Høyre vil bort fra institusjonalisert eldreomsorg og styrke muligheten for å bo lenger hjemme

Helsen er det viktigste vi har og Stavanger skal ha et godt helsetilbud til innbyggerne. Vi lever lengre, vi blir flere eldre og behovene endrer seg. Rusproblemer, psykisk helse og innbyggere med stort behov for kommunale velferdstjenester krever at vi målretter innsatsen til de som trenger det aller mest.
En aldrende befolkning krever også at vi tenker nytt rundt bruk av velferdsteknologi og tradisjonell eldreomsorg. Stavanger er allerede ledende på å ta i bruk velferdsteknologi. Ved å tenke nytt sammen med næringsliv og akademia, kan byen vår bli foregangskommune for velferdsteknologi i Norden. Ny teknologi gir oss nye muligheter til å sikre at de varme hendene i omsorgssektoren kan bruke mer tid på de som trenger det.

Nye grep for bedre bedre helse og en verdig rus- og eldreomsorg Arkivfoto: Julie Vold

Implementere «Leve hele livet» i alle bydeler

Høyre vil intensivere arbeidet med å innføre kvalitetsreformen «Leve hele livet» i alle kommunedelene i Stavanger. Målet vårt er at alle eldre skal få bedre hjelp og støtte til å mestre livet. «Leve hele livet» handler om de grunnleggende tingene som ofte svikter i tilbudet til eldre: mat, aktivitet og fellesskap, helsehjelp og sammenheng i tjenestene. Eldre skal oppleve trygghet for at de får god hjelp når de har behov for det, at pårørende kan bidra uten at de blir utslitt og at ansatte kan bruke sin kompetanse i tjenestene.

De aller fleste eldre ønsker å bo lengst mulig hjemme. Ved å legge til rette for en dreining av ressurser, fra institusjonalisert behandling til tilrettelegging i hjemmet, så er dette mulig å få til. Vi må ta i bruk et bredt spekter av virkemidler for å fremme et aldersvennlig samfunn slik at eldre mennesker kan delta, leve aktive liv og bevare sin selvstendighet så lenge som mulig. Høyre vil også utfordre den eldre befolkningen i Stavanger til selv å engasjere seg i planlegging av egen alderdom og utforming av sine omgivelser.

Samtidig blir det viktig å sørge for at også helse- og omsorgssektoren gjør sin del av arbeidet ved å skape aldersvennlige sykehus, sykehjem, botilbud og tjenester. 

«Leve hele livet» er også en kvalitetsreform for aktivitet, deltakelse og sosialt fellesskap. Målet er å ta vare på de eldres forhold til familie, venner og sosialt nettverk og skape gode opplevelser og møter på tvers av generasjonene. Fysisk, sosial og kulturell aktivitet skal være tilpasset den enkeltes interesser, ønsker og behov. Når livet blir ekstra sårbart, skal eldre få mulighet til samtale, motivasjon og støtte.

For å møte utfordringene ønsker Høyre å implementere blant annet følgende løsninger, der målet er å skape økt aktivitet, gode opplevelser og fellesskap:

  • Eldre bør få tilbud om minst én time aktivitet daglig med bakgrunn i egne interesser, ønsker og behov. Aktiviteten skal gi gode opplevelser og øyeblikk i hverdagen og stimulere sanser og minner, bevegelse og deltakelse i sosialt fellesskap.
  • Vi ønsker å styrke helse- og omsorgstjenesten rolle som viktig bindeledd og koordinator mot nærmiljø, familie og pårørende, frivillige og andre i lokalsamfunnet.
  • Høyre vil bygge sykehjem og omsorgsboliger slik at de blir en integrert del av nærmiljøet, gjerne med felles møteplasser og naboskap på tvers av generasjoner og funksjoner. Ved å åpne omsorgssenterets tilbud, også for andre i nærmiljøet, gir det et rikere liv for dem som bor der, og et bedre tilbud til kommunens øvrige innbyggere. 
  • Det utredes forslag til «pakketilbud» for eldre i ulike aldersgrupper og helsemessige situasjoner. Eldre mennesker er en uensartet gruppe, og den enkeltes behov vil endre seg over tid. Hver enkelt bør få en årlig samtale om hvilke tilpasninger de behøver og hvilket liv de ønsker og er i stand til å leve.

