Hva har Ringerike Høyre abeidet med i kommunestyret i 2022?

Her kan du lese kommunestyregruppens leder sin årsberetning over hva som er arbeidet med i 2022.

Belysning av Begna bru – etter forslag fra Høyre (foto Ringerikes Blad)

Årsberetning 2022 for kommunestyregruppen for Ringerike Høyre
Kommunestyregruppen 2019 -23 frem til 29.11.22 har bestått av:
Faste medlemmer: Dag E. Henaug: varaordfører og FS, Runar Johansen: FS og HOV, Benedicte Hundhammer: FS, Lise Bye Jøntvedt: HMA, Unni Carlsen: HOV og eldreråd, Nora Drægalid: HOK, Beate H. Hundhammer: HOK, Dag Øivind Henriksen: Viken FS.
Varamedlemmer: Kristian Kammerud, Marit Hollerud, Jan Frantzen, Therese Evjen, Richard Baksvær, Nils Helle, Ivar Eskestrand.
Flere av våre representanter sitter i tillegg i flere andre råd og utvalg.


Vår kjære Viera gikk nylig bort, vi mistet en god person i vårt arbeid.

Kommunestyregruppen har samarbeidet godt. Vi har hatt gruppemøter tirsdag før kommunestyret og mandager før formannskapet (digitale). Gruppeledere, hovedutvalgsledere, ordfører og varaordfører i flertallspartiene har hatt møter i forkant av kommunestyremøter og formannskapsmøter.


Møtevirksomhet
Det er avholdt 14 kommunestyremøter og gruppemøter i perioden 1.12.2021 –29.12.2022.
Formannskapet har avholdt 11 møter, 2 seminardager og 10 møter for strategi og plan.
Kommunestyremøter er avholdt på Klækken hotell, grunnet oppussing i rådhuset.

Samarbeid med A, Krf. V og Frp.
Etter kommunevalget i 2019 ble det inngått en avtale om budsjettsamarbeid og valgteknisk avtale mellom Høyre, Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet. Avtalen forplikter ikke partene utover ved behandling av budsjett, handlingsprogram og regnskap. I enkelte saker av prinsipiell karakter som alle høringsuttalelser fra regjeringen og alt skal være i kommunalregi er de politiske skillelinjene kommet frem. Det har vært utfordrende å få de 4 partiene til å stå sammen i alle saker. Budsjettet i fjor var krevende, men ble vellykket ved at det lykkes å få A, Frp, H, Krf, Mdg og V å samle seg i kommunestyret. Venstre og MDG deltar nå i «samarbeidet», uten å forplikte seg i hver sak. 2 av FRP gruppe har nylig meldt seg ut og er uavhengig representanter. Eli Ruud er innmeldt i AP.


Interpellasjoner:
Interpellasjoner fra Lise Bye Jøntvedt, Om påstander fremsatt gjennom Facebook og Ringerikes Blad.


Økonomi:
Det har vært et krevende år for kommuneøkonomien.
 driftssektorene sliter med å holde seg innenfor budsjetterte rammer,
 prognose viser merforbruk opp mot 95 millioner, strømutgifter 58 millioner over budsjett
 første året med negativ avkastning i Fossefondet 22,2 millioner, -11,74
 forventet merinntekt på 35 millioner kroner i rammetilskudd koronakompensasjon
 utbytte fra kraftselskaper som ligger 4 millioner over
 driftsresultat viser et merforbruk for kommunen totalt sett på 56 millioner
 underskudd på litt over 31 millioner, som må tas av reservene i disposisjonsfond.
usikkerhetsmomentene skatteinntekt, strømutgifter, nivået på koronakompensasjon og resultat i Fossefondet. Alle disse vil få utslag i millionbeløp opp eller ned.
Utfordringene fortsetter i 2023. Det er et krevende budsjett som skal vedtas i desember 2022.

Felles og strategi:
Høyre mener det er avgjørende å trekke til seg nye bedrifter, skape flere arbeidsplasser og heve skatteinntektene. Det krever at vi arbeider for å forbedre samferdselsløsningene, er en Ja-kommune for utvidelser av eksisterende næringsvirksomhet og ved nyetableringer, og har en ansvarlig styring av kommunen og dens økonomi. Det innebærer at det driftes med et driftsoverskudd på 30-50
millioner pr år, slik at nye investeringer kan gjennomføres.
Kommunestyre gruppen har i hele perioden jobbet med dette som hovedmål, dette er styrende for vår politikk. Samtidig må vi legge vekt på innbyggernes behov for gode tjenester.


