Frogn Høyres budsjettforslag

Frogn Høyre har lagt fram sitt alternative forslag til budsjett for perioden 2023-2026. Budsjettet skjermer tilbudene ut mot brukerne, har en tydelig satsning på ungdom og skolen, og legger opp til avvikling av eiendomsskatt.

Kommunedirektøren la fram sitt budsjettforslag 31. oktober. I tiden fram til formannskapsmøtet 23. november har partiene utarbeidet sine forslag til budsjett.

Høyre er svært fornøyde med at ny kommunedirektør har lagt frem et forslag til Handlingsplan 2023-26 som sammenfaller med flere av våre innspill fra i fjor.

Da fremmet vi blant annet forslag om å redusere antall ledere, samt redusere antall enheter. Begge forslagene ble nedstemt i kommunestyret.

I år er et av kommunedirektørens viktigste grep en innsparing i driften med helårsvirkning på 45 millioner kroner. På kommunedirektørens 6-punkts liste, er punkt 1 lederstillinger og punkt 3 sammenslåing av funksjoner.

Videre fremmet vi forslag om å videreføre de 24 plassene på mestringsavdelingen på Ullerud, samt legge helsefaglige vurderinger til grunn når de bemannete omsorgsboligene på Belsjø terrasse skal tas i bruk. Vårt forslag var en styrt innfasing av boligene som vil strekke seg ut i tid. Også dette ble nedstemt og vi fikk betydelig kritikk fra flertallet når vi la dette forslaget frem i kommunestyret.

Høyre er derfor godt fornøyd med kommunedirektøren sitt andre store grep som er å styrke eldreomsorgen med 12 millioner kroner. Konkrete tiltak her er å opprettholde 19 av de 24 plassene på mestringsavdelingen som har vist seg urealistisk å legge ned. Videre at det i første omgang kun åpnes 12 av de 24 plassene på Belsjø. Til det siste skriver kommunedirektøren at det planlegges trinnvis bruk av disse slik at behovet ivaretas frem til neste trinn som planlegges ferdigstilt i 2026.

Selv om kommunedirektørens forslag ivaretar mange av våre innspill fra i fjor, har Høyre foretatt noen justeringer slik at budsjettet er på linje med vår politiske målsetting for Frogn kommune.

Hele budsjettet kan leses i sin helhet nederst i artikkelen.

Høyres hovedsatsninger

Allerede i 2018 pekte Høyre på de hovedgrepene vi mener Frogn kommune må satse på for å få en varig styrkning av kommunens økonomi. Disse grepene er like aktuelle i dag.

Skal Frogn fortsette å være den attraktive kommunen vi er i dag, må blant annet kommunen fortsette å yte gode tjenester som møter brukernes behov. Våre endringsforslag vil bidra til langsiktige løsninger som gjør at kommunen styrker sine tjenester over tid.

1. Flere barnefamilier flytter til Drøbak

Etter Høyres syn er kommunens største utfordring at kommunens befolkningsvekst er altfor lav. Liten tilvekst av barnefamilier i kombinasjon med en aldrende befolkning forrykker balansen mellom aldersgruppene og truer den gode samfunnsdynamikken som preger Frognsamfunnet.

Samtidig fører lav innflytting til at Frogn kommune går glipp av viktige skatteinntekter. Hadde kommunen i perioden 2013 til 2020 klart å tilrettelegge for 150 nye boliger pr år vil kommunen nå hatt 80 millioner kroner mer i årlige frie inntekter.

Det er helt avgjørende at kommunen nå tilrettelegger for bygging av boliger slik at flere barnefamilier flytter til Frogn. Dette har Høyre gjentatt en rekke ganger de siste årene og som regel blitt møtt med at Høyre her har urealistiske drømmer.

2. Helhetlig tilbud til kommunens eldre

En annen viktig prioritering har vært etableringen av bemannede omsorgsboliger som er et reelt alternativ til sykehjemsplasser. Videre at tilbudet styrkes for de eldre som bor hjemme. Målsetningen må være at alle som kan bo i egen bolig skal gjøre det. Videre at det etableres bemannete omsorgsboliger som et mer kostnadseffektivt alternativ enn sykehjem for de som ikke kan bo i egen bolig, men likevel ikke har behov for en ordinær sykehjemsplass.

Dette har administrasjonen fulgt opp med etablering av mestringsavdelingen i Ullerud helsebygg, samt bygging av omsorgsboligene på Belsjø terrasse. Videre er det et fremtidig mål å bygge omsorgsboliger på Dyrløkke og Råkeløkka.

Høyre ønsker at disse prosjektene gjennomføres, men at det ikke gjøres før vi faktisk har behov. Det har etter vårt syn vært feil å skulle avvikle mestringsavdelingen på helsebygget før vi eventuelt har bruk for lokalene og samtidig bygge nye omsorgsboliger andre steder i kommunen. Det er ikke optimal økonomistyring.