Det bes om en sak til Utvalg for helse og velferd med forslag til tiltak for hvordan implementeringen av «Leve hele livet» kan skje raskt i samtlige kommunedeler i Stavanger.

Høyre styrker rammen til velferdsteknologi og arbeidet med implementeringen av «Leve hele livet» med 3 millioner pr år i perioden.

Trene hele livet

Kommunedirektøren legger frem en sak om hvordan folkehelsen kan styrkes gjennom å få økt aktivitet på Stavangers idrettsflater, treningsfasiliteter og turområder. Samtidig gjennomføres en idedugnad om hvordan det kan legges bedre til rette for og inspireres til fysisk aktivitet for eldre på sykehjem. Det blir deretter gjennomført et prøveprosjekt ved to sykehjem over ett år. Eventuelle tilretteleggingskostnader blir vurderte i neste Handlings- og økonomiplan. Erfaringene fra prosjektet skal evalueres etter gjennomføring og presenteres i en sak til utvalget.

Housing First

Housing First er en brukerstyrt metode for å tilby bolig og tjenester til bostedsløse personer med et rusmiddelproblem og/eller psykiske lidelser. Høyre vil tilrettelegge for dette tilbudet som jobber tett på den rusavhengige . Vi vil vektlegge et helhetlig, individuelt og koordinert tjenestetilbud, med ansatte med brukererfaring som møter personene der de er.

Psykisk helse

Flere og flere, spesielt blant unge, opplever psykiske utfordringer som gjør at de kontakter hjelpeapparatet. Når det tar lang tid å få kontakt med kvalifiserte fagfolk, kan gjerne problemene forsterkes i perioden fra man tar kontakt til man mottar hjelp, og hjelpebehovet øker. Det kan også være vanskelig å finne frem i de ulike tilbudene om hjelp man kan får som individ, pårørende eller familie. Vi vil derfor i 2021 ta initiativ til fire prosjekter:

En dør inn

Administrasjonen bes lage en sak om hvordan kommunen kan lage en nettside og en kontakttelefon der alle med ulike former for psykiske utfordringer, rus eller andre utfordringer i livet kan henvende seg, og der man får tildelt tid til et første møte hos rett type fagfolk innen 3-5 dager etter henvendelse.

Rett hjelp i rett tid

Ressurser og rutiner gjennomgås for å vri ressursene slik at innbyggere med utfordringer kan få et første møte med fagfolk innen 3-5 dager fra de henvender seg. Vi vet at rask oppfølging kan redusere problemene, slik at en slik vridning av tidsbruken vil frigjøre ressurser.

Døgnvakt for ambulant team

Andre byer har døgnvakt for ambulant teamfor ungdom. Veldig ofte kommer problemene hos unge på kveld/natt og i helger. Administrasjonen bes derfor legge frem en sak som viser hvordan Stavanger kan legge om sitt tilbud mer i tråd med behovet og hvordan dette er gjort i andre byer.

«Lære å psykle»

Brukere med psykiske utfordringen forteller at hjelpetilbud ofte oppleves som så spredd ut i tid, at det er lite effektivt. For eksempel tilbud om ukentlige gruppesamtaler, der man opplever at man har glemt hva man snakket om fra gang til gang. Det eneste som huskes er gjerne de mest dramatiske og negative tingene man har snakket om. Som en bruker sier det: «Det hadde tatt lang tid å lære å sykle, om læringen ble spredd på en time per uke.» Administrasjonen bes legge frem en sak om alternative måter å tilby hjelp på, der erfaringer fra ulike steder og fagmiljø brukes til å lage alternative hjelpetilbud.

