Dette er budsjettet for 2025
Høyre, Fremskrittspartiet og Senterpartiet har kommet til enighet om årsbudsjett 2025, med økonomiplan for 2025-2028.
Sør-Varanger kommune er i en krevende økonomisk situasjon. 2024 har vært, og 2025 vil bli årene hvor det skal bygges en robust kommuneøkonomi. Sentrale satsinger er fremtidens helsetjenester og næringsutvikling. Det har vært et hardt arbeid, hvor man har prøvd å skjerme fritidsaktivitetene til barn og unge, og samtidig tatt innover seg de store endringene som har skjedd, og vil skje i befolkningen. Les hele budsjett her!
Dette er et budsjett som viser den store endringen i pengebruken. Helse- og omsorgssektoren blir styrket med over 40 millioner, som er en mer realistisk budsjettering. Demografiendringene er reelle, og ikke et ansvar vi kan løpe fra. Høyre, Frp og SP har vært tydelig i Blågrønn plattform at den største utfordringen for Sør-Varanger er det store demografiske skiftet som krever store endringer i driften av kommunen
- Sør-Varanger kommune har over for lang tid hatt et merforbruk. De årene man har gått med overskudd har det vært grunnet eksterne forhold. 2025 vil bli et økonomisk år hvor handlingsrommet i økonomien, og veien til en robust økonomi som kan ta de nødvendige investeringene for fremtiden, skal bygges, sier ordfører Magnus Mæland.
Sør-Varanger kommune er en kommune med større inntekter enn andre kommuner, men som ikke har klart å prioritere i økonomien og som ikke har klart å være på et tjenestenivå som er økonomisk forsvarlig.
- Dette er et stramt budsjett, men sammenlignet med andre kommuner så har vi større inntekter. Og selv om det er stramt så har man funnet rom til gode tiltak som oppgradering av kunstgresset både i Barentshallene og på Kirkenes stadion, i tillegg er det rom til 1 million for gratis halleie. Det viktigste fremover er at vi har tilstrekkelig med penger på bok slik at vi står støtt hvis det uforutsette skjer. Vi har flere eksempler på folk som trenger ekstraordinært hjelp, som demente, som krever store ressurser fra kommunen. Det er et ansvar vi ikke kan løpe fra, vi har et ansvar for å hjelpe de svakeste i samfunnet, sier varaordfører Tore Fredrik Nilsen.
Gruppeleder for Senterpartiet og leder for planutvalget, Kurt Wikan, peker på at uten ro i økonomien så vil man aldri kunne satse på utvikling.
- Jeg har vært med i politikken såpass lenge og sett skiftende styrer i kommunen. En dårlig og presset økonomi fører som regel til at man ikke klarer å løfte blikket og se fremover. Vi vet at vi må ha handlingsrom til å investere særlig i helse- og omsorgssektoren. I tillegg må vi satse på eksempelvis velferdsteknologi for å kunne møte en fremtid med færre i arbeidsfør alder, sier Wikan.
Satsingen på næringslivet er basert på oppbygging av destinasjonsledelse for reiselivsnæringen, Sør-Varanger Utvikling som motor for kompetanse, teknologi og entreprenørskap, næringsareal til små- og mellomstore bedrifter og et tettere og bedre samarbeid med næringslivet. Høyre, Frp og Senterpartiet vil kreve en større JA-holdning til næringslivet, og vil gi dispensasjoner der planverket ikke er godt nok. Folk og næringsliv skal merke at det går fortere og er smidigere.
- Vi vet at det som fører til at flere folk kommer til Sør-Varanger og at man får mer penger i samfunnet er flere private bedrifter. Reiselivsnæringen er den raskest voksende næringen, som er tilbake og over nivået før koronapandemien. I tillegg må vi legge til rette for andre næringer og være med å skape økosystem for entreprenørskap. Der er Sør-Varanger Utvikling sentral. Øst-Finnmark Kunnskapssenter som SVU skal lede blir en gamechanger i satsingen på høyere utdanning i hele Øst-Finnmark, sier ordfører Magnus Mæland.
Sentrale punkter i budsjett for 2025 og økonomiplanperioden:
- Fundamentet til kommunedirektørens budsjett er flertallspartienes prioriteringer i økonomiplanperioden vedtatt desember 2024.
- De sentrale måltallene og handlingsregelen i økonomien ligger fast, og det vil bli krevet en styrket handlingsregel for økonomien for å ha trygg styring.
- Det er en kraftig økning i driftsbudsjettet til helse-, omsorg- og velferdssektoren. En økning på 41 millioner fra 2024 til 2025. Økningen skal føre til en mer fremtidsrettet helsesektor hvor man blant annet skal:
- Sentralisere tjenestetildelingen, gjøre tiltak for rekruttering og beholde ansatte, endre kriterier for tildeling av tjenester, investere og implementere i velferdsteknologi og gjennomføre en større analyse som kunnskapsgrunnlag for planlegging og utvikling av bærekraftige helse- og omsorgstjenester.
