Næringsutvikling i Eidsvoll – på tide å løfte blikket fra alle planene og lage noen vekststrategier!
Det er sommer, kommunestyret har hatt sitt siste ordinære halvårsmøte og møtes igjen i september. Da med bare et år til neste kommunevalg. Hva er det så som opptar oss som lokalpolitikere i Eidsvoll? Det går i de vante sporene. Skole, oppvekst og helse drøftes sjelden. Men et område er populært. Planlegging. Kommuneplanen med alle sine føringer, del- og arealplaner er blitt en helligdom med mengder av fargesprakende kart over kommunens stadig flere forbudssoner. Rensket for mulighetsområder som kan utvikles og vokse. Fortsetter det slik blir vi en no-go kommune der vi stenger oss selv inne og omverdenen ute.
To av de store problemene i Eidsvoll skyldes akkurat dette. 1: Vi sliter veldig med å skape nye arbeidsplasser og næringer i Eidsvoll. Vi har nå færre arbeidsplasser enn på lenge, noe som betyr en vanvittig utpendling. 2: Vi sliter like mye med å tiltrekke oss ressurssterke innbyggere som kan bidra til nye virksomheter og vekst. Antallet innbyggere med høyere utdanning står omtrent stille, tross høy innflytting.
Dette er alvorlig når vi vet at kampen om etableringer og arbeidsplasser er knallhard og kampen om mennesker med kunnskap og kompetanse det samme. Samtidig som det i realiteten også er en kamp om verdiskaping og hvordan vi ønsker at kommunen skal møte fremtiden.
Eidsvoll kan altså skylde seg selv, da vi heller ikke har en eneste strategi for næringsutvikling! Når temaet en sjelden gang kommer opp, får vi høre at det tas vare på av organisasjonen Innovasjon Gardermoen (!) som er delegert arbeidet med å skaffe virksomheter og arbeidsplasser. I tillegg tror vi alltid på midler fra fylket til et eller annet med bærekraft. Og vi snakker jo litt med det lokale næringslivet også. Herlighet, hva driver vi egentlig med?
Nedenfor ser jeg litt nærmere på en av de mange strategiske manglene hos oss, nemlig at vi enda ikke har forstått at vellykket næringsutvikling henger tett sammen med vellykket stedsutvikling.
Næringsutvikling
Hva er næringsutvikling? Enkelt sagt er næringsutvikling markedets egen spontane utvikling. Dersom Eidsvoll ønske å styrke næringsutviklingen, må vi ta i bruk strategisk næringsplanlegging. Som er å organisere prosesser der man utformer strategier, dvs. blir enige om mål og måloppfatninger og hvordan man vil nå målene. Strategiene må være robuste og fleksible, da de må fange opp endringene som skjer stadig raskere og mer uforutsigbart.
Selvsagt skal kommunen fortsette med sin vante «lager, bolig og logistikk» – orienterte tilrettelegging, dvs. lokal infrastruktur, finne områder hvor det kan etableres slike virksomheter osv. Noe alle kommuner gjør, uten at det kommer særlig mange nye arbeidsplasser ut av det.
Men organisert næringsutviklingsarbeid er så mye mer, og det omfatter nye og andre strategiske tiltak.
Kommunene som vinner kampen om arbeidsplassene og hodene gjør derfor det; organiserer arbeidet og setter i gang nyestrategiske tiltak. Noe av det smarteste er å sørge for en strategisk stedsutvikling.
Stedsutvikling
Strategisk stedsutvikling omfatter det vi kan kalle kulturelle og sosiale «tiltaks- og utviklingsområder». Eksempler på slike «tiltak»; – et variert tilbud av boliger, ikke bare høyblokker men også rekkehus og eneboliger, – etablering av attraktive sentrumsfunksjoner i tettstedene, som kafeer, puber, spesialbutikker, helsetjenester, – nye kultur- og fritidstilbud, som bibliotek, fritidsklubber, tilrettelagte uteområder, teater, kino, konsertsal (eks. Panorama og Søndre Samfunn), – gode skoler med høye målsettinger og læringsmål, – kortreiste arbeidsplasser til begge i familien osv. osv.
Bærekraftig tilrettelegging betyr at vi videreutvikler tettstedene våre på en måte som dekker våre behov, men samtidig gjør det mulig for kommende generasjoner å få dekket sine. (Gro Harlem Brundtland.1987).
Samtidig må det settes i gang målrettet markedsføringog profilering av det vi ønsker å oppnå. Vi må skape bådeinternt eierskapog ikke minst ekstern nysgjerrighetog attraktivitet.
Resultat
Dette er strategiske grep som sikrer kommunen to viktige vekstdrivere; for det første konsolideres og videreutvikles eksisterende virksomheter med knoppskytinger, for det andre gir det nye etableringer og ikke minst nye resurssterke innflyttere.
Modellen bygger på noen viktigeforutsetninger. Et smidig byråkrati, samordning på tvers og arbeidet må foregå i en «blandingsadministrativ» styringsmodell. Private ressurser og kompetanse må altså delta aktivt i arbeidet.
Oppsummering
Eidsvoll trenger mange nye arbeidsplasser og nye virksomheter, mer kunnskap og flere menneskelige og økonomiske ressurser. Vi trenger levende og pulserende sentra med aktiviteter og muligheter for alle. For å komme raskt i gang med dette strategisk viktige arbeidet behøver vi følgende:
- En kompetent nærings- og stedsutviklingssjef
- Et næringsfond over tre-fem år
- Reell politisk og strategisk forankring av nærings- og stedsutviklingsarbeidet
- Opprettelse av tverrfaglig dialog og nye nettverk