Sarpsborg. Det er åpenbart at det er gjort for lite og at det er et stort behov for nytenkning og økt fokus på ungdomshelse.
Rapporten viser at Sarpsborg har en dårlig score for psykiske sykdommer/lidelser og for overvekt og fedme. I tillegg har vi et høyt forbruk av antibiotika og resepter.
Den viser i tillegg lav score på gjennomføring av videregående opplæring og blant de lavere resultatene i lesing og skriving på 5. trinn. Videre viser rapporten at Sarpsborg ligger lavt på vann- og luftkvalitet – på vann ligger vi eksepsjonelt lavt.
Det kan legges til at vi heller ikke gjør det veldig bra på trygghet i nærmiljøet, deltakelse i fritidsaktiviteter og på treffsteder.
De punktene jeg har tatt fram her påvirker hverandre og både sammen, og hver for seg, har de innvirkning på ungdommens totale helsesituasjon.
Rapporten viser at det er nødvendig med en endring. Jeg ønsker å bidra til at framtidige rapporter om ungdommens helse ser betydelig bedre ut. For å få løst ovennevnte utfordringer trengs både et endret fokus, penger og menneskelige ressurser.
Dette er ikke en oppgave for kommunens ansatte og politikere alene, men krever et samarbeid og bidrag fra både offentlige instanser og det private næringsliv. Vi må dra sammen og ikke hver for oss. Det krever at vi både tilrettelegger for private samtidig som vi har en forventning om å få noe tilbake. Kommunen og dens politikere må imidlertid være pådriver og en motivasjonsfaktor i arbeidet.
Ungdomshelsen må på dagsorden. For å få til det må det åpenbart til en politisk endring. Høyre er villig til å ta ansvar for dette og jeg håper du støtter oss i kampen for ungdommen.
Av Fredrik Bøe, Sarpsborg Høyre