Vinn-vinn med mer overvannshåndtering

Stavanger er en av de aller beste kommunene på å skifte ut gamle vann- og kloakkrør. Det er fordi vi har prioritert det og brukt penger. Til tross for dette renner det flere steder i kommunen vår ut kloakk i sjøen ved heftig nedbør. Disse plassene bør identifiseres og arbeidet med å få orden på det prioriteres.

Administrasjonen i Stavanger anbefaler en utskiftningstakt på 1 prosent. Den har vi økt til 1,2 prosent, og vi har bedt om en ny sak som utreder konsekvensene av å øke den ytterligere til 1,5 prosent.

I Høyres budsjettforslag la vi inn 8 millioner ekstra i perioden for å fremskynde arbeidet med overvann. Dette ble stemt ned av det styrende flertallet. Når det styrtregner klarer ikke rørene å ta unna, og vi får overløp for eksempel i Jåttå og ved Magasin Blå, der urenset kloakk renner rett i hav og havner. På Jåttå er det problemer med lekkasjer fra en spillvannsledning i indre del av Jåttåvågen. Forbipasserende som oppholdt seg like i nærheten av utslippsstedet ved det skjeve tårnet i Jåttåvågen kunne tydelig kjenne stanken fra kloakken, samt se avføring og rester av toalettpapir som fløt i sjøen. Avstand til nærmeste plass tilrettelagt for bading i sjøen her er forøvrig cirka 80 meter.

Kloakken brukes fornuftig, og produserer både biogass og gjødselpellets. Men når det gjelder overvannshåndteringen har vi fortsatt en vei å gå. Det får igjen betydning for avløpshåndteringen, fordi vi får for mye fremmedvann inn i avløpsnettet.

Høyre vil bruke mer penger på å håndtere konsekvensene av våtere og villere vær. Det kommer til å styrtregne stadig oftere og mer. Regnvannet går inn i de vanlige avløpsrørene sammen med vannet fra kjøkken, bad og toaletter. Når det blir for mye vann i rørene bobler det over noen steder, inkludert i kjellere. Vi vil få fart på prosjekter som separerer overflatevann fra kloakken, flere fordrøyningsbasseng, grønne tak og andre tiltak som ivaretar både naturområdene, boligene, næringsbyggene og fjordene våre. Dette er veldig god bruk av pengene fordi overvannshåndtering kan i de aller fleste tilfeller gi igjen til byen i form av flotte vannspeil med økt biologisk mangfold, og det har en innsparing i form av mindre vann i IVARs anlegg.

Til møtet i Utvalg for miljø og utbygging 24. april stiller Høyres representant Ingebjørg Folgerø følgende spørsmål:

«Innbyggere har påpekt at ved mye nedbør har det vært observert utslipp av urenset kloakk som gikk rett i sjøen fra en spillvannsledning i indre del av Jåttåvågen. Når man oppholdt seg rett i nærheten av utslippsstedet ved det skjeve tårnet i Jåttåvågen kunne man tydelig kjenne kloakklukt og se avføring/papir etc flyte i sjøen. Avstand til nærmeste plass tilrettelagt for bading i sjøen på stedet er forøvrig cirka 80 meter.

Se film https://youtu.be/HOrtbfGBDIY

Vi har hatt et langvarig fokus på konsekvensene av styrtregn, overvann og overløp til sjø/havneområder, og mye er oppnådd, selv om nåværende budsjett har et lavere beløp avsatt til overvannshåndtering enn jeg foreslo. Men kan vi få en oversikt over hvilke konkrete steder i kommunen det går urenset kloakkholdig vann direkte i sjø ved mye nedbør, og hvilke planer man har for å redusere ulempene på kort sikt, herunder i Jåttåvågen?»

Les også intervju med Ingebjørg Folgerø i Vannfakta:

https://vannfakta.no/hoyrepolitiker-arbeider-for-hogere-utskiftingstakt/

Svaret finnes vedlagt: