Ung hjelper Eldre

Har du en tenåring i hus som ønsker seg en deltidsjobb for å tjene litt ekstra, eller er du godt voksen og kunne trengt et par hjelpende hender til husarbeid, gressklipping eller å handle på butikken?

Vi vet at det kan være vanskelig for ungdom å finne seg deltidsjobb før de fyller 18 år. Samtidig øker andelen hjemmeboende eldre. Derfor har vi foreslått prosjektet «Ung hjelper Eldre» i Eidsvoll, som nå er vedtatt at skal settes ut i livet.

Hva er “Ung hjelper Eldre”, egentlig?

“Ung hjelper Eldre” er tenkt som et prosjekt hvor ungdom får tilbud om deltidsjobb som hjemmehjelp for hjemmeboende eldre som trenger en hjelpende hånd i hverdagen. Oppgavene kan bestå av husarbeid, handling, snømåking, gressklipping, IT-hjelp eller andre små oppdrag i hjemmet.

En smakebit på arbeidslivet

Elisabeth Gullikstad Albech sitter i Hovedutvalg for Oppvekst og opplæring for Eidsvoll Høyre, og fikk sin første deltidsjobb i et lignende prosjekt da hun var 14 år:

Elisabeth Gullikstad Albech, Hovedutvalg for Oppvekst og Opplæring, Eidsvoll Høyre.

«Jeg vokste opp i Groruddalen i Oslo. Da jeg var 14 år gammel ønsket jeg å kunne tjene litt ekstra penger for å kunne kjøpe de klærne jeg hadde mest lyst på og ha mulighet til å være med venner på kino og lignende. Da kom jeg i kontakt med et prøveprosjekt drevet av Grorud bydel, som tilbød unge deltidsjobb som hjemmehjelp for eldre. Jeg besøkte noen faste eldre i bydelen min noen timer hver uke. Jeg vasket og støvsugde, handlet, hang opp gardiner og ellers oppgaver de til en hver tid trengte litt assistanse til. Hvert besøk ble avsluttet med en halvtimes hyggelig prat ved kjøkkenbordet, med en kopp te og gjerne en sjokoladebit. Modellen var slik at bydelen betalte halve timelønnen, mens den eldre selv betalte den andre halvparten. Slik ble lønnen etter tariff for meg som tenåring, samtidig som det ikke ble en for stor kostnad for den eldre.

På denne måten ble jeg kastet ut i arbeidslivet i ganske ung alder, og fikk også en ny forståelse for hvordan hverdagen til de eldste blant oss kan være – på godt og vondt. Jeg gjorde meg en del gode erfaringer underveis, som var god læring for meg. For noen var det veldig viktig å få vasket vinduene hver fjortende dag, for andre var det viktig å få hjelp til å fjerne støvdottene de visste at befant seg bak vasen i hjørnet (selv om de ikke så dem lengre), mens for andre igjen var det viktigst å få besøk av noen som hadde tid til å prate litt. Et par ganger kom jeg opp i situasjoner som tilsa at den eldre jeg besøkte kunne trenge hjelp til mer enn husarbeid. Da var oppgaven min å varsle inn til bydelen, slik at rette instanser fra Hjemmetjeneste og Helse eventuelt kunne kobles på.

For meg som ung ble dette broen inn til å velge videre utdanning og jobb innen helsevesenet, noe som ble en god karrierevei for meg i mange år.»

Mindre ensomhet og økt livskvalitet

Siv Søgnen sitter i Hovedutvalg for Helse og mestring for Eidsvoll Høyre. Hun har bakgrunn fra HR og helsesektoren og forteller om betydningen av prosjektet for eldre i Eidsvoll:

Siv Søgnen, Hovedutvalg for Helse og Mestring, Eidsvoll Høyre.

«Som en som har jobbet med mennesker og ressurser i helsesektoren, ser jeg på prosjektet «Ung hjelper Eldre» som en win-win-situasjon. Eldre i Eidsvoll får tilgang til praktisk hjelp i hverdagen, samtidig som de får selskap og en ungdomsfull energi. Dette kan virkelig ha en positiv innvirkning på deres livskvalitet. Samtidig gir prosjektet unge mennesker en unik mulighet til å engasjere seg i samfunnet, lære verdifulle ferdigheter og skape verdifulle relasjoner med eldre generasjoner.”

Fellesskap på tvers av generasjoner

For de eldre vil ikke dette bare innebære å få hjelp til praktiske ting, men også en verdifull mulighet til å dele livserfaring, historier og få selskap. Eldre kan ofte føle seg ensomme, og dette prosjektet gir dem ikke bare de tjenestene de trenger, men også en mulighet til å bygge meningsfulle relasjoner med yngre generasjoner. Dette kan ha en betydelig innvirkning på deres mentale og følelsesmessige velvære. Regelmessig besøk av en ungdom kan også gjøre at endringer i fysisk eller mental helse fanges opp tidligere. Ungdom kan kanskje observere endringer tidligere, eller på en annen måte, enn det fagpersonell eller familie gjør.

For ungdommene vil det å delta i prosjektet kreve at de påtar seg forpliktelser og ansvar. Dette inkluderer å møte opp til avtalt tid, fullføre oppgavene på en ansvarlig måte og håndtere interaksjoner med eldre med respekt og omtanke. Dette vil gi de unge arbeidserfaring og forpliktelser som kan være uvurderlige for deres personlige og faglige utvikling. Å jobbe med eldre gir dem ikke bare praktiske ferdigheter, men også verdifull innsikt i livet og utfordringene eldre kan stå overfor.

Med andre ord handler ikke dette bare om å utføre oppgaver, men å bygge broer mellom generasjonene og skape et mer inkluderende samfunn.

I tillegg til å gi ungdommen vår en fin smakebit på arbeidslivet, og eldre et lavterskel hjelpetilbud, er «Ung hjelper Eldre» altså et viktig tiltak som kan bidra til økt forståelse, respekt og fellesskap på tvers av generasjonene. Dette perspektivet er ikke bare gunstig for de direkte involverte i prosjektet, men sender også et viktig signal om verdien av å bygge broer mellom generasjoner for et mer inkluderende samfunn.

Dette mener vi er en viktig investering i Eidsvolls fremtid.

Veien videre

«Ung hjelper Eldre» vil være et godt tilskudd til eksisterende tjenester som kommunen allerede leverer til våre eldre, prosjektet vil kunne bidra til mindre ensomhet hos hjemmeboende eldre.

Vi er glade for å oppleve at prosjektet har blitt godt mottatt på tvers av de politiske partiene i Eidsvoll. Nå gleder vi oss til å få en sak tilbake fra administrasjonen, slik at dette prosjektet blir satt ut i livet i Eidsvoll.

Administrasjonen i Eidsvoll kommune har nå har fått i oppgave å utrede vedtaket videre.