Omstilling til en bedre og bærekraftig eldreomsorg

Dagens driftsmodell for pleie- og omsorgstjenester i Stavanger er ikke lenger bærekraftig. Dersom vi ikke endrer dagens måte å levere pleie- og omsorgstjenester på, vil det måtte bygges et nytt stort sykehjem tilsvarende Lervig sykehjem annethvert år frem til 2034. Det er det ikke rom for i Stavangers budsjetter, selv med dagens inntektsnivå.  Det er derfor helt avgjørende at Stavanger trapper opp arbeidet med utvikling av en mer bærekraftig driftsmodell, uten at det går ut over kvaliteten på tjenestene. 

Dekningsgrad er et begrep som ofte blir brukt som måltall for sykehjems- og andre heldøgnsplasser, og henviser til hvor mange plasser som disponeres i forhold til befolkningen som er 80 år og eldre. Behovet for institusjonsplasser påvirkes av mange faktorer, alt fra hvordan boligmassen og sosiale møtepunkter i kommunen er, til befolkningens helsetilstand og den medisinske utviklingen.

Gjennom økt satsing på kvalitetsreformen «Leve hele livet» og økt satsing på velferdsteknologi vil vet kunne skje en begrenset reduksjon i dekningsgraden i løpet av fireårsperioden. Høyre vil også tilrettelegge for økt antall dagsenterplasser.

Styrking av fysioterapi og ergoterapitjenesten

Med et økende antall eldre vil behovet for fysio- og ergoterapeuter øke. Høyre er derfor sterkt uenig i kommunedirektørens forslag til kutt i stillinger innen fysio- og ergoterapitjenesten, samt nedleggelse av avtalehjemmel. I Stavanger er det tvert om behov for en opptrapping av fysio- og ergoterapitilbudet, ikke en nedtrapping. Vi frykter at konsekvensen av kommunedirektørens kuttforslag blir lengre ventelister for å få hjelp av fysioterapeuter til opptrening etter operasjon, hjerneslag, benbrudd osv. Dette er spesielt viktig nå som kommunene har overtatt ansvaret for rehabilitering.

Valget om å trappe ned fysioterapitjenesten vil medføre et svekket helsetilbud til innbyggerne, med de konsekvenser det har for livskvalitet, arbeidsliv og samfunnsøkonomi. Tilstanden vil kunne forverres eller en får følgetilstander. Dette kan igjen føre til at en trenger et lengre eller mer krevende behandlingsforløp enn om en kom til før. Mange av pasientene med kroniske lidelser står utenfor arbeidslivet og er avhengig av et godt kommunalt tilbud.

Pleie og omsorgstjenester

Det gjennomsnittlige bistandsbehovet hos hjemmetjenestemottakerne i aldersgruppen 67 år og eldre lå i 2018 5 % under snittet sammenlignet med de andre storbyene i Norge. Utgiftene per mottaker i Stavanger var imidlertid 15 % over snittet.

Stavanger lå hele 21 % over gjennomsnittet i nettverket for samlede utgifter til utviklingshemmede. Andelen utviklingshemmede i bolig med heldøgns omsorg lå imidlertid 13 % under snittet. 

Det fremmes en sak til Utvalg for helse og velferd som belyser hvordan tjenestene til disse gruppene kan organiseres på en bedre måte til beste for brukerne, og slik at ressursene utnyttes bedre. 

Evaluering av prøveprosjekt «Økt bemanning for å redusere sykefraværet»

Det fremlegges snarest en sak til UHV med forslag til oppdaterte rammer/mål for prøveprosjektet inkludert kostnadskonsekvenser av en ev. videreføring på henholdsvis 1 og 2 år fra og med 01.01.2021, slik at dette kan innarbeides i HØP 2021-2024. En eventuell videreføring av prøveprosjekt må utformes slik at de forhold som følge av koronaepidemien er egnet til å påvirke læringspunktene, minimeres. Herunder bør oppstart av neste fase i prøveprosjektet tilpasses dette.

