Om åpenhet i politikken

Arbeiderpartiets Hege Granberg uttrykker sin bekymring for åpenhet i politikken i Eidsvoll i EUB 27.10, og mener også at digitalisering er upraktisk og irriterende. Under følger vårt svar på dette, publisert i Eidsvoll Ullensaker Blad 29.10.24.

Jeg ønsker å kommentere dette, spesielt hennes påstand om at “noen” vil holde innbyggerne i en politikerboble, der alt skjer bak lukkede dører.

Hege Granbergs innlegg kan du lese her.

Slike utsagn kommer det lite godt ut av, og bygger opp under mistillit til både de som jobber hver dag med å tilrettelegge for vårt politiske arbeid, og til politikere generelt. Jeg kjenner meg ikke igjen i det, og ønsker heller å rette søkelys på hvordan vi kan samarbeide for å gjøre politikk enda mer tilgjengelig for flere.

Jeg er glad for at digitaliseringen gir oss mulighet til å åpne og dele politiske møter, saksinformasjon og behandlingsprosesser. De aller fleste politiske møter i Eidsvoll er nå tilgjengelige digitalt, slik at innbyggere kan følge dem live via strømming eller se opptak i etterkant. Før digitaliseringen måtte man møte opp fysisk i politiske møter for å få innsyn i saker av interesse, eller be om skriftlige referater og dokumentasjon i etterkant. Informasjonen var derfor i praksis mindre tilgjengelig og mer krevende å få tilgang til enn i dag. Med andre ord har vi kommet langt, selv om vi fremdeles har en vei å gå for å gjøre mer informasjon lett tilgjengelig.

Derfor er jeg glad for at verbalforslagene* om åpenhet i politikken endelig kommer opp til behandling i neste formannskapsmøte. Det har dessverre tatt litt tid før disse sakene kom opp til behandling. Dette er min første periode som aktiv i Eidsvoll-politikken, og så langt oppfatter jeg at det er tverrpolitisk enighet om viktigheten av åpenhet, både å opprettholde og videreutvikle, som en del av det politiske arbeidet i kommunen. Jeg ser fram til en konstruktiv og fruktbar debatt om dette i behandlingen av de nevnte verbalforslagene.

Jeg deler Arbeiderpartiets syn på at åpenhet rundt politiske prosesser i kommunen vår er avgjørende, både for politikere og innbyggere. Granberg peker også på et godt poeng: mye av informasjonen som er tilgjengelig, kan være vanskelig å forstå for de som ikke er politikere. Utfordringer med praktisk bruk av ACOS og Fremsikt er felles for alle politikere. For eksempel er vedtak og innstillinger fra hovedutvalg eller formannskap ikke tilgjengelige i saksdokumentene for kommunestyresaker. Dette er aspekter ved saksbehandlingssystemet vårt (ACOS) som vi i fellesskap med administrasjonen kan finne løsninger på, uten å se etter skygger på høylys dag.

Elisabeth Gullikstad Albech, Eidsvoll Høyre.

Du kan lese hele innlegget i EUB her.