Klart vi vil vite om mobbing i skolene – det er da vi kan få gjort noe med det

3. februar skrev Janne Aalborg Reitevold om sine erfaringer som elev i bærumsskolen. Det er vondt å lese at hun opplevde mobbing og at ingen voksne gjorde noe med det. Jeg var også elev på en barneskole i Bærum på 70- og 80-tallet. Det foregikk mobbing også der, men jeg har ikke samme erfaring med at folk snudde seg bort, heldigvis.

Det er annen tid nå, og mobbingen skjer på flere måter og flater. I elevundersøkelser vi fikk resultater fra nylig ser vi at mange opplever mobbing og at tallet er stigende. Det er noe vi politikere tar på største alvor. Selvsagt ønsker både ordfører og oppvekstpolitikere den fulle sannhet om utfordringene. Det er gjennom kunnskap vi kan gjøre gode valg.

Elevundersøkelsen er anonym, den enkelte skole må gjøre videre undersøkelser knyttet til egne mobbetall. Dette arbeidet gjøres sammen med elever, foresatte og ansatte. I en workshop kommunen arrangerte 7. februar fikk skolenes ledelse innspill til nettopp dette arbeidet, i tillegg til at de delte erfaringer og refleksjoner til arbeidet med hverandre.  Viktig med erfaringsutveksling, slik at beste praksis kan bli implementert i hele organisasjonen. Kommunen har også en plan for arbeidet med et trygt og godt skolemiljø som skolene benytter i det kontinuerlige arbeidet for gode læringsmiljø.  Ressursbanken i denne veilederen har mange gode forslag til hvordan skolene kan avdekke mobbing. Det finnes en «meld fra om mobbing knapp» på alle skolers hjemmesider. Det er en enkel måte hvor foreldrene kan melde fra om mobbing og hvor meldingen går rett til den aktuelle skole for oppfølging.

Områder

Alle ansatte som jobber i skolene i Bærum skal kjenne til pliktene de har til å følge med, gripe inn og varsle for å sikre at elever har et godt og trygt skolemiljø. Et flytskjema er delt med alle skolene. Janne Aalborg Reitevold – vi ønsker at voksne skal se – vi ønsker at det skal meldes fra. Vi ønsker å motvirke mobbing, utenforskap og ensomhet på mange måter. Vi kommer til å arbeide hardt for å få ned mobbetallene. Takk for at du fortalte din historie, Janne, vi ønsker ikke slike historier fra bærumsskolen anno 2024. Alle som ser mobbing og utestengelse i skolene våre og ellers må si fra. Det er det første steget for at noe kan endres til det bedre.