Årsmøteresolusjon: En god middag til riktig tidspunkt
Årsmøteresolusjon enstemmig vedtatt på Vardø Høyres årsmøte 23. februar 2017. Foto:Døli pleie- og omsorgssenter i Nittedal, vinner av Gylne Måltidsøyeblikk
«Ingenting er som en god middag når magen skriker av sult. Det damper fra de nykokte potetene. Sausen er brun og blank. Kjøttet eller fisken slipper taket i beina og nærmest roper etter å bli spist.
Du gleder deg til å spise og du blir glad når du gjør det. Maten gir deg mer enn fysisk påfyll. Når du spiser sammen med andre blir du ikke bare mett. Du blir også sett. Det gir psykisk påfyll» mener helse- og omsorgsminister Bent Høie.
Helseministeren oppfordrer landets kommuner og sykehjem til å flytte middagen, til «middagstid». Det trenger ikke å koste stort annet enn å endre de daglige rutinene. Han tror de fleste vil være enig med han i at det er en liten regning å betale for å hindre underernæring og øke trivselen.
Mange eldre får middagstallerkenen foran seg tidlig på dagen. Lenge før de har rukket å bli sultne etter frokost og lunsj. Lenge før de har vært i noen form for aktivitet som får kroppen til å lengte etter mat og drikke. Derfor blir maten ofte stående urørt foran dem.
Helsedirektoratet melder at inntil 60 prosent av eldre brukere av kommunenes tjenester er underernærte eller i ernæringsmessig risiko. Underernæring og feilernæring gir økt fare for andre sykdommer, lengre rekonvalesens samt større pleietyngde og økte medisinske kostnader.
På flere av landets sykehjem har de gjort noe med dette. De har flyttet middagen fra formiddag til ettermiddag. Det har ført til at de eldre rekker å bli sultne og spiser mer. Flytting av middagsserveringen fører også til at ansatte får mer tid til å bli med de eldre på aktiviteter på formiddagen. Det forbedrer både appetitten og trivselen.
«Sykepleien» skrev i fjor om Bjørkelia bokollektiv i Gjøvik som flyttet middagen fra 13.30 til 15.30. Det førte til at beboerne spiste bedre og satt lenger ved bordet. De med lavest vekt la merkbart på seg. Beboere som pleide å ta en lur etter den tidlige middagen, sluttet å gjøre det etter den sene middagen. Resultatet var at de sov bedre om natten.
På Vardø sykehjem serveres middagen allerede klokken 13. Vardø Høyre ønsker å flytte middagen til tidligst klokken 15:30, samt at måltidene fordeles jevnlig utover de timene beboerne er våkne. På den måten kan våre eldre få nyte et godt måltid når de har rukket å bli sultne og få mer rom til aktivitet.