Fritt brukervalg – Hva betyr det for deg?
I forrige uke la Regjeringen frem forslag til godkjenningsmodell for fritt brukervalg. Dette skal gjøre det enklere og raskere for kommunene å innføre en ordning, der flere som bruker for eksempel hjemmetjenester, kan velge mellom offentlige og private leverandører.
Vi blir stadig flere eldre, og eldre har ulike behov og ønsker for de tjenestene de mottar. Mer valgfrihet er viktig for å sikre at den enkelte får gode og tilpassede helsetjenester. Det mener jeg er helt på sin plass.
I dag er det svært få brukere av kommunale helse- og omsorgstjenester som har mulighet til å velge hvem som leverer den hjelpen de trenger. I realiteten betyr det at du som trenger hjemmehjelp eller hjemmesykepleie, er nødt til å avfinne deg med det tilbudet kommunen gir. Er du heldig, treffer du en saksbehandler som forstår behovet ditt og hjelper deg med å velge de tjenestene du trenger når du trenger det og tilpasser tjenestene etterhvert som behovene dine endrer seg. Det hadde jo også vært et pluss hvis du får hjelpepersonell inn i hjemmet og privatlivet ditt som du trives med.
Mest sannsynlig søker du om en tjeneste som du selv tror vil passe, på et skjema på kommunens hjemmeside. En saksbehandler som ikke vet hvem du er, ikke kjenner familien din eller hva som rører seg i livet ditt, behandler og tildeler tjenester etter kriterier for diagnose uten å komme på hjemmebesøk eller å ta en telefon for å bli kjent med deg. Du har ingen innvirkning på hvem og hvor mange som kommer hjem til deg for å utføre tjenestene du er tildelt.
Sånn vil ikke vi i Høyre at det skal være.
Godkjenningsmodellen går ut på at brukeren får velge mellom leverandører som er godkjent av kommunen, og som har kontrakt for å kunne levere tjenester på vegne av kommunen. Kommunen kan velge om man ønsker å innføre fritt brukervalg og hvilke tjenester som skal inkluderes. Samtidig skal kommunen gi sine egne tilbud for de brukerne som ikke vil eller er i stand til å velge noe annet.
I klartekst betyr det at du ikke er prisgitt kommunens tilbud, men faktisk kan velge andre, på forhånd godkjente tilbydere. Det synes vi i Høyre er en god ting, og håper at Senja kommune innfører fritt brukervalg-modellen. Ikke minst er dette et viktig tema i demensomsorgen og i forebyggende helsetiltak for eldre.
Erfaringer fra andre land og flere norske kommuner viser at pasienter og brukere er fornøyde med å kunne velge leverandører av eksempelvis hjemmesykepleie selv. Den viser også at kommuner får bedre oversikt over tjenester i kommunal egenregi.
Det er et offentlig ansvar å sikre gode helse- og omsorgstjenester til alle, og kommunene er og skal være, den sentrale leverandøren av tjenestene. Samtidig er det nødvendig at vi benytter alle tilgjengelige ressurser, også private, for at oppgavene skal løses på en god nok måte. Oppgavene innen helse- og omsorgstjenestene vokser i takt med at vi blir flere i ”generasjon eldre”. Enten vi liker det eller ikke, er vi i Senja kommune også nødt til å tenke i nye baner for å kunne håndtere fremtidens helse- og omsorgstjenester på en god og forsvarlig måte.
For Senja Høyre er det ikke viktig hvilken logo som står på uniformen til de som jobber i helsetjenesten, men at de som får helsetjenester er fornøyde, at de opplever å ha valgfrihet, fleksible tjenester og kan velge et tilbud som passer til seg og sin hverdag.
På denne måten får også det offentlige helsevesen noen å sammenligne seg med og sikre at kvaliteten på helsetjenestene blir slik vi ønsker.