Nasjonal sjømatlinje til Vardø

Foto: Anniken Renslo Sandvik/Finnmarken.

Norge har tradisjoner med sjømat som strekker seg mange tusen år tilbake, og er verdens nest største eksportør av sjømat. Teknologisk utvikling høyner imidlertid kravene til kompetanse og etterspørselen etter kompetent arbeidskraft. Ifølge NHO sitt kompetansebarometer for 2017 mener norske sjømatbedrifter at de har et udekket kompetansebehov.

Per i dag finnes det ikke en egen utdannelse på videregående nivå som gir spesifikk kompetanse innenfor sjømatnæringen. Vardø videregående skole har en matfaglinje med stort fokus på sjømat som høster mye skryt. Den kompetansen som ligger til skolen og fagmiljøet, samt nærheten til råvarene, er svært gode argumenter for at en nasjonal sjømatlinje bør legges til Vardø videregående skole, slik at også elever utenfor Finnmark kan få komme hit og få spisskompetanse innen sjømatnæringen. Det kan legges til at kokkenæringen etterspør muligheten for å skolere sine lærlinger innen videreforedling av sjømat. Nå bruker flere fiskeindustribedrifter Vardø videregående skole sine kurs til opplæring av sine ansatte.

Det har allerede vært gjennomført et forprosjekt ved Vardø videregående skole for å jobbe fram et nytt utdanningstilbud innenfor sjømat. Nye utdanningstilbud må godkjennes av Kunnskapsdepartementet før de kan iverksettes.

Vardø Høyre mener at Vardø videregående skole besitter en unik kompetanse og store muligheter når det kommer til sjømat og lokale råvarer, og at dette bør videreutvikles til en nasjonal sjømatlinje.

Enstemmig vedtatt på Vardø Høyres årsmøte 31.01.18.