Eidsvoll Høyre feirer kvinnedagen med 3 spørsmål til 3 kvinner!

Kvinnedagen 8.mars er en internasjonal demonstrasjonsdag som brukes til å markere kvinners kampsaker og rettigheter. Det er en dag vi vil markere i Eidsvoll Høyre. Likestilling er fortsatt aktuelt i det offentlige ordskiftet, og særlig aktualisert i SoMe om dagen. Eidsvoll Høyre inviterte derfor tre kvinner i lokalforeningen for å be om hjelp til å markere dagen. 
 
Tone, Nina og Maren representerer Eidsvoll Høyre på ulike måter. I det daglige har de helt forskjellige roller i politikken og i eget arbeid. 

Maren Winnem er 25 år gammel, og har allerede rukket å være i politikken i 11 år.

Spørsmål 1

Hvorfor er kvinnedagen fortsatt viktig å feire?

Nina sier at halve samfunnet består av kvinner – og vi skal derfor ha de samme rettighetene, fordelene OG pliktene som menn har:

«Det er fortsatt viktig å markere kvinnedagen! Selv om vi har kommet langt i Norge, er vi ikke helt i mål. Jeg tenker også at det er viktig og hedre alle de som har tatt kampene før oss, som for eksempel; kvinneundertrykking, selvbestemt abort, stemmerett, trosfrihet, utdanning, likelønn osv. Det har vært mange kamper og det er klart vi fortsatt skal stå på for at kvinners situasjon, både lokalt, men også globalt», sier Nina.

Tone mener at kvinnedagen er viktig å markere, både her i Norge og i verden. 

«Vi har oppnådd masse de siste tiårene her i Norge, men vi er definitivt ikke i mål. Kvinner utsettes for betydelig mer hets og trakassering enn menn, og kvinner utsettes for betydelig mer vold i nære relasjoner enn menn. Det innebærer at mange kvinnelige stemmer stilner i samfunnsdebatten og at mange ikke deltar fullt ut i demokratiet vårt. Vårt demokrati er ikke fullt ut representativt før kvinner og menn har like muligheter på alle områder.», sier Tone

Tone Wilhelmsen Trøen, stortingsrepresentant for Høyre siden 2013. Bakgrunn fra næringslivet og utdannet sykepleier.

Maren mener at dagen først og fremst handler om likestilling.

«Jeg er så stolt over den jobben som ligger bak det at jeg i dag har samme rettigheter som menn i det landet jeg bor i. Men så kan det se ut som at vi kvinner har «gått forbi» menn på en del områder: Det er flest gutter som dropper ut av videregående skole, og det er unge menn som topper selvmordsstatistikken i Norge. Det syns jeg er viktig at vi setter fokus på i forbindelse med kvinnedagen. Også er selvfølgelig kvinnehelse en av de aller, aller viktigste sakene her til lands. Det er så innmari mye vi ikke veit om kvinnekroppen, og så mange tilstander som bare blir avvist som «menssmerter» og annet. Sånn kan vi ikke ha det, og jeg er skikkelig stolt av at daværende helseminister Bent Høie satte dette på agendaen.», sier Maren.

Spørsmål 2

«Arne»-kampanjen i sosiale medier; Hvordan tenker du at denne kampanjen illustrerer dagens situasjon?

Anna i tv-serien «Lykkeland», måtte skifte navn fra Anna til Arne for å bli kalt inn på jobbintervju. I SoMe har Arne Krohn Traaseth skiftet navn fra Anita til Arne på LinkedIn frem til 8. mars. Mange kvinner har fulgt på, og mange menn har også vist sin støtte og skiftet navn til Anne og startet #annekampanjen.

Nina forteller at hun hadde følgende tekst på russekortet: «En kvinne må jobbe dobbelt så hardt, for å nå halvparten så langt som en mann».  

«Dette var i 1983. Vi har selvsagt kommet mye lenger, men jeg tror fortsatt at menn har et fortrinn når det kommer til ansettelse, og kanskje spesielt i det private næringsliv. Gjennomsnittlig tjener kvinner 87 prosent av en manns lønn i Norge. Inntil man har lik lønn for likt arbeid, er ikke likestilling oppnådd! Så #annekampanjen er på sin plass», sier Nina.

Tone sier at selv om hun skulle ønske det ikke var nødvendig, gir denne kampanjen oss et tydelig bilde på at arbeidet mot full likestilling ikke er over. 

