Vold og trusler mot ansatte i skolene er et økende problem

Et trygt arbeidsmiljø for de ansatte er et godt læringsmiljø for elevene.

Bilde av Anne Jahr Kolstad og Terje Rustad

Trygge voksne er kjernen i et trygt og godt læringsmiljø. I Rælingsskolen har vold og trusler mot ansatte nesten fordoblet seg siden 2020, og vi vet at det generelt sett er underrapportering. Samtidig øker antallet elever som rapporterer om mobbing på flere trinn. Vi må se dette i sammenheng.

Arbeidsgivers ansvar

De ansatte på skolene i Rælingen gjør allerede en god jobb, men man lærer lite om forebygging og håndtering av vold og trusler i lærerutdanningen. Dette må ivaretas av arbeidsgiver. Arbeidsmiljøloven sier at de ansatte har krav på et arbeidsmiljø hvor de ikke skal utsettes for trakassering eller annen utilbørlig opptreden, og så langt det er mulig beskyttes mot vold, trusler og uheldige belastninger. Det betyr at ansatte i skole, SFO og barnehage vil oppleve situasjoner hvor det oppstår trusler og vold mot ansatte. Å bli slått i ansiktet av et barn i affekt kan man finne gode forklaringer på hvorfor skjedde, men det er fortsatt et slag.

I tillegg til et miljø med god klasseledelse, gode relasjoner til og mellom elevene, varierte læringsaktiviteter, så trenger skolen trygge voksne med kompetanse på forebygging og håndtering av utagerende atferd. Hvordan skal de ansatte tolke og dempe atferd hos elever, ta hånd elever som kaster, sparker eller slår? Hvordan kan man stoppe utagering og fjerne eleven på en mest mulig skånsom måte?

Bedre opplæring

Dette trenger de ansatte opplæring i. Det oppstår færre slike situasjoner når de ansatte har verktøy og trygghet til å håndtere de krevende situasjonene på en best mulig måte for elever og ansatte.

Etter verbalforslag desember 2021 fra Høyre om vold og trusler i skolen, er det nå gjort et godt arbeid av administrasjonen og representanter fra skole, verneombud og fagforening. Rælingen har en ny veileder for arbeid med vold og trusler for ansatte i skolen, og ett nytt system for årlig gjennomgang av dette på skolene. Dette er bra, en god begynnelse på å forebygge og håndtere utfordrende adferd bedre.

Rælingen Høyre har tidligere foreslått at de ansatte gis opplæring i for eksempel Verge eller Hava. Dette er program der de ansatte gis opplæring i risikovurdering, forebyggende arbeid, etiske refleksjoner, kommunikasjon, konflikthåndtering, skadeavverging og ettervern. Dette har blitt nedstemt av posisjonen.

Ikke ekstra ressurser

Kommunestyret i Rælingen har også vedtatt en null-toleranse mot mobbing, men vi har ikke fått med oss flertallet på å bevilge noe ekstra ressurser til dette arbeidet.

Den 26. april vedtok kommunestyret enstemmig at «Barn som trives godt, lærer godt. Rælingsskolen skal fortsatt ha nulltoleranse mot mobbing, vold og trusler, slik at læringsmiljøet blir trygt og utviklende for den enkelte elev. Vold og trusler mot ansatte i skolen er et økende problem. De ansatte har rett til å være trygge på jobben. Lærerne har i tillegg rett til å få aktiv støtte i å ta i bruk gode virkemidler for å utvikle og opprettholde et positivt læringsmiljø i sine klasser».

Rælingen Høyre mener at veilederen og plan for årlige gjennomgang på hver enkelt skole, er en god metodikk i arbeidet med vold og trusler, og det vil være et godt verktøy i oppfølgningen av kommunestyrets vedtak fra 26.04. Høyre vil følge nøye med på om veilederen brukes slik den er tenkt og etterspørre statistikk på vold, trusler og bruk av tvang mot elever.

Høyre vil fortløpende vurdere behovet for ekstra ressurser til arbeidet mot mobbing, for ett bedre skolemiljø, og opplæring for å forebygge og håndtere utfordrende/utagerende adferd på best mulig måte.

Vi i Rælingen Høyre vil ha en god og trygg skole for elever og ansatte, med god læring, godt skolemiljø, mestring og utvikling.