For framtiden

Høyre, Senterpartiet og Melhuslista legger sammen fram forslag til Melhusbudsjettet for 2020 med økonomi- og handlingsplan 2020-2023.

Her legger vi grunnlaget for hvordan vi ønsker tjenestene og kommunen vår skal se ut, og hvordan vi vil påvirke denne utviklingen til innbyggernes beste. Melhus er en god kommune å leve og virke i, og kommunen skaper gode velferdstjenester for innbyggerne i alle livsfaser.

Vi legger til rette for vekst og utvikling i hele kommunen, og styrker kommuneplanarbeidet med 1,5 millioner hvert år for å håndtere arealplan og områdeplaner vi trenger for å skape ny vekst. Vi styrker også teknisk med to årsverk for å håndtere vei, vann og infrastruktur.

For å kunne opprettholde tjenestenivået må vi finne gode måter å løse samfunnsoppdraget på. Vi ønsker å legge til rette for at Melhus skal være den mest attraktive kommune å etablere seg og drive næring i. Derfor gjør vi en del grep i økonomi- og handlingsplan, blant annet for å sørge for at avgiftsnivået ikke blir for høyt for disse målgruppene. Boligvekst er viktig for å sikre skatteinngang til kommunen, og ikke minst for å opprettholde barnetall i skoler, barnehager og idrettslag. Vi ønsker at Melhus skal være en familievennlig kommune.

Eiendomsskatt

Vi ønsker at Melhus kommune skal være en levende og attraktiv kommune. Det er derfor essensielt at avgiftsnivået er akseptabelt for både innbyggere og næringslivet. Vi velger derfor å gå bort fra rådmannens forslag om økning i denne inntekten til Melhus kommune.

Eiendomsskatten på bolig skal holdes på samme nivå som før omtaksering i 2019.

Næringslivet trenger gode og forutsigbare rammer i Melhus. Det er derfor et viktig tiltak for å være en attraktiv og næringsvennlig kommune å holde eiendomsskatten på lavest mulig og akseptabelt nivå.

Bredbåndsutbygging

Vi har en stor satsing på bredbåndsutbygging i kommende periode. Dette er viktig både for næringsaktører og innbyggere i kommunen.

I 2020 er det satt av 540 000 til utbygging av bredbånd på strekningen Benna–Broka–Grøtan; i 2020 1,1 millioner til utbygging Nordtømme–Skoladalsvegen–Hølondvegen og Nævsvegen; og i 2021 540 000 til utbygging Jåravegen–Korsvegen.

Vi ønsker utvikling i hele kommunen vår og derfor satser vi også stort på dette feltet.

Oppvekst og kultur

Vi legger til rette for store investeringer i skole og oppvekst i kommende fireårsperiode. Det investeres rundt 400 millioner på ny Gimse skole, ny idrettshall, parkeringsanlegg og ny barnehage på Korsvegen.

Vi har 11 skoler i kommunen, og en god start i livet varer gjerne livet ut. Vi vil ha styrket fokus på mestring, trivsel og psykiske helse, og ønsker mer tverrfaglighet inn i skolen med bl.a. miljøarbeidere og helsesykepleiere, og la læreren være lærer. Vi ønsker at barna skal ha lett tilgang til disse for å kunne starte tidlig med forebyggende arbeid mot frafall i skole og mobbing. Vi ønsker fokus på kvalitet, innhold og utviklingsområder fra barnehage, SFO samt barne- og ungdomstrinnet. Derfor ønsker vi en gjennomgang av oppvekstområdet i kommende periode.

Vi vil at Melhus skal være attraktiv for barnefamilier, derfor vil vi sikre at avgiftsnivået på SFO holdes på et fornuftig nivå. Derfor tar vi ut den planlagte økningen i SFO-priser.

Vi setter av midler for fysiske bygningsmessige endringer i fem barnehager.

Kultur vil være et satsningsområde i denne perioden. Dette går på videreutvikling av kulturskolen og å finne større og mer egnende lokaler. Vi avsetter midler til forprosjekt for spilleflate ved Melhushallen i samarbeid med Melhus videregående skole. Vi setter av midler til lengre åpningstid i C-bygget, for å sikre bedre treningsvilkår for svømmeidretten.

