Fortsatt ja til utbygging på Gimsøya

Utbygging på Gimsøya vil gi nye muligheter – flere sentrumsnære familieboliger, økt trafikksikkerhet og bedre infrastruktur. Vi flytter og tar vare på dyrkajorda. Og det er allerede vedtatt – det står vi ved. Vi sier ja til detaljregulering av Gimsøya når den er til sluttbehandling.

Å stoppe Gimsøya-utbyggingen nå vil ha store konsekvenser, skriver lederne for mindretallspartiene i Melhus kommunestyre her.

Framtida til Gimsøya er vedtatt i mange saker over flere tiår. Det er ikke nå vi legger planene for Gimsøya; de er allerede lagt, nye formål for Gimsøya er for lengst vedtatt. Formålene til ulike arealer endrer vi i framtidige planer, ikke i en detaljregulering som er til sluttbehandling. Disponeringa av Gimsøya er for lengst gjort.

Først var områder satt av til industri i flere runder fra 1970-tallet og framover, så til bolig i kommunedelplan for Nedre Melhus i 2002. Dette er siden bekreftet gjennom gjeldende kommuneplanens arealdel fra 2014 og områdeplan for Melhus sentrum (sentrumsplanen) fra 2019. At det skal bygges boliger på Gimsøya har vært klart i over 20 år. Spørsmålet er hvordan det konkret skal bygges boliger der og hvilke krav som må tilfredsstilles.

Vi skal ta vare på dyrkajord, og det vil naturlig komme i planer vi behandler framover. Når det bygges på Gimsøya skal jorda flyttes og brukes til nydyrking, i tråd med matjordplanen. Med oppdatert fagkompetanse og moderne løsninger vil vi fortsatt få god nytte av dyrkajorda, også når den flyttes. Det viser andre prosjekter at er mulig.

Utbygging på Gimsøya er den raskeste og sikreste måten for å realisere helt nødvendig infrastruktur. Ny fylkesveg med gang- og sykkelveg vil gi langt mindre trafikk i Strandvegen og Drammensvegen. Samtidig legges også nye vann- og avløpsledninger. I praksis er utbygging den eneste veien fram for å få løst infrastrukturen i området i overskuelig framtid.

I tillegg får vi på Gimsøya bygd varierte boliger og boformer, med sentrumsnære familieboliger, som det er behov for etter stor og viktig utbygging av leiligheter de siste årene. Unge, familier og eldre vil bo side ved side i et trafikksikkert, miljøvennlig og godt boområde.

Stanser vi Gimsøya blir det vanskelig, og i beste fall særdeles dyrt, komplisert og tidkrevende, å løse opp i de store infrastrukturutfordringene i området. Ting henger sammen og er vevd inn i hverandre, både på Gimsøya og området rundt og i hele områdeplanen for Melhus sentrum. Å ta ut utbyggingen vil føre til store kostnader for Melhus kommune.

Ved å ta ut utbygging på Gimsøya, tar vi ut en del av selve fundamentet i sentrumsplanen. Da må den endres, med de konsekvenser det har av tapte muligheter til å bygge infrastrukturen vi trenger og til å etablere Melhus sentrum som et urbant og miljøvennlig sted ved Gaulas bredd. Og ikke minst: Å ta ut Gimsøya vil føre til forsinkelser og utsettelser av andre viktige planer for resten av Melhus kommune. Stanser vi Gimsøya, vil vi samtidig bremse mulighetene for vekst og utvikling i resten av Melhus kommune. Det vil ikke vi.

Vi liker ikke omkamper, og vil her stå for vedtakene som er gjort. Å stoppe nå vil ha store konsekvenser. Vi mister muligheten til å etablere nødvendig infrastruktur, forbedre trafikksikkerheten, og det blir vanskeligere å opprettholde kommunens troverdighet og forutsigbarhet, og vi forsinker utviklingen i hele Melhus kommune. Det sier vi nei til. Derfor sier vi ja til å vedta detaljreguleringsplan for Gimsøya når den nå er til sluttbehandling.

Marius Krogstad Aune
Opposisjonsleder

Vidar Krogh-Albertsen
Gruppeleder, Høyre

Jorid Jagtøyen
Gruppeleder, Melhuslista

Lillian Lervik Ofstad
Gruppeleder, Pensjonistpartiet

Erling Gøran Mellingsæter
Gruppeleder, Fremskrittspartiet