Interpellasjon om slukkevann og kapasitet

Følgende interpellasjon ble holdt av Høyre i kommunestyret 15.06.2021. Svaret som fulgte ligger nederst i artikkelen.

Bente K. Heiersjø, Interpellasjon kommunestyret 15.06.2021 – Frogn Høyre

Rådmannen bekreftet i sak tidligere i år, om lokale forskrifter om vann- og avløpsgebyrer, at kommunen har ansvaret for at det leveres tilstrekkelig vannmengde og kvalitet på drikkevannet til kommunens abonnenter i fht. vanlige husholdningsmaskiner, dusjer, hagekraner og tilsvarende.

Likeledes skal det forventes at den kommunale vannforsyningen leverer nok vann til å tilfredsstille Plan- og bygningslovens krav om vannmengde, i brannventiler og tilstrekkelige brannuttak, i forhold til maksimums kravet på 50 meter fra brannuttak til eventuelt brannobjekt.

Rådmannen nevnte slukkevannkapasiteten som en utfordring i flere deler av kommunen. Det er bekymringer Høyre deler, spesielt fordi det ikke bare dreier seg om nybygg, men også om alle eksisterende boliger og næringseiendommer, som i dag ikke er sikret med tilstrekkelig slukkevann eller brannuttak i rimelig nærhet.

Det hersker ingen tvil om at det er kommunens ansvar å levere nok kapasitet på hovedledninger til slukkevann. Det gjelder slukkevann til brannuttak/hydranter i første rekke, men også nok kapasitet til sprinkleranlegg.

Høyre er klar over at det er tiltakshaver som skal koble seg til kommunal hovedledning, som skal ha nok kapasitet, for så å legge stikkledning inn i bygningen.

Høyre er opptatt av at kommunens innbyggere skal ha trygghet på at det er tilstrekkelig kapasitet på leveransen av slukkevann i tilfelle brann og det må være en forutsetning, i et Risiko- og sårbarhetsperspektiv, Det er nødvendig og svært viktig at kommunen har kunnskap om vannkapasitet i de kommunale brannuttakene. 

Spørsmål til ordfører: 

  • Kan ordfører redegjøre for slukkevannkapasiteten i fht. Plan- og bygningslovens krav om vannmengde i Frogn kommune, spesielt i Gamle Drøbak og høyereliggende områder i kommunen?
  • Kan ordfører også sørge for at en kartlegging av vannkapasitet i de kommunale brannuttakene foretas, sett i et ROS perspektiv, hvis denne ikke allerede finnes? 
  • Kan ordfører bekrefte at kommunen tilfredsstiller alle, lovpålagte krav om tilstrekkelig slukkevannkapasitet og forsikre Frogns innbyggere om at disse overholdes?

Besvarelse av interpellasjonen gitt av ordfører:

«Da Gamle Drøbak ble etablert og utviklet, var kravet til slokkevann av en helt annen karakter, enn hva som er tilfellet dag. Vannledningsnettet ble i hovedsak bygget med tanke på drikkevannsforsyning, dette er med på å gjøre at mengden tilstrekkelig slokkevann ikke er tilgjengelig i ledningsnettet.

Da kommunen i 2017 rullerte Hovedplan for vannforsyning, ble det laget en nettmodell som viste teoretiske beregninger på mengden slokkevann i vannledningene. En modell vil alltid være en teori, det ble blant annet ikke tatt hensyn til om punktene faktisk hadde brannventiler og mulighet for uttak av brannvann. Modellen viste noen områder med 50 l/s, noe som vi i dag vet er for høyt utfra den faktiske situasjonen. Da Telegrafen brant,
var forbruket i hele sentrumssonen 42 l/s.
Pr. i dag er har store deler av kommunen ikke kapasitet til å oppfylle kravet til tilstrekkelig slokkevann, som altså mange steder skal være 50 l/s fordelt over to uttak
.

Tek 17 paragraf 11-17 sier at:

  • Brannkum/hydrant må plasseres innenfor 25-50 m fra inngangen til hovedangrepsvei.
  • Det må være tilstrekkelig antall brannkummer/hydranter slik at alle deler av byggverket dekkes.
  • Slokkevannskapasiteten må være:
    • Minst 20 l/s i småhusbebyggelse
    • Minst 50 l/s, fordelt på minst to uttak i annen bebyggelse.

Helhetlig Brannsikringsplan for verneverdig tett trehusbebyggelse i Drøbak vil belyse slukkevannskapasiteten detaljert, og Drøbak sentrum vil bli delt inn i ulike risikosoner slik at det blir lettere kunne prioritere tiltak for både slukkevann og brannsikring generelt.
Planen utarbeides av en tverrfaglig prosjektgruppe og ferdigstilles sommer 2021 og er klar til politisk behandling høsten 2021. Planen belyser en lang rekke tiltak for å forebygge brann, for å oppdage og varsle brann, og for å begrense skader og slukke brann.


Ordfører er kjent med at brannvannskapasiteten i dag ikke er tilstrekkelig for levering av 50 l/s de fleste steder.

Det siste året har kommunen fått utført flere kapasitetstester på ledningsnettet for å kartlegge den faktiske kapasiteten i enkeltpunkt. Planen er å fortsette med kapasitetstesting for å få et enda bedre bilde av kapasiteten. Til sammenlikning har steder med utført test vært enten nokså likt modellen fra 2017, en del under modellen, men i noen tilfeller hvor modellen gav mindre enn 20 l/s har vi klart å få ut 24-26 l/s med
null resttrykk på ledningen.

  • Brannsikringsplan Drøbak har sett nøyere på den verneverdigetrehusbebyggelsen i sentrum og hva som kan være aktuelle arbeider og tiltak for å hindre en områdebrann der.
  • Nordre Frogn har ikke noe kommunalt ledningsnett, de er derfor avhengig av eksempelvis tankbil eller eget brannvann.

I forbindelse med rullering av Hovedplan for vann og avløp, er det planlagt å utrede vannkapasitet i et ROS-perspektiv. Arbeidet med rullering av hovedplanen er igangsatt og vil pågå videre utover i 2021. Det vil også i forbindelse med dette arbeidet vurderes om kommunen skal bytte ut brannventilene til stengbare brannventiler som har et større gjennomløp, ved at den stenges ved en sluse på toppen, kontra de vi har i dag med
brannkule som vannet må bevege seg rundt. Innkjøpskostnaden for de stengbare brannventilene er omtrent dobbelt så høy som kuleventilene vi benytter i dag.


Per i dag tilfredsstiller ikke kommunen alle lovpålagte krav når det gjelder dagens slokkevannskrav. Om det er hovedledninger for drikkevann som skal stå for hele den nødvendige mengden vann til brannslukking, må store deler av det kommunale vannledningsnettet, som per i dag utgjør omkring 90 km med ledninger, oppgraderes.
Brannsikringsplan for Drøbak vil belyse ulike tiltak for slukkevann. Det anbefales å avvente videre vurdering til planen er behandlet politisk høsten 2021.


Bruk av tanker, bassenger, eller andre åpne kilder kan erstatte manglende
slokkevannskapasitet i vannforsyningsnettet for småhusbebyggelse, samt annen bebyggelse, under forutsetning av at det tekniske utstyret gir tilstrekkelig brannsikkerhet. Normalt vil løsningen måtte dokumenteres av tiltakshaver ved utarbeidelse av reguleringsplan eller ved byggesøknad.


En ulempe med for stor kapasitet på vannforsyningsnettet i forhold til mengden vann som normalt benyttes, er at det kan gi dårligere hastighet og kvalitet på drikkevannet».