Omsorgstilbudet for personer med demens og deres pårørende må styrkes
Antallet mennesker som lever med demens i Harstad vil dobles frem mot 2040. Det er viktig at kommunen og lokalsamfunnet legger til rette for gode og forutsigbare tilbud, både for hjemmeboende, beboere på sykehjem og for de mange pårørende.
Forekomst av demens øker med alderen, og vi regner med at det vil være 1000 personer med demens i Harstad i 2040. Demens er en stor påkjenning og utfordring både for den som rammes, de pårørende, helse- og omsorgstjenestene og for lokalsamfunnet.
Flertallet av personer med demens bor hjemme og ønsker å fortsette med det. Samtidig vet vi at det ofte kan bli en utfordring å mestre daglige aktiviteter, både for den det gjelder, og for pårørende og nærkontakter. Det er viktig at tiltak settes inn tidlig, og at vi legger til rette for egen mestring. Pårørende til personer med demens legger ned en stor innsats, og det er avgjørende at vi tar vare på og anerkjenner denne innsatsen. Pårørende må sikres avlastning, veiledning og støtte.
Kognitiv svikt og demens medfører utstrakt bruk av helse- og omsorgstjenester og vil utgjøre en økende samfunnsutfordring i årene fremover. Noe som vil være krevende ressursmessig for kommunen. Det er viktig at kommunen starter arbeidet med å planlegge og legge til rette for tilbud og tiltak som kan virke forebyggende og bidra til å redusere ressursbehovet.
Vi må styrke innsatsen for å dekke de behovene som oppstår når flere mennesker får demenssykdom. Det er det viktig at vi skaper et mer demensvennlig samfunn hvor alle i lokalsamfunnet bidrar med løsninger. Det handler om tilrettelegging av samfunnet og å inkludere personer med demens og deres pårørende som kan gjøre det enklere å mestre hverdagen. Et demensvennlig samfunn er vennlig for alle.
Kommunen skal legge til rette for at de som kan og vil skal få bo hjemme lengst mulig gjennom styrking av hjemmebasert omsorg og å øke avlastningstilbudet til de pårørende. Det må etableres lavterskel tilbud for aktivitet og sosiale møteplasser som medvirker til å forebygge for ensomhet og utrygghet hos pasientene og redusere belastningen for de pårørende. Velferdsteknologiske løsninger og transportordninger vil medvirke til at de med demenssykdom lettere kan være aktiv og delta i samfunnet.
Høyre mener at det er et stort behov for mer varierte boformer for eldre generelt og for personer med demens spesielt. Kommunen må legge til rette for at det blir bygget demensvennlige boliger i bofellesskap. De som ønsker å bo i eget hjem må få hjelp og veiledning til tilpasning av boligen.
Gode og tilpassede boliger vil redusere belastningen for den enkelte og medvirke til redusert tjenestebehov.
Harstad Høyre vil bidra til:
Styrking av hjemmetjenesten med flere faglærte ansatte
Etablere flere heldøgns omsorgsplasser og sykehjemsplasser spesielt tilpasset personer med demens
Gjennomføre en mulighetsstudie for etablering av demenslandsby
Gode aktivitetstilbud og sosiale møteplasser for personer med demens
Fleksible avlastningstilbud, læringstilbud og økonomiske støtteordninger for pårørende
Etablere transportordning for personer med nedsatt funksjonsevne
Utarbeide et boligprogram for tilpasning og tilrettelegging av egen bolig, samt strategi for å stimulere boligmarkedet til etablering av demensvennlige boliger i bofellesskap
Utarbeide en pårørendestrategi og en handlingsplan for frivillighet som tar i bruk seniorressursen
I et velferdssamfunn er helse- og omsorgstilbudet et offentlig ansvar som er nedfelt i helse- og omsorgslovgivningen. Det betyr ikke at alle oppgaver skal løses av kommunen som eneste tjenesteprodusent. Kommunen er et lokalsamfunn med familier, sosiale nettverk, organisasjoner og bedrifter med mange tilbud. For å skape et omsorgsfullt samfunn, er alle involvert i denne oppgaven. Nye innovative løsninger finner vi først og fremst i mellomrommene og samspillet mellom alle ulike aktører, både offentlige, private og frivillige. Et samspill som skaper god folkehelse og gode levekår.
Av: Roger Rasmussen og Rune Stenstrøm, Harstad Høyre