Full utdanning i bedrift

I kommunestyret 08.05 fremmet Høyre, ved Hanne Alm, følgende forslag:

Flere unge sliter med å komme seg inn i ordinært arbeid. Grunnene til dette kan være sammensatte, men kan f.eks være sykdom, manglende formell kompetanse eller andre utfordringer i livet. For mange er det en reell fare for at de blir stående permanent utenfor arbeidslivet. Vi må derfor passe på at vi kan gi god og koordinert hjelp. Tidlige innsats skal være en prioritet innenfor alt hjelpearbeid, også på dette området. Hjelpeapparatet er ofte fragmentert og inndelt i mange sektorer, som f.eks kommune/stat (NAV) og overgangene mellom tjenestene kan være utfordrende.

Det er dårlig økonomi å ha unge på ulike støtteordninger, mens kommunen og næringslivet har et udekket behov for arbeidskraft. Høyre mener at dagens støtteapparat, som gjør en svært viktig innsats, kan utrette enda mer gjennom mer forpliktende og koordinert samarbeid.

Fagbrev eller høyskole er to av de sikreste inngangsbillettene til å få en jobb, sosialt fellesskap og inkludering. Frogn kan se til kommuner som Kristiansand og Fredrikstad som har satt i gang spennende samarbeid på dette området. I Fredrikstad har de startet en ordning som heter «På vei mot fagbrev». Formålet er å løfte ungdommer som har falt utenfor og gi unge arbeidssøkende under 30 år mulighet til å fullføre en påbegynt yrkesfaglig utdanning eller å ta hele den yrkesfaglige utdanningen i kommunen. Ordningen stiller ikke krav til gjennomført og bestått videregående.

De som deltar i ordningen blir rekruttert via NAV og får tilbud om å prøve ut arbeid innenfor ett av kommunens fagområder. Deltakerne starter så en praksisperiode som er tilpasset den enkeltes behov og muligheter for lærlingplass. Lærlingene får en såkalt FOB-kontrakt, som er forkortelse for «full utdanning i bedrift», der ungdommene ender opp med fagbrev gjennom jobb i kommunen.

Dette er en super mulighet for kommunen til å rekruttere blant annet innenfor IT, barne- og ungdomsarbeider og helsefagarbeider.

Dette er etter vår mening en unik mulighet med store gevinster. Unge føler mestring, kommer ut i jobb og bort fra trygdeytelser, kommunen får lærlinger og en rekrutteringsplattform, og nye skattebetalere. Et spennende konsept og vi håper kommunestyret kan være med støtte vårt forslag til vedtak.

Forslag til vedtak:

  1. Kommunedirektøren bes komme tilbake til kommunestyret med en sak som redegjør for vårt lokale handlingsrom for et tettere og mer forpliktende samarbeid mellom offentlig hjelpeapparat og ulike kommunale virksomheter, NAV, lokalt næringsliv, frivillighet og andre, med tanke på å hjelpe unge voksne som står i fare for å forbli utenfor arbeidslivet, inn i arbeid.
  2. Saken skal komme til politisk behandling innen høsten 2023