Livmoren vandrer ikke rundt i kroppen

Historisk sett har sykdom hos kvinner blitt sett på som sykdom hos menn. Et unntak er det vi kaller «bikini» områdene. Hvis man går riktig langt tilbake i antikken mente man at livmoren vandret rundt i kroppen til kvinnene, skriver Kristin Ørmen Johnsen og Kristin Surlien i Drammens Tidende.

Kristin Ørmen Johnsen, fylkesleder Buskerud Høyre og Kristin Surlien, gruppeleder for Drammen Høyres kommunestyregruppe.

Historisk sett har sykdom hos kvinner blitt sett på som sykdom hos menn. Et unntak er det vi kaller «bikini» områdene. Hvis man går riktig langt tilbake i antikken mente man at livmoren vandret rundt i kroppen til kvinnene. Betegnelsen hysteri er et gammelt gresk ord for livmor. I antikken mente man at den «vandrende livmor» kunne forårsake både fysiske og psykiske problemer. Denne forståelsen hadde lang levetid i europeisk medisin.

Vi er heldigvis kommet lenger, og har innført gode mammografiprogram og celleprøvetagning av livmorhals og HPV vaksiner. Det har reddet mange liv. Samtidig har vi en lang vei å gå når det gjelder sykdommer i underlivet. Sykdommen endometriose tar i snitt sju år for å få en diagnose, og ventetid på operasjon er veldig lang. Likeledes går mange med plager i underlivet etter fødsel som reduserer livskvaliteten. Det er heller ikke høyt oppe på prioriteringslisten.

Les kronikken i Drammens Tidende her.