Dersom sak ikke fremlegges innen kommunestyrets behandling av handlings og økonomiplanen, bes saken tatt med ved behandlingen av første tertial våren 2021.

Unge i arbeid

Det fremmes en sak til Utvalg for helse og velferd, der det blir lagt fram en oppdatert orientering om unge sosialhjelpsmottakere og aktivitet, som gir mulighet for å vurdere tiltak som økt behov for arbeidstreningsplasser i kommunal regi.

Jæren Recovery college

Jæren Recovery college er et kurssted for personer med psykiske lidelser og/eller rusavhengighet, pårørende og ansatte innen tjenestene. Alle kurs utvikles og gjennomføres av både brukere og fagutdannede i fellesskap. Formålet er at innbyggerne skal velge kurs de trenger for å skape seg en bedre livskvalitet i hverdagen basert på andres erfaringer og fagkunnskap. For fagpersoner og pårørende skal ny kunnskap bidra til å gi bedre recovery-støtte i tjenestene. 

Høyre er opptatt av å gi et bredt spekter av tilbud til de mest sårbare i samfunnet. Vi prioriterer derfor å løfte inn Stavanger kommunes egenandel for gjenstående del av prosjektperioden i Jæren Recovery College (2021-2022) på kr 150.000 forutsatt at de øvrige vurderes i forbindelse med handlings- og økonomiplanen for 2021-2024. Kursene skal primært avvikles på de fire aktivitetssentrene i Stavanger som har egnede lokaler. Det fremmes en ny sak til Utvalg for helse og velferdig på slutten av 2021, med en oppdatert evaluering av prosjektet.

Godkjenningsmodell for fritt brukervalg i helse- og omsorgstjenestene

Et større mangfold av leverandører av pleie- og omsorgstjenester bidrar til bedre kvalitet, bedre kapasitet og setter brukerne av helse- og omsorgstjenestene våre i sentrum. Stavanger Høyre vil innføre en godkjenningsmodell for fritt brukervalg, som gir brukerne valg mellom private og ideelle leverandører som kommunen på forhånd har godkjent. Ordningen gir trygghet for at private leverandører oppfyller kommunens krav, og det gir brukerne trygghet ved at kommunene har gått god for den private leverandøren.

Samboergaranti

Fra 1. juli 2020 ble det innført samboergaranti på sykehjem. Det betyr at ektepar og samboere skal sikres muligheten til å bo sammen, selv om den ene havner på sykehjem. For Høyre er det viktig at kommunen strekker ut en hånd, og sørge for at dette kan gjennomføres på forsvarlig måte. Sykdom skal ikke skille ektepar som har bodd sammen hele livet. Alle skal kunne leve sine liv slik de ønsker. Hele livet.

Frivillig organisasjon som koordinerer arbeidssøknader

Høyre ønsker å forhindre at ungdommer og innvandrer faller utenfor skolesystemet og arbeidslivet etter endt grunnskole ved å gi ungdom jobbtrening allerede på ungdomsskole og videregående skole gjennom organisert karriereveiledning, nettverksbygging og utplassering hos arbeidsgivere. En ideell organisasjon med erfarne karriæreveiledere og bedriftskontakter bistår skoler med å utføre dette. Ungdommene får mulighet til å teste ut ulike yrker, skaffe seg mentorer, ha nytting intervjutrening, bli introdusert til yrkesaktive på tomannshånd og bli utfordret via jobbtrening. 

Det bes om en sak til Utvalg for oppvekst og utdanning for at det igangsettes et prøveprosjekt basert på «Australia modellen» med organisert jobbtrening på ungdomsskole og studiespesifikk linjer.