- Det er lagt opp til en opptrappingsplan for vegvedlikehold fra 2026 med økte investeringer for å begynne å ta igjen etterslepet på kommunale veier, fortau og gang og sykkelstier. Gjennom hovedplan for vei og trafikk skal det gjøres årlige prioriteringer.
- Fysak-potten skjermes og økes for å sikre idrettsanlegg og andre anlegg eid av frivillige aktører.
- Det settes av 200.000,- til ytterligere satsing på rekruttering av medarbeidere i barnehagene.
- Det prioriteres 500.000,- til Øst-Finnmark Kunnskapssenter som blir en stor satsing på høyere utdanning i hele Øst-Finnmark, og vil være et ytterligere eksempel på samarbeid mellom kommunene Øst-Finnmark.
- Sør-Varanger Utvikling AS vil få en ny rolle. Selskapet skal ivareta satsingen Øst-Finnmark kunnskapssenter, og skal bli mer som utviklingsselskaper i andre deler av landet. Det skal inngås avtaler som vil inneholde ivaretakelse av kommunale oppgaver, men også at man er fremoverlent og jobber med akkvisisjon og døråpner for lokalt næringsliv, prosjektleder for utviklingsprosjekter og et samarbeidsorgan for kunnskap, teknologi og kompetanse i både offentlig og privat sektor.
- Administrasjonsutvalget skal bli et utvalg for trepartssamarbeidet for å styrke samarbeid mellom det politiske, administrative, arbeidstakerorganisasjoner og verneombud.
- Det skal utredes en større satsing på utenforskap og fritidsaktiviteter for barn og unge.
- Det skal bli større samarbeid med private aktører om vintervedlikehold og sommervedlikehold av kommunale veier.
- Det blir gitt et ekstraordinært tilskudd til Sandnes IL for å sikre alpinbakken i Sandnes.
- Det blir gitt 1 million kroner til dekning av halleie for barn og unge.
- Det skal være gratis bruk av kommunale bygg i distriktene.
- Det prioriteres å bygge opp en destinasjonsledelse for Kirkenes-regionen som reisemål i samarbeid med reiselivsnæringen. Det er et krav om at næringen selv må finansiere minimum like mye som kommunen.
Omprioriteringer:
- 1,6 millioner: ABE-reform skal ligge fast i økonomiplanperioden med følgende krav:
Sør-Varanger kommune bruker mer penger enn de fleste sammenlignbare kommuner i kostra-gruppe 8. Unntaket er eksempelvis Hammerfest kommune. Det innføres en avbyråkratisering- og effektiviseringsreform innen alle funksjoner som ligger over snittet per innbygger i kostra-gruppe 8 på 0,5 % av sum nettobevilgning til rammene/sektorene. Kommunedirektøren bes særlig vurdere kostnadene til drift og vedlikehold av kommunale bygg hvor Sør-Varanger kommune ligger over snittet i kommunegruppen.
Kommunedirektøren gis fullmakt til å budsjettregulere innsparingen på sektorene.
Det bes om at kommunedirektøren fremmer sak om hvilke funksjoner som ligger over snittet i forbruk som av faglige grunner burde gjøre det. Dette kan være flere saker fremmes gjennom 2025 og 2026.
- 500.000: Helse-, omsorg og velferdssektoren i Sør-Varanger kommune står i en endring, og for 2025 og i økonomiplanperioden er det tilført betydelig midler. Det må gjennomføres en større strukturell og tjenestenivåendring som omtalt i salderingsposten «bærekraftig helse- og omsorgssektor». Sammenligningstall med sammenlignbare kommuner viser en større bruk av midler og særlig sammenligning i antall brukere. Sektoren må gjennomgå enkelttiltak i forhold til sammenlignbare kommuner og i henhold til gjeldende lovverk for å redusere ressursbruken.
- Tverrpolitisk utvalg legges ned.
Faktaboks:
- De siste ti årene har det blitt 92 færre unger i barnehagen, 166 færre unger i grunnskolen, 89 færre ungdom mellom 16-19 år, 115 færre i arbeidsfør alder mellom 20-66 år, 350 flere eldre i aldersgruppen 67-79 år, 73 flere mellom 80-89 år og 12 flere over 90 år.
- I Sør-Varanger ble det flere over 67 år enn i aldersgruppen 0-15 år allerede i 2020, og i 2027 vil det være 180 flere mennesker over 67 år.
- Aldersgruppen 0-15 år er aldersgruppen som er i barnehage og grunnskole.
- I henhold til hovedplan for vei og trafikk er det et etterslep på 120 millioner kroner på de kommunale veiene, fortau og gang- og sykkelstier.
- Pensjonsutgiftene øker med 4 millioner.