«I næringslivet er det fortsatt en lang vei å gå. Kvinner representerer halvparten av befolkningen – og jeg tror også halvparten av klokskapen i samfunnet vårt – men fortsatt er de aller fleste ledende stillinger besatt av menn. Likestilling er også lønnsomt! De siste 40 årene ville Norge gått glipp av nærmere 3300 milliarder kroner i inntekter om ikke kvinner hadde vært en del av vår arbeidsstyrke. For ikke å snakke om de viktige, demokratiske verdiene som kjennetegner et likestilt samfunn, og som ikke kan regnes i kroner og øre.», sier hun.

Tone har også en egenopplevd historie som illustrerer hvor viktig arbeidet mot full likestilling er:

«Som lokalpolitiker i Eidsvoll ble jeg plutselig en del av e-verksstyret lokalt. Jeg glemmer aldri det første møtet hvor jeg ble ønsket velkommen som første kvinne i styret på det de kunne huske – og så med det som skulle være en morsom kommentar om at det var hyggelig at jeg hadde pyntet meg for dem! Urgh!», forteller Tone.

Maren Winnem, 25 år. Begynte å studere psykologi i høst, og trives kjempegodt. Har også landet drømmejobben, og jobber med bo og bistand for en pasientgruppe med tunge psykiske utfordringer. Har drevet med politikk i 11 år.

Maren synes det er leit at en slik kampanje er nødvendig.

«Kampanjen setter imidlertid lys på noe skikkelig viktig. Viktigst av alt, er at vi kvinner heier mer på hverandre. Dersom vi hadde vært rausere med hverandres ambisjoner og drømmer, tror jeg oppriktig at flere hadde turt og ønsket å søke på toppleder-jobber. Det håper jeg vi kan bli flinkere til.», sier Maren

Spørsmål 3

Hvilke konkrete tiltak mener du Høyre (lokalt eller sentralt), bør gjøre for å oppnå gjennomslag for saker som angår kvinner og fremmer likestilling? 

 Nina synes det er flott at vi lokalt i Høyre har fokus på denne dagen. 

«Bare det å minne på med denne artikkelen er fint tiltak! Et annet tiltak er å involvere yngre jenter, få frem historien og få de til å fortsatt stå på for seg selv og sine rettigheter. Jeg tror det kan være mange konkrete tiltak om vi bare setter oss ned og jobber litt med akkurat det.», sier Nina.

Nina Kristengård, 53 år, gift, to barn og ett bonusbarn. 
Senterleder AMFI Eidsvoll. Sitter i Formannskapet, Kommunestyret og Administrasjonsutvalget for Eidsvoll Høyre. På fritiden er Nina veldig glad i å gå på ski, sykle, løpe, gå i fjellet – være mye ute hele året. Nina brenner for ungdommen, og tenker at alle fortjener å bli sett og få en ny sjanse her i livet!

Tone mener at det for Høyre er muligheter for alle, som er vårt viktigste mål. 

«Det innebærer å jobbe målrettet og systematisk for bedre likestilling. Det starter med å sikre like muligheter for jenter og gutter til utdanning, til en trygg ungdomstid og til muligheten til å studere og komme ut i arbeidslivet. Så er det viktig at vi ikke sovner i timen og tror at likestilling er noe vi er ferdig med. Da jeg var stortingspresident pleide utenlandske gjester å spørre om det kun var kvinner som styrte Norge. Bakgrunnen for spørsmålet var at kvinner besatte de fleste av de høyeste stillingene. Vi hadde kvinnelig statsminister, kvinnelig utenriksminister, kvinnelig finansminister, kvinnelig høyesterettsjustitiarius og kvinnelig stortingspresident. Jeg pleide å svare ja, og se så bra det går her i Norge. Men, så føyde jeg alltid til at det var et øyeblikksbilde og at vi også i Norge har mye igjen for å si at vi har full likestilling.», forteller hun.

Maren synes det gjøres en formidabel innsats lokalt her i Eidsvoll:

«Vi har kvinnelig ordfører, kvinnelig varaordfører og i Høyres lokalforening bugner det over av politiske talenter på kvinnesiden. Å ha gode, kvinnelige forbilder tror jeg er det viktigste vi kan gjøre her lokalt. Så får vi bare krysse fingrene for at vi i Høyre kan få til en kvinnelig ordfører til valget neste år. Sentralt tenker jeg at Høyre må ta mer plass i debatten om kvinnehelse. Stille strengere krav til dagens regjering, og ikke gi oss på å forvente at noe må skje.», sier Maren.