Del 1 av skole-og barnehagestruktursaken

Pernille Thorstensen, medlem i hovedutvalg for oppvekst, omsorg og kultur

Kommunestyret har fått et omfattende informasjonsunderlag om skolene og barnehagene våre. Det pekes på at skolene og barnehagene våre per i dag har et godt tilbud innenfor rammen de har og at vi er heldige som har alle de dyktige ansatte som både tar vare på, og utdanner kommunens barn.  

Frogn Høyre har tidligere tatt til orde for å ikke gjennomføre skole- og barnehagestrukturendringer i Frogn, men i dagens økonomiske situasjon må vi nå snu på alle steiner og det er derfor bred politisk enighet om at dette skal utredes. Og Frogn er ikke alene. Halve kommune-Norge er nå i gang med lignende saker.

I hovedutvalg for oppvekst, omsorg og kultur hadde vi en god behandling av denne saken og det kom gode innspill fra flere ulike partier, noen som innarbeides i materialet allerede før dette skal på høring, og noen som legges ved saken eller behandles som høringsinnspill. Dette er god behandling ved at prosessen ikke forsinkes unødig.

Frogn Høyre fremsatte i hovedutvalg for oppvekst, omsorg og kultur tre problemstillinger som man ønsket nærmere belyst.

Blant annet at kartene som viser barnetetthet i skolekretsene, ideelt skulle vist bosettingsmønster i de kullene som skal inn i skolen, ikke bare de som går der i dag. Slik blir det lettere å planlegge for fremtiden.

Et annet fremtidsperspektiv vi pekte på var at vi nylig har vedtatt områdeplaner, både Byutviklingsplanen og Kolstad/Klommestein, som vil kunne ha innvirking på bosettingsmønster av barn i kommunen utover fremskrivningene til SSB som er inkludert i informasjonsunderlaget. Frogn Høyre mener det er naturlig at disse områdeplanene omtales i et slikt informasjonsunderlag som vi i dag behandler.

Sist men ikke minst ba vi om en videre beskrivelse av ledige skoleplasser i Frognskolen ettersom dette svinger i informasjonsunderalget i denne saken fra 346 til 829 plasser avhengig av hvilket prinsipp man legger til grunn, noe som gjør det vanskelig å bedømme faktisk kapasitet.  

Vi har nå et informasjonsunderlag til behandling som skal ut på høring – nettopp for å legge til rette for å ta godt overveide avgjørelser.

At dette nå skal ut på høring er fint. Slik kan vi sikre god medvirkning og at alle har en mulighet til å bli hørt.

Dette er en mulighet for alle som på en eller annen måte benytter seg av skolene og barnehagene våre hver dag til å komme med innspill – både om det er faktiske forhold som ikke er belyst godt nok og om det er hensyn ved de ulike barnehage og skolelokasjonene som rapporten ikke peker på.