Noen enkelt saker som er behandlet igjennom året
2. gangsbehandling – Detaljregulering for Citygården- og hotellkvartalet
Detaljregulering for Citygården og hotellkvartalet ble endelig vedtatt i tråd med vår innstilling.

Høring domstolstruktur
Vi mente i likhet med rådmannen at Ringerike kommune leverer et høringssvar hvor vi redegjør for at kommunen ikke ønsker å gjeninnføre domstolstrukturen fra før domstolsreformen 2021. Vi tapte, dette ble vedtaket: Ringerike kommune støtter regjeringens forslag til å ta tilbake domstolstrukturen slik den var før 2021. Dette vil innebære at Ringerike tingrett igjen blir egen selvstendig tingrett. Ringerike tingrett var en svært veldrevet, selvstendig domstol i tidsmessige lokaler før den ble innlemmet i Asker og Bærum tingrett våren 2021.

Fremtidig fylkestilhørighet for Ringerike kommune ved oppløsing av Viken fylkeskommune
Vi mente: Ringerike kommune søker å bli en del av Akershus fylkeskommune ved oppløsning av Viken fylkeskommune. Forutsetning for søknad er at minst en av Ringerike kommunes nabokommuner, Hole og/eller Jevnaker, søker om tilsvarende fremtidig fylkestilknytning. Vi tapte igjen: vedtaket: Ringerike kommune går ikke videre med en søknad om overgang til Akershus.

Kompetansestrategi for Ringerike kommune
Kompetansestrategi for Ringerike kommune ble vedtatt som grunnlag for videre arbeid. Innføring av velferdsteknologi til barn og unge og voksne med medfødte eller tidlig ervervede funksjonsnedsettelser. Viktig å være spesielt opptatt av at livskvaliteten til barn og unge kan bedres ved ny teknologi og digitale hjelpemidler. Gevinster som oppnås er økt mestring, læringsutbytte og inkludering.

Rapport fra forvaltningsrevisjon om psykisk helse og rusarbeid for barn og unge
KS viser til forvaltningsrapportens anbefalinger og ber rådmannen om å: Sikre at PPT, som er en del av det helhetlige tilbudet til barn og unge har ressurser og kapasitet til å gjennomføre lovpålagte oppgaver. Vurdere om det er behov for i større grad gjennomføre systematiske evalueringer av tiltak som er iverksatt. Fortsatt ha fokus på og sikre at det jobbes med å fange opp barn som pårørende og barn av voksne med rus og psykisk uhelse.

Implementeringsplan for Leve hele livet, Ringerike kommune 2021-2024
Det utarbeides en årlig statusrapport som oppfølging av handlingsplanen for Leve hele livet, og statusrapporten sendes til politisk behandling.

Anmodning om bosetting av flyktninger 2022, fra Ukraina
Ringerike kommune bosetter 135 flyktninger i 2022, i tråd med IMDIs anmodning.

Fact Ung – fleksibelt aktivt behandlingsteam
Positive til at Fact Ung som modell prøves ut i Ringerike. Det viktig at ungdommen tas med i en medvirkningsprosess når Fact Ung skal evalueres i utprøvingsfasen.

Haugsbygd arena
Bygges innenfor en ramme på 114 millioner kroner inkludert merverdiavgift. Dette inkluderer ny flerbrukshall, undervisningslokaler, rom til kulturformål, opsjoner, prisstigning fram til ferdigstilling og riving av eksisterende gymsaler. Ferdigstilles og tas i bruk 1. september 2023.


Kulturhus – godkjenne framleieavtale mellom kulturstiftelsen og Ringerike kommune
Kulturhuset «Alles Hus» skal være for alle. Allmennheten skal sikres tilgang til lokalene i kulturhuset, som skal bli en naturlig møteplass for flest mulig, med høy aktivitet store deler av døgnet, inkludere et bredt spekter av kulturaktører, og at amatører og frivilligheten får tilgang til gode øvings- og møtelokaler til en rimelig kostnad. Fremleieavtalen har en varighet på 18 år. Kulturhuset er under utvikling, og det er vanskelig å se for seg hvordan aktiviteten og driften vil være på lengre sikt.

Oppføring av småhus for vanskeligstilte på boligmarkedet.
Kommunestyret deler Rådmannens vurdering av behov for rask oppføring av tre småhus. Småhusene skal oppføres på midlertidig tomt i Hønengaten 26 og flyttes til permanente tomter når disse er regulert, flyttingen skal være gjennomført innen fem
år.

