Valgkamp og redelighet
I enhver valgkamp opplever ulike partier å bli angrepet fra politiske motstandere. Også i denne valgkampen er vi fra Høyres side forberedt på dette, selv om vi naturligvis håper og ønsker å få snakke mest mulig om vår egen politikk.
Når det er sagt tror jeg at det politiske ordskiftet i Aremark-politikken både tåler – og har godt av – litt høyere temperatur og klarere meningsforskjeller.
Tøffe og skarpe debatter ønsker jeg gjerne velkommen. Det kan skjerpe interessen blant velgerne og bidra til høyere valgdeltakelse. Vel å merke hvis det fortrinnsvis går på sak og ikke person.
Og: At partiene ikke bruker feilaktige påstander om hverandres politikk, for deretter å angripe et enkelt parti for et standpunkt partiet ikke har. Slik Høyre har opplevd at både kunnskapsminister Brenna og statsminister Støre har gjort når de feilaktig har hevdet at Høyre vil innføre karakterer i barneskolen. Dette eksempelet på dårlig debattkultur fikk Aftenposten til å skrive følgende beskjed til Ap på lederplass i dag: «Slutt med tøvet om karakterer i barneskolen.»
Vi må svare ut angrep som vi oppfatter som både urimelige og usanne. En annen gjenganger i en kommunevalgkamp pleier å være debatten om kommuneøkonomi, ledsaget av påstander om at Høyre i regjering skal ha svekket kommuneøkonomien. Man trenger ikke være særlig god spåmann for å forutsi at denne feilaktige påstanden også vil bli gjenbrukt i valgkampen i Aremark.
Da er det grunn til å minne om hva den rødgrønne regjeringen selv skriver i dokumenter til Stortinget når det ikke er valgkamp. I revidert nasjonalbudsjett i fjor skrev de: «Det har vært høy vekst i kommunesektorens inntekter over flere år, og den økonomiske situasjonen i sektoren var god ved inngangen til 2022.» Tenk det, etter åtte år med Høyre i regjering!
Dette ble ikke bare skrevet av regjeringen, men faktisk finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp). Da er det håp for en mer ryddig og sannferdig debatt, også her lokalt.