Tore Opdal Hansen – Høyres fylkesordførerkandidat i Buskerud
Tore Opdal Hansen kan se tilbake på et innholdsrikt politisk liv, med hele 40 år i kommunepolitikken og 16 av dem som ordfører i Drammen. Nå vil han bruke erfaringene som fylkesordfører i nye Buskerud fylke. I denne artikkelen kan du bli bedre kjent med Høyres ordførerkandidat.
Både lang og bred erfaring
Den politiske interessen startet tidlig da Tore ble medlem i Unge Høyre som 18-åring. Ungdomsårene gikk likevel til langt mer enn politikk; Tore ble klubbmester i orientering på Konnerud, hadde en meget kort karriere i fotball, og holdt på med alpint fra han var 16. Han mener likevel at sitt aktive virke i politikken gjennom så mange år, både som ansatt og valgt, har bidratt mye til å forme han som person. Å jobbe med mennesker, og ikke minst få anledning til å jobbe med dyktige folk som Erna Solberg, Kristin Clemet og Per-Kristian Foss, har Tore satt stor pris på.
Nå er det Tore som må jobbe for å sitte i førersetet, når nytt fylkesting kommer på plass i Buskerud. Tore har naturligvis ambisjonene på plass.
– Vi får et helt nytt Buskerud fylke, med ansvar for få, men viktige oppgaver. Jeg vil ha en fylkeskommune som prioriterer de viktigste oppgavene og gir kommunene frihet til å bestemme mer selv. Jeg tenker at det å utvikle et skoletilbud i videregående skole med mer kvalitet og valgfrihet, er et godt fremtidsmål. Jeg vil prioritere vegvedlikehold og øke trafikksikkerheten langs fylkesvegnettet for å redusere antall ulykker. Jeg vil at du skal komme deg fortere frem og tryggere hjem i Buskerud.
Skal ambisjonene bli til virkelighet, er det Høyre som må styre. For Tore har det aldri vært noe tvil om hvorfor akkurat Høyre ble hans parti.
– Et godt samfunn bygges på tillit til og respekt for enkeltmennesket. Høyre har en politikk der individuell valgfrihet står i sentrum. Du skal få leve livet ditt så godt som mulig. Du skal kunne bestemme hva som er best for deg og familien din. Derfor er Høyre mitt parti.
Om Tore skal lykkes med å få ordførerkjedet, må han naturligvis overbevise flere om at Høyre er det beste valget for Buskerud. Han tror imidlertid at det ikke blir noe problem med det gode Høyre-teamet de har.
– Om velgerne vil stemme på Høyre ved høstens valg velger de et parti som vil prioritere fylkets viktigste oppgaver, skole og samferdsel foran alt annet. Når de rødgrønne partiene har tvunget gjennom en reetablering av nye Buskerud, med dårligere økonomi enn før, blir det ekstra viktig å velge politikere som kan, tør og vil prioritere.
Han mener det vil være stor forskjell på et fylke styrt av Arbeiderpartiet kontra Høyre, hovedsakelig på grunn av ideologi.
– Høyre og Arbeiderpartiet har ulike ideologiske ståsteder. Det preger også politikken i fylket og valg av løsninger. Der Arbeiderpartiet har klokketro på offentlige fellesskapsløsninger alene, uten valgfrihet har vi tro på mangfold i tjenestetilbudet og valgfrihet selv om det offentlige betaler. Vi mener at folk skal ha valgfrihet til å velge det beste for seg fremfor at fylkeskommunen skal bestemme for deg. Dette for å nevne ett eksempel.
Opptatt av den menneskelige siden av politikken
Tore er en politiker med mye kunnskap og erfaring, og i sekken har 16 år som ordfører, to perioder i fylkespolitikken og har den siste perioden vært komitéleder for utdanning i Viken. Det er likevel menneskene han har møtt underveis som har gjort mest inntrykk på han.
– Gjennom mitt politiske liv har jeg møtt og kommer jeg fortsatt til å møte mange mennesker. Det å være folkevalgt gir deg mulighet til å være ombudsmann. Det er en rolle jeg liker godt. Jeg har også truffet folk som har vært utsatt for overgrep, spilleavhengige, narkomane og andre som sliter for å få på plass ting i hverdagen. Jeg har hatt samtaler med dem som har prosjekter de ønsker å realisere, både med de som har lyktes og de som ikke helt fikk det til. Jeg har møtt de mange som gjør en fantastisk jobb hver dag i offentlige virksomheter eller i privat næringsliv. Jeg har møtt statsråder fra inn- og utland, profilerte personer og sterke personligheter som Malala.
Å se virkningene av politikken man fører, er noe av det Tore verdsetter mest med politikken. Spesielt kjente han dette på kroppen da han var ordfører, som har blitt et spesielt minne for han.
– I 2006 – 2007 startet jeg ordføreropprøret mot spilleautomater, og fikk dermed en rolle i mange spilleavhengiges liv. En dame kom bort til meg og sa «Du reddet livet mitt». Det var en sterk melding å få. Hun så ingen annen utvei med spilleavhengighet enn å ta livet sitt, men så fikk vi stoppet galskapen. Mange spilleavhengige tok kontakt med meg med sterke historier. Det ga meg energi til å stå på i en kamp som vi vant. Spilleautomatene forsvant fra kiosker, bensinstasjoner og kjøpesentre.
Selv om Tore gjerne kobler av med en motorsykkeltur, alpinski i Drammen og på Kongsberg, eller kanskje litt PlayStation, er det politikken som gir den daglige energiboosten.
– Denne mangfoldige kontakten med andre mennesker gjør hverdagen rik på inntrykk. Alle møter er viktige på sine ulike måter. Det er menneskene som motiverer meg til å holde på med politikk.
Til slutt har Tore en lovnad til velgerne om de vil stemme fram Høyre ved valget:
– Det er at jeg skal bruke min erfaring og gjøre mitt beste for Buskerud. Samtidig vet jeg at vi må prioritere i nye Buskerud. Det betyr at vi vil satse på det viktigste og det er skole og samferdsel.