Vi vil i perioden utrede et nytt kulturelt kraftsenter i Melhus, der vi ser på finansieringsmuligheter og innhold.

Helse og velferd

Vi legger opp til en stor eldresatsing i Melhus kommune.

Helse og velferd tildeles en vesentlig styrking i hjemmetjenesten med økning i rammen på 7 millioner. Av disse midlene skal det avsettes ressurs til kreftkoordinator. Dette er en stilling som har vært fraværende i Melhus i noen år. Det er et sterkt ønske om og behov for denne kompetansen, både i fagmiljøet og hos pasienter. Det vil også bidra til å avlaste hjemmetjenesten, samtidig som det vil være viktig overfor bruker av en slik tjeneste.

Vi øker ressurs på fysioterapi-/ergotjenesten med ett årsverk. Dette er en tjeneste som er viktig for å nå målet om at flere kan bo lengre hjemme og opprettholde funksjonsnivå. Vi vil også sette i verk et tiltak på økt samarbeid med frivillighet og lokalt næringsliv på fysisk aktivitet.

Vi vil arbeide aktivt for å øke andelen heltidsstillinger, og vil derfor fortsette prosjektet «heltidskultur». Fokus på rekruttering og heltid vil styrke kvalitet, trivsel og redusere sykefraværet i virksomhetene. Vi vil vurdere å flytte midler fra innleie av vikarer til å øke stillingsprosentene.

Det innføres en egenandel for trygghetsalarm, for å gjeninnhente kostnadsøkning grunnet digitalisering av trygghetsalarm. De svakeste gruppene skjermes ved at egenandel er differensiert etter inntekt. De som har trygghetsalarm som del av nødvendig helsehjelp, eller som erstatning for annen helsehjelp, unntas egenandel.

Vi setter av 123 millioner til bygging av Lena Park. Dette er et boligprosjekt med medfinansiering fra Husbanken. Prosjektet utredes, beskrives og finansieringsplan fremlegges for politisk behandling.

Vi er generelt positive til Helseplattformen, men mener det er feil at kommuner i Trøndelag skal belastes kostnaden med å være prøvestein for et mulig nasjonalt prosjekt. Vi mener at dette prosjektet i sin helhet må finansieres statlig, og avventer derfor Helseplattformen inntil en avklaring for dette foreligger.

Generell innsparing

Det er lagt inn en post kalt generell innsparing på 0,25 % årlig økende til 1,0 % i planperioden.

Tjenestenivået skal opprettholdes, og det skal ikke kuttes i førstelinjetjenesten til barn, unge og eldre.

Melhus skal bli en smart kommune, som i større grad kommuniserer digitalt med innbyggere og næringsliv. Vi kjører nå flere digitaliseringsprosjekt og investeringer i kommunen på dette området. Dette skaper en forventning om effektivisering og mindreforbruk som ikke er synliggjort i denne posten.

Melhus kommune bruker en større andel midler på spesialpedagogikk og flere vedtak om spesialpedagogisk hjelp enn andre kommuner med samme størrelse og demografi burde tilsi. Dette feltet skal gjennomgås i 2020 med mål om å se på andre tiltak som kan settes inn for å redusere ressursbruken og mulige innsparingsområder. Løsningene kan ligge på flere pedagoger og miljøterapeuter i skolen.

Det planlegges en gjennomgang av ikke-lovpålagte tiltak som gjennomføres. Dette med mål om å se på mulige innsparingsområder.

Vi skal arbeide for økt nærvær og redusert sykefravær i kommunen. Dette for å kunne sikre tilgang på fagpersonell og gode tjenester. På enkelte enheter ligger sykefraværet for høyt og vi ønsker derfor å ha stort fokus på dette gjennom hele kommunestyreperioden.

Vi har startet arbeidet med «heltidskultur», dette for at vi ønsker at folk skal kunne ha en jobb de kan leve av, og at brukerne skal oppleve kvalitet og kontinuitet i tjenestetilbudet.

Politikk

Vi legger opp til en redusering på 140 000 i året. Vi vil i løpet av 2020 gå gjennom møtegodtgjørelse i forbindelse med frikjøp og fravær, og vil legge opp til en strengere linje på dette. Det skal også sees på antall kommunestyrerepresentanter i denne valgperioden.