Psykisk helse må på dagsorden!
Barn og ungdom trenger å bli sett og hørt. De må lære å mestre egne utfordringer, og når de har behov for hjelp, skal de få det uten unødvendig ventetid.
Mange unge sliter med psykiske helseutfordringer, og hver femte ungdom har så mange betydelige plager at det går utover daglig fungering. Høyre mener det er viktig å bekjempe den økende graden av psykiske lidelser, og at dette må gjøres gjennom direkte oppfølging av hver enkelte som rammes. For de fleste er symptomer på psykiske helseplager forbigående, men for noen kan de bli varige. Mindre psykiske plager som ensomhet kan få alvorligere konsekvenser på sikt, som kroniske psykiske lidelser. Da er det avgjørende med en tilgjengelig skolehelsetjeneste, hvor terskelen for å komme innom er lav. For oss er det viktig at alle barn og unge skal ha tilgang på et lavterskeltilbud!
Barn og unge med små og store spørsmål bestiller ikke nødvendigvis time hos fastlegen. De trenger noen å snakke med der og da. Derfor er det så viktig at det er en helsesykepleier eller en psykolog som kan ta en prat om det som skjer i kroppen eller i toppen.Skolen er barn og unges viktigste arena, og forebygging burde også i første rekke rettes her. Med Høyre i regjering er det bevilget mer penger til helsestasjon og skolehelsetjenesten, og mange ungdommer står i stor takknemlighet til det allerede tilbudet som blir gitt i deres hverdag. Vi vil videreføre en storsatning på helsestasjon- og skolehelsetjenesten for å sikre et bredere tilbud til byens ungdom. Fordi ingen skal bli oversett og alle skal ha noen å snakke med.
Vardø Høyre vil blant annet jobbe for følgende tiltak:
Prioritere rekruttering av kommunepsykolog i 100 % stilling.
Sikre at barn og ungdom har tilgang til helsesykepleier og psykologtjenester.
Styrke det forebyggende helsearbeidet for barn og unge, gjennom helsestasjons- og skolehelsetjenesten, styrket psykologtilbud og flere lavterskeltilbud.
Vurdere å innføre digitale løsninger som kan gjøre det lettere å komme i kontakt med helsesykepleiertjenesten.
Sikre at alle ansatte i barnehage og skole/SFO skal ha god kompetanse om forebygging, avdekking og bekjempelse av mobbing, med særskilt fokus på digital mobbing.
Sørge for at alle ansatte i barnehage og skole/SFO skal ha tilstrekkelig kunnskap til å fange opp signaler på psykiske vansker og vold og overgrep mot barn.
Innføre undervisningsmodellen «Æ E MÆ» for å forebyggevold og seksuelle overgrep blant barn og unge.