Færre politifolk gir utrygghet
Det er regjeringens ansvar å ivareta sikkerheten til innbyggerne, men hvis Høyre skulle overta makten i fylkestinget i Trøndelag og få tilliten til å lede Oppdal kommune, vil vi være tydelig i våre forventninger til regjeringen. Nå må de finne «Tillitsreformen» sin frem fra skrivebordsskuffen og høre på faglige råd. Vi har forventninger til en polititjeneste som er forankret i faglige anbefalinger, og ikke i partipolitisk ideologi
Leder i Opp 20/7 «Blålysetat på hæla» beskriver en problemstilling som er belyst av flere i Trøndelag den siste tiden. Det er ikke bare redaksjonen i Opp som er bekymret, det er også lokallagsleder Kent Robert Lundemo i Politiets Fellesforbund. I en kronikk i Adresseavisen 15.juli skriver han at «denne underbemanningen kan få dramatiske konsekvenser for både ansatte og innbyggere.»
For mens Trøndelag fikk 215 flere politifolk mens Erna og Høyre styrte Norge har det blitt 32 færre politifolk til å ivareta vår trygghet siden Arbeiderpartiet og Senterpartiet overtok regjeringskontorene. Nedgangen har blitt sterkere siden årsskiftet, og verre skal det bli. Regjeringen vil nemlig flytte politifolk som er i aktiv tjeneste rundt omkring i fylket til nye kontorer som skal opprettes. Dette er mot politiets faglige råd. Trønder Avisa kan avsløre at Trøndelag Politidistrikt fikk 12 sommervikarer i år mot 40 året før. Det er litt av en satsning!
Trygghet for våre innbyggere er et av de mest grunnleggende oppgaver for enhver stat. Politimester Nils Kristian Moe kan imidlertid fortelle Adresseavisen den 20. juni at han aldri har vært borti så mange saker. Adressa lister opp: Fem drapssaker, seks drapsofre. En kommuneoverlege siktet for 34 voldtekter og en rekke overgrep. Kranvelt i Melhus der én person omkom. Kidnapping med mulig tilknytning til et kriminelt miljø i Sverige. En bildedelingssak der flere tusen kvinner har fått intime bilder spredt på nett. OPP avisa legger til saker som: Forsvinningssak på Ulsberg, dødsbrann på Tågvollan og trafikkuhell i et stort distrikt. I sum viser dette en stor politifaglig utfordring.
Mens Økokrim ville legge Økokrims nye senter for etterforskning og forebygging av bedragerier til Trondheim valgte regjeringen å trosse de faglige rådene og satse på Vedums hjemtrakter. Dette kan gi mindre kriminalitetsbekjempelse sier Økokrimsjefen, noe det er lett å være enig i.
Det er regjeringens ansvar å ivareta sikkerheten til innbyggerne, men hvis Høyre skulle overta makten i fylkestinget i Trøndelag og få tilliten til å lede Oppdal kommune, vil vi være tydelig i våre forventninger til regjeringen. Nå må de finne «Tillitsreformen» sin frem fra skrivebordsskuffen og høre på faglige råd. Vi har forventninger til en polititjeneste som er forankret i faglige anbefalinger, og ikke i partipolitisk ideologi.
Våre råd og krav blir:
- Svekkelsen av Politiet i Trøndelag må ta slutt.
- Lytt til de faglige rådene fra Politiet, gi politiet tillit til å utforme tjenesten slik at den gir oss størst mulig trygghet og synlig politi.
Pål Sæther Eiden
Trøndelag Høyres fylkesordførerkandidat
Ingvill Dalseg
Ordførerkandidat og fylkestingskandidat Trøndelag Høyre