3. Digitalisering – gjøre ting smartere

Skal kommunen opprettholde sine tjenester, samt møte behovet for nye og mere brukerrettede tjenester er det viktig at kommunen hele tiden ser om det er mulig å produsere sine tjenester på en smartere måte slik at kvaliteten ivaretas/forberedes, samtidig som ressursuttaket reduseres.

Da administrasjonen for kort tid siden presenterte sine vurderinger knytte til kommunes eldreomsorg var de tydelige på at velferdsteknologi er en forutsetning for at kommunen skal kunne møte en varig økning av antall eldre. Dette følger også kommunedirektøren i sitt forslag til handlingsplan. «Det satses på digitale og velferdsteknologiske løsninger for å sikre innbyggernes mulighet for å mestre dagliglivets gjøremål og for å bedre samvirke og oppgaveløsning mellom kommune og andre velferdsaktører».

Vi har vært fornøyd med etableringen av Stor Follo IKT der Frogn, Ås og Vestby har slått sine ressurser sammen og etablert en felles IKT enhet. Dette gir oss et større fagmiljø og flere å fordele utviklingskostnadene på.

4. Når budsjettet skal salderes bør det være et mål å skjerme tjenestene ut mot brukerne

For Høyre er det et viktig prinsipp at kommunens tjenester skjermes så langt som mulig når kommunen må gjennomføre nødvendige omstillings og effektiviserings prosesser. Vi opplever at kommunedirektøren i stor grad klarer å gjøre dette i sitt forslag til Handlingsprogram for 2023-26

5. Kommunens bygninger, veier og eiendommer må vedlikeholdes

Frogn kommune har mange eiendommer, veier og bygninger som preges av manglende vedlikehold. Dette er negativt på flere måter, det reduserer bruksverdien og opplevelsen av kommunen. Videre gir det dårlig økonomi på sikt. Den vedtatte vedlikeholdsplan er derfor et helt nødvendig grep som vil avhjelpe de mest prekære behovene. På sikt vil det imidlertid være behov for en ytterligere opptrapping i tråd med anbefalte satser for vedlikehold pr m2.  

Høyre er godt fornøyd med at hovedvekten av tiltakene som velges fra vedlikeholdsplanen i 2023 er rettet mot skoler og barnehager. Vi har fryktet at vedlikeholdet på disse områdene har vært på et minimum i den pågående skolestruktursaken.

6. Vi vil ikke innføre eiendomsskatt

Frogn Høyre har programfestet at vi ikke skal innføre eiendomsskatt. I tråd med dette har vi konsekvent stemt imot eiendomsskatten, som flertallet nå har innført.

Vår vurdering er at Frogn kommune har så høye ordinære skatteinntekter at det ikke skal være nødvendig med eiendomsskatt. I 2021 var skatteinntektene etter inntektsutjevning og korrigert for innbyggertallet, 40 millioner kroner høyere i Frogn enn i gjennomsnittskommunen.   

Som jeg allerede har nevnt står vi overfor usikre økonomiske tider og Frogn kommune operer nå med minimale marginer. Det gjør imidlertid også flere av kommunens innbyggere som sliter med å få endene til å møtes. Ved å innføre eiendomsskatt påfører kommunen disse innbyggerne en ytterligere økonomisk belastning. Frogn Høyre vil derfor legge frem et saldert budsjett der eiendomsskatten ikke videreføres i 2023

7. Klima og miljø

Klimakrisen er en betydelig global utfordring og må løses deretter. Så er det en realitet at alle globale grep også blir lokale grep. Vi må derfor ha et bevist forhold til hvordan vi kan bidra lokalt, samtidig som vi ikke struper vårt lokalsamfunn.

Klimagrepene må tilpasses lokale forhold og behov. Vi kan ikke ha en arealpolitikk som hindrer all utvikling. Det må legges til rette for at pendlere kan flytte til vår kommune og vite at de har mulighet til å bruke bil når de har behov for det, men at dette i all hovedsak skal være nullutslippsbiler. Videre må det være mulig for alle innbyggere å kunne redusere sine strømutgifter med montering av solcelletak og isolerte vinduer. Det kan heller ikke bygges så konsentrert at beboerne ikke har tilgang til grønne lunger og områder for rekreasjon i sitt nærmiljø.

Kommuneplanens arealdel, som vi i løpet av desember skal sendes på høring, vil sette viktige premisser for vårt lokale klimafotavtrykk. Samtidig skal planen også legge til rette for nødvendig utvikling av vår kommune. Høyre vil legge frem konkrete forslag som møter disse utfordringene når planen skal til 1. gangs behandling neste uke.