Framtidig drift av «Villa’n»
Vi foreslo at Ringerike kommune viderefører dagens tilbud til rusavhengige som gis i «Villa’n». Videre at tilbudets kapasitet søkes utvidet slik at tilbudet favner flere enn dagens primærbrukere. Ringerike kommune er ansvarlig for drift, faglig støtte og veiledning. Ringerike kommune utlyser en begrenset konkurranse rettet mot minst 3 frivillige og ideelle organisasjoner og Ringerike kommune for drift i egen regi, inkludert lokaler. Vi tapte, vedtaket: Ringerike kommune viderefører dagens tilbud til rusavhengige som gis i «Villa’n». i nye lokaler, sentralt beliggende i Hønefoss. Endelig lokalisering legges fram for HOV. Tilbudets kapasitet søkes utvidet slik at tilbudet favner flere enn dagens primærbrukere. Ringerike kommune er ansvarlig for drift, faglig støtte og veiledning. Ringerike kommune vil søke samarbeid med frivillige og ideelle organisasjoner for å utvide og styrke tilbudet til denne gruppen.

Søknad om støtte til belysning av Bægna bru
Et Høyre initiativ. Det bevilges kr. 1 600 000,- i støtte til lyssetting av Bægna bru. Dette finansieres fra kommunens disposisjonsfond. En forutsetning for det økonomiske bidraget fra kommunen er at drifts- og vedlikeholdsansvaret avklares før tiltaket igangsettes, samt at øvrig finansiering av prosjektet dekkes av andre bidragsytere (eksempelvis Sparebankstiftelsen).

Forvaltningsrevisjonsrapport internkontroll
Kommunestyret ber rådmannen: Fortsette arbeidet med å utvikle internkontrollen. Sikre at samtlige enheter og ansatte i kommunen benytter og utvikler internkontroll basert på kommunens system for internkontroll. Sikre utarbeidelse av virksomhetsplaner i alle enheter, slik at disse kan virke som et verktøy i kommunens kvalitetsarbeid. Sikre at det utarbeides risikovurderinger som favner alle sider
ved enhetenes drift, og måle behov for risikodempende tiltak. Vurdere å omstrukturere internkontrollsystemet slik at den kan oppnå et intelligent og integrert system, hvor avvik fra mål og måloppnåelse registreres i kvalitetssystemet.

Heradsbygda omsorgssenter – parkering
Høyres forslag ble etter mange runder den endelige konklusjon. Det etableres parkering ved Heradsbygda stadion for inntil 80 parkeringsplasser. Gangvei fra Heradsbygdveien og ned til Heradsbygda stadion reguleres.

Trafikksikkerhetsplan 2021-2025
Trafikksikkerhetsplan for Ringerike kommune 2021-2025 er vedtatt.

Ny samarbeidsavtale med Visit Innlandet.
Ny avtale for å videreføre samarbeidsplattformen mellom Visit Innlandet og Ringerike kommune. Ringerike kommune ber Visit Innlandet om å starte prosessen
med å finne et mer naturlig navn på destinasjonsselskapet.

Utredning av tilbud til ungdom og unge voksne – svar på verbalvedtak 33
Plan for sektororganisering og temaplaner som gir best effekt på sambruk av ressurser og treffsikre tiltak. Strategier og planer for bruk av digitale verktøy. Utredningen skal være basert på grundig medvirkning fra berørte brukere/ ansatte, samt øvrige kompetansemiljøer. Drift av Ungdomsplassen avvikles. Avtalen med Matchbox sies opp, videreføres som i dag ut året 2022. NAV Ringerikes forsterkede ungdomsavdeling og statens økte fokus på målgruppen som i dag ivaretas av Matchbox og Ungdomsplassen, skal bidra til at tilbudet ivaretas og forsterkes ytterligere. Rådmannen gis i oppdrag å etablere en evalueringsstrategi, hvor det politiske miljø orienteres hvert kvartal mht. resultater av «Ung framtid». Evalueringen skal spesielt svare ut hvilke tiltak og tilbud som vil gis til følgende grupper: · Er det brukere som ikke er registrert, i dialog eller hvor tilbud ikke er tilstrekkelig fra NAV. · Er det drop-outs under 18 år som ikke er registrert- eller i dialog med NAV. Sosialhjelpsmottagere under 30 år som ikke vil få tilbud via «Ung framtid» eller annet tilbud fra NAV.

Samarbeidsavtale mellom Blå Kors Tjenesteproduksjon Ringerike AS og Ringerike kommune
Avtale mellom Blå Kors Tjenesteproduksjon Ringerike AS og Ringerike kommune. Samarbeidet vil tilføre og bedre tilbudet til utsatte grupper i kommunen.

Ny hoved brannstasjon
Starte opp reguleringsprosess med sikte på å etablere en ny hoved brannstasjon på Hvervenmoen.

Bredbåndstrategi for Ringerike kommune 2022-2025
Bredbåndstrategi for Ringerike kommune 2022-2025 vedtatt.

Tilstandsrapport for grunnskolen 2022 og Befolkningsprognose 2022 – 2036, førskolebarn og elevtallsutvikling
Lagt frem som orienteringssaker. Grunnlag for videre arbeid med planer mm.

Faste driftstilskudd – prinsippavklaringer
Partnerskapsavtaler tas i bruk som kommunens primære redskap for å regulere og målstyre faste driftstilskudd. Avtalene skal forankres i vedtatte målformuleringer, og støtte opp under kommunens gjeldende politikk. Rapportering skal inngå i hver avtales årshjul, og avtalene skal gjelde for maksimalt 4 år. 2. Alle avtaler om faste driftstilskudd skal evalueres/reforhandles ved første anledning. Målforankring, dialogmøter og rapporteringsrutiner skal fastsettes i hver enkelt avtale.

Detaljregulering for Lloyds marked – 2. gangsbehandling
Detaljregulering for Lloyds marked Alternativ 1, plan ID 421, som vist på plankart datert 22.08.2022 og reguleringsbestemmelser datert 22.08.2022 vedtas med hjemmel i plan- og bygningsloven § 12. Ble endelig vedtatt. Protokolltilførsel fra de vanlige, etter hvert med notat med sterke angrep på flertall og rådmann. Godt svart opp av rådmannen. Oversendes statsforvalter for lovlighetskontroll.

Temaplan landbruk 2022 – 2034 – vedtatt plan

Hønefoss sportsklubb økonomisk støtte og lånegaranti til ny kunstgressbane på Tolpinrud
Vi støttet dette, andre klubber har fått tidligere – vi følger opp.

BUA Ringerike – opptrapping av tilbud
Utarbeide utviklingsplan for BUA innen første halvår 2023, med å vurdere andre lokaliteter for BUA

Ny ishall – skal kommunen gå videre i arbeidet?
Positive til idekonseptet, og ber om at det igangsettes et forprosjekt- a. Kommunen skal være delaktige i den videre prosessen, og skal ha egne representanter i forprosjektet. Det skal etableres et eget eiendomsselskap med aksjemajoritet fra Ringerike kommune (siden kommunen også er grunneier). Det skal være «pengenøytralt» for kommunen, dvs. at kommunens årlige bidrag til driften skal ligge på samme nivå som i dag. Kostnader knyttet til reetablering av sandhåndball og sandvolleyball skal tas inn i byggeprosjektet e. Det skal legges frem en ny sak når forprosjekteringen er klar, og det er utarbeidet et mer detaljert kostnadsoverslag (BP1). Avsette nødvendig areal for å bygge ny ishall samt trafikk- og parkerings-løsning.

Frivillighetens hus – Hønefoss skole
Hønefoss skole stilles til rådighet for frivilligheten og det ansettes en frivilligkoordinator for å ivareta både administrasjon av bygget, og dialog mellom kommunen og frivilligheten. Endelig godkjent og kan tas i bruk, 27 foreninger er interessert.

Videre bruk av Hønefoss omsorgssenter
Avsetning på 30 MNOK i budsjett 2022-2025 for nødvendig prosjektering og rehabilitering av Hønefoss omsorgssenter. Dette for å utnytte bygningsmassen og møte behov for nødvendig kapasitet de neste 10 år. Endelig ramme for tiltaket etter detaljprosjektering. Utarbeide en konsept-/mulighetsstudie for videre bruk av Hønefoss omsorgssenter til helse- og omsorgsformål. Snarlig oppstart av detaljprosjektering av Hønefoss omsorgssenter for å kunne utnytte dagens bygningsmasse til sykehjemsplasser i en overgangsfase opptil 10 år.

By toalett i Hønefoss sentrum – reklamefinansiert løsning
Reklamefinansiert ble det ikke, men derimot i kommunal regi. Førstemann var gruppeleder.

Arealplan
Formannskapet arbeider med kommunens arealplan, som vil være klar neste år. Ikke alle har fått gjennomslag for sine utbyggingsforslag. Det arbeides med videre fremdrift for tomter og kommunale eiendommer. Dette har Høyre påpekt i lang tid; vi må utvikle flere av eiendommene. Vårt forslag om å utvikle område rundt Kefasbygget og buss- stasjonen har fått tilslutning av rådmannen.


Hønefoss 29.11.2022
Runar Johansen,
Gruppeleder Ringerike Høyre,