Hvorfor Høyre mener at vold og kriminalitet i skolen skal anmeldes

Stadig oftere leser vi om vold og kriminalitet blant ungdom i avisa. Vi ser en negativ utvikling hvor både foreldre og skole opplever økt maktesløshet. Derfor er det viktig at vi samler alle gode krefter rundt elevene, og finner effektive og virkningsfulle verktøy for å håndtere utfordringene som oppstår i skolene våre.

Elisabeth Gullikstad Albech svarer på Arbeiderpartiets leserinnlegg i Eidsvoll Ullensaker Blad 3. november, om hvorfor straffbare forhold i skolen skal anmeldes.

På et møte arrangert av foreldregruppa ved Råholt ungdomsskole forrige uke uttrykte både politiet og forebyggende team bekymring over at vold og rus nå forekommer blant stadig yngre elever – helt ned på barneskoletrinnene. Det er avgjørende at vi tar innover oss realiteten i dette og erkjenner at tiltakene vi har hatt så langt ikke har fungert godt nok.

En negativ spiral som krever handling

Vi ser en negativ utvikling hvor både foreldre og skole opplever økt maktesløshet. Derfor er det viktig at vi samler alle gode krefter rundt barna våre og finner effektive og virkningsfulle verktøy for å håndtere utfordringene som oppstår i skolene våre.

Når noe ikke virker, må vi tenke nytt: Vi må stramme grepet der det trengs.

Felles reglement for Eidsvoll-skolene

Vi i Eidsvoll Høyre er derfor glade for at saken om nytt skolereglement ble behandlet i Hovedutvalget for Oppvekst og Opplæring 29. Oktober. Den skal videre avgjøres i Formannskap og Kommunestyre. Dette reglementet har vært på høring hos skolene, FAU, og andre organisasjoner som jobber med barn, og det har vært jobbet grundig og godt med å samordne innspill og forbedre tidligere versjoner av regler. Nå får vi derfor et felles reglement for alle skolene i Eidsvoll, som gir både elever og ansatte tydelige og felles regler. Samtidig gir det skolene bedre og mer virkningsfulle verktøy som kan brukes når reglene brytes.

(Sakspapirene og voteringen fra møtet kan lese her.)

Unødvendig bekymring fra Arbeiderpartiet

Eidsvoll Arbeiderparti uttrykte i EUB 3. november bekymring over et spesifikt punkt i det nye skolereglementet. Dette punktet – som ble foreslått av FrP og støttet av både Høyre og INP – beskriver at «alle straffbare forhold skal anmeldes til politiet». Arbeiderpartiet mener at skolens ansatte selv bør vurdere hver sak individuelt, og advarer mot at politianmeldelse kan skade barn og unge.

Vi har tvert imot tro på at politiet har kompetanse og erfaring til å håndtere slike saker på en god måte. Like viktig som å ivareta sårbare barn, er det å lære barn at negative handlinger får konsekvenser. Det betyr ikke at små barn blir behandlet som voksne kriminelle, men at det kommer en reaksjon på uønsket adferd med mål om å løse konflikter og avlære oppførsel som ikke fungerer. Dette er allerede praksis i andre kommuner som for eksempel Oslo og Ullensaker, og det jobbes godt med å videreutvikle rutiner rundt dette sammen med politi og forebyggende team.

Når vold og kriminalitet ikke får konsekvenser, lærer barn at vold og kriminalitet er greit, og potensialet for eskalering øker. Vi mister samtidig muligheten til å fange opp sårbare barn, som kan ha behov for at andre tjenester som f.eks. barnevern, NAV eller BUP, settes inn. Registrering av hendelser er dermed viktig for å kunne jobbe forebyggende, og for å synliggjøre sårbare barn. I dagens praksis unngår mange lærere å melde inn saker, av velmente hensyn til elever, som dermed ikke blir fanget opp.

Læreren skal få være lærer

Høyre anerkjenner at det er krevende å håndtere slike saker, og at det er mange viktige hensyn å ta når barn er involvert. Nettopp derfor er det viktig å flytte ansvaret for avgjørelser i slike komplekse saker fra lærerne til fagpersoner som har myndighet til å se helheten og sette inn nødvendige ressurser. Læreren skal få fokusere på sin rolle som lærer, mens teamet rundt støtter og håndterer eventuelle straffbare forhold, hvor politianmeldelse blir en naturlig del av prosessen. Ett eksempel på dette er voldshendelse mellom to elever, hvor læreren fort blir satt i en svært krevende skvis hvor han eller hun både skal ivareta den som har utført en straffbar handling og den som har blitt utsatt for vold.

Vi må stoppe den urovekkende utviklingen

Det er på høy tid å innse at dagens situasjon blant unge og eksisterende tiltak ikke er tilstrekkelige. Vi kan ikke lenger sitte stille og se på den bekymringsfulle utviklingen i miljøet blant barn og unge i Eidsvoll: Vold og kriminalitet øker, også i skolehverdagen. Nytt, felles og strengere skolereglement er ett skritt i riktig retning.

Dette innlegget er også publisert i Eidsvoll Ullensaker